LIVE COMMENT Reacție rapidă. Câteva observații despre rezultatul alegerilor dacă cifrele din sondajele realizate la ieșirea de la urne se confirmă
Rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS Avangarde, chiar dacă vor suferi ușoare corecții după numărătoarea votului, stabilește învingători și învinși. Cifrele din diaspora nu mai pot influența semnificativ rezultatul final. Mai jos, un scurt inventar și câteva observații despre partidele politice și liderii lor.
- Marele câștigător al alegerilor este de departe Alianța PSD/ PNL. Cu un scor politic la europarlamentare de peste 50%, care va crește după redistribuire, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu își consolidează poziția de lideri în partidele lor.
- Rivalii interni și din afară care sperau să preia conducerea celor două partide în caz de eșec pot să-și pună planurile de puci pe hold. Nu a venit încă momentul lor.
- Un alt mare câștigător este primarul Nicușor Dan. Cu 45%, primarul general a câștigat fără drept de apel, însă există și aici un semn de întrebare. Doar 40% dintre bucureșteni s-au prezentat la vot. O majoritate semnificativă a preferat să stea acasă în ziua votului. Un vot de blam la adresa tutoror candidaților. Mai bine de jumătate din locuitorii Capitalei au respins în bloc oferta politică. O mică problemă de legitimitate a marelor câștigător.
- Gabriela Firea pleacă la Bruxelles învinsă la scor zdrobitor de Nicușor Dan. Greu de crezut că mai poate reveni politic în PSD după ce a pierdut la un scor atât de slab, la jumătate față de primul clasat. Firea a luat 24%, cu patru procente sub partid. Va avea totuși scuza că a intrat în cursă la sacrificiu, după dezastrul lăsat în urmă de Cătălin Cârstoiu.
- Un alt mare perdant este USR, care și-a înjumătățit scorul politic la europarlamentare. O contraperformanță greu de egalat în opoziție fiind, mai ales că USR a candidat în Alianță cu PMP și Forța Dreptei, nu de unul singur ca acum cinci ani. Dacă scorul de 11% se confirmă, Cătălin Drulă va avea probleme majore în a se menține la vârful partidului.
- Pe Cătălin Drulă îl salvează parțial doar scorul de la București, unde Alianța Dreapta Unită a luat la Consiliul General cel mai mare scor, 30%, peste PSD (28), PNL (12) și AUR (10). Cu aceste rezultate, Drulă și USR ar putea cere autonomia Bucureștiului și enclavizarea politică. Capitala s-a transformat în altă planetă în comparație cu restul țării.
- Sebastian Burduja se plasează și el în tabăra marilor învinși. Cu 10%, la distanță astronomică față de Nicușor Dan, Burduja este invalidat ca om politic. Greu de crezut că poate conduce filiala București, mai ales că luat două procente sub partid. PNL are în București 12%.
- Cu 3%, REPER a ratat pragul de intrare în Parlamentul European. Dacă rezultatul se confirmă, Dacian Cioloș și-a încheiat aventura politică. Se întoarce la Bruxelles.
- AUR vinde iluzii optice. La impresie artistică a câștigat, deoarece se proclamă deja a doua forță politică a țării, conform votului de la europarlamentare. În realitate, nu este așa. Este a treia forță politică, după la mare distanță de PSD și PNL după cum ne arată votul politic la Consiliile Județene. În realitate, AUR se plasează și el în tabăra marilor învinși. Cu doar 12% la votul politic pentru Consiliile Județene, AUR se plasează la egalitate cu Alianța Dreapta Unită.
- Partidul lui Dan Voiculescu condus de Cristian Popescu Piedone a ratat intrarea în Parlamentul European, însă a reușit să intre în Consiliul General al Municipiului București. În rest, PUSL nu există, în ciuda aparatului mediatic de promovare pus la dispoziție de trustul Antenelor.
- UDMR este la limta pragului electoral cu 5% la europarlamentare. Va fi nevoie de numărarea tuturor voturilor pentru a afla dacă a intrat sau a ratat Parlamentul European.
- Partidul Dianei Șoșoacă a ratat intrarea în Parlamentul European și a luat un scor nesemnificativ la Consiliile Județene. Discursul ultra-populist, anti-european, rusofilia au fost respinse de alegătorii români. Diana Șoșoacă și SOS, la capăt de linie.
- În concluzie, alegătorii nu au sancționat alianța PSD/ PNL aflată de putere de trei ani, dimpotrivă, i-au acordat credit politic. Aici se văd milioanele de euro pompate în televiziunile de știri, care au trecut sub tăcere marile scandaluri sau le-au minimalizat. Motivele acestui vot masiv pentru cele două mari partide merită însă analizate seperat. El nu se explică doar prin propagandă. Au acționat mecanisme mai profunde.
- USR are de acum o mare problemă de lider și de candidat la prezidențiale. Liderul legitim al USR este în acest moment Nicușor Dan, însa acesta nu a manifestat nici o ambiție politică, nici la prezidențiale, nici politic.
- George Simion, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au turat deja motoarele pentru prezidențiale. Cătălin Drulă și Dacian Cioloș au frânat brusc înainte de start.
- Este mai multă, mai puțină democrație în România după aceste alegeri locale și prezidențiale? Este un semn bun că Bucureștiul s-a rupt de restul țării? Reprezintă acesta un semn de speranță pentru opoziție? Mă tem că nu. Blocul puterii n-a suferit vreo mare înfrângere în Capitală, unde și-a păstrat conducerea a cel puțin jumătate din primăriile de sector. Dacă guvernul va tăia masiv din atribuțiile primarului general după aceste alegeri, Nicușor Dan va fi primarul general al Deltei Văcărești și măturător șef peste câteva bulevarde mari. Chiar dacă nu va fi lăsat fără putere, primarul General este gata să facă alianță cu oricare dintre partidele mari pentru a putea conduce administrația locală. Nicușor Dan se manifestă, prin urmare, ca un partener al puterii, nu vreun mare oponent al ei și, în plus, acum nu are nici un fel de ambiție politică.
- Vorba unui politician care a anticipat aceste rezultate într-o discuție privată cu următorul comentariu: ”Nicușor Dan este omul USR așa cum Nicolae Ciucă este omul PNL”. Altfel spus, primii doi fac mai degrabă politică pe cont propriu, rupti de partidele care-i susțin sau le conduc. Nici George Simion nu este complet autonom. Dar Marcel Ciolacu?
- Ghilotina votului a căzut. Ca într-o mare democrație orientală, a tăiat doar capete din opoziție. Inclusiv opoziția internă din cele două mari partide, PSD și PNL.
Notă: Live comment-ul s-a încheiat. Toate observațiile de mai sus sunt valabile în măsura în care sondajul CURS/ Avangarde nu suferă corecții semnificative după numărătoarea voturilor. Vom reveni mâine cu noi evaluări după anuțarea rezultatelor oficiale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii