G4Media.ro

Vladimir Putin rămâne fără timp în încercarea de a realiza o străpungere…

Sursa foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin rămâne fără timp în încercarea de a realiza o străpungere a liniilor ucrainene (Bloomberg)

Timp de luni de zile, armata rusă a obținut doar câștiguri limitate pe câmpul de luptă împotriva trupelor ucrainene lipsite de arme și muniții. Aceasta este o provocare tot mai mare pentru președintele Vladimir Putin, pe măsură ce avantajul armatei sale începe să se erodeze. În condițiile în care Kievul primește acum arme noi în valoare de miliarde de dolari de la aliații săi americani și europeni, fereastra de oportunitate pentru o străpungere a Rusiei se reduce chiar dacă aceasta continuă să tragă cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra infrastructurii energetice, scrie publicația Stars and Stripes, care citează agenția Bloomberg.

O încercare a Rusiei de a deschide un nou front în regiunea ucraineană Harkov (nord-est) pare deja împotmolită, fără a atinge obiectivul lui Putin de a crea o zonă tampon de-a lungul frontierei. Ucraina susține că a provocat „pierderi foarte mari” trupelor rusești în luptele din jurul orașului Vovchansk. Forțele rusești au avansat doar marginal de la cucerirea orașului strategic Avdiivka din estul Ucrainei, în februarie, cu prețul unor pierderi uriașe în luni de lupte. De săptămâni întregi încearcă să cucerească așezarea-cheie Ceasov Iar din estul regiunii Donețk. Strategia de uzură a Rusiei pentru a epuiza forțele ucrainene este „foarte costisitoare și sângeroasă pentru armata rusă însăși”, a declarat Ruslan Pukhov, șeful Centrului de analiză a strategiilor și tehnologiilor cu sediul la Moscova.

„Aceasta poate duce la epuizarea excesivă a forțelor de partea rusă, ceea ce, la rândul său, le oferă ucrainenilor șansa de a contraataca.” În timp ce Rusia organizează atacuri în mai multe puncte de-a lungul liniei frontului, „avem șanse să schimbăm situația în favoarea noastră”, a declarat miercuri comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, pe Telegram.

Putin insistă că obiectivele sale de război sunt neschimbate și că Rusia va lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a câștiga în Ucraina, indiferent de numărul tot mai mare de victime într-un război care se află în al treilea an și al cărui sfârșit nu se întrevede.

În timp ce oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la amenințarea unei străpungeri rusești în timpul lunilor de întârzieri privind livrările de arme americane, trupele Kievului au ținut în mare parte linia frontului, în ciuda faptului că sunt depășite cu până la 10 la 1 de armata invadatoare a Moscovei. În condițiile în care administrația președintelui Joe Biden a grăbit livrarea de arme americane către Ucraina după ce Congresul a aprobat în cele din urmă o finanțare de 61 de miliarde de dolari în aprilie, balanța puterii de foc începe să se schimbe. „Ucraina era într-o groapă adâncă din cauza întârzierii” trimiterii de armament american „și a început să iasă din acea groapă”, a declarat marți consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan.

„Am văzut cum au rezistat asaltului rusesc”, iar într-o situație care evoluează dinamic „armele care au sosit pe câmpul de luptă la scară și în cantitate mare în ultimele zile și săptămâni au făcut diferența”, a spus el.

De asemenea, națiunile Uniunii Europene intensifică ajutoarele și livrările de arme pentru a susține Kievul, chiar dacă guvernul ungar favorabil Rusiei continuă să blocheze miliarde de euro pentru un sprijin militar mai larg.

De asemenea, Putin trebuie să se confrunte acum cu o schimbare de atitudine din partea aliaților Ucrainei, SUA și Germania alăturându-se națiunilor, inclusiv Marii Britanii, care au autorizat Kievul să își folosească armele pentru a lovi ținte în zonele de frontieră din interiorul Rusiei. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că lucrează la trimiterea de instructori pentru a antrena mii de soldați în Ucraina, în pofida amenințărilor cu represalii din partea Moscovei. Liderii Grupului celor Șapte se vor reuni săptămâna viitoare în Italia pentru a evalua planurile de acordare de împrumuturi Ucrainei folosind profiturile excepționale obținute din aproximativ 280 de miliarde de dolari din activele înghețate ale băncii centrale rusești. „Perspectivele ca Rusia să obțină o victorie în acest an s-au redus foarte mult ca urmare” a reluării livrărilor de arme și a ajutorului, a declarat Ben Barry, senior fellow pentru război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice cu sediul la Londra.

„Rusia ar putea avea cel mai mare număr de soldați, dar multe dintre vehiculele lor blindate de primă clasă au fost distruse” și va dura ani de zile pentru a reconstrui armata la nivelul din 2022, a spus el. Decizia lui Putin de a-l numi luna trecută pe Andrei Belousov, un economist, în funcția de ministru al apărării, în locul aliatului său de lungă durată Serghei Șoigu, a subliniat nevoia Rusiei de a stoarce cât mai mult din resursele unei economii care se supraîncălzește, chiar dacă sancțiunile internaționale fără precedent nu au reușit să declanșeze un colaps.

Cheltuielile pentru apărare ca procent din produsul intern brut se apropie de nivelurile atinse ultima dată la apogeul Războiului Rece în anii 1980, în timpul Uniunii Sovietice, limitând capacitatea Rusiei de a continua să crească producția militară. În timp ce Rusia a crescut masiv producția de rachete, artilerie, tancuri și muniții de la invazia din februarie 2022, „construirea unei economii eficiente pentru forțele armate este esențială astăzi”, a declarat Putin la o întâlnire din 25 mai cu oficiali din industria de apărare. Aceasta trebuie „să genereze randamente pentru fiecare rublă pe care o investim în ea”. Cu siguranță, ambele părți se confruntă cu provocări formidabile, în special în ceea ce privește recrutarea de înlocuitori pentru trupele ucise sau rănite. Președintele ucrainean  Zelenski a semnat o nouă lege de mobilizare care reduce vârsta de încorporare.

Kremlinul este hotărât să nu repete ordinul lui Putin din septembrie 2022 de a recruta 300.000 de rezerviști, o mobilizare care a zdruncinat susținerea publică și a declanșat un exod de până la un milion de ruși din țară. În schimb, se bazează pe oferirea de salarii generoase și bonusuri pentru a atrage recruți, în timp ce Ministerul Apărării își propune să înroleze cel puțin 250.000 de soldați în plus în acest an.

„Pentru un progres real, Kremlinul ar avea nevoie de mult mai mulți oameni”, a spus Pukhov. Putin a declarat în decembrie că Rusia avea 617.000 de soldați desfășurați în Ucraina. La o întâlnire cu presa străină la Sankt Petersburg, miercuri, el a părut să sugereze că aproximativ 10.000 de soldați ruși pe lună sunt uciși sau răniți, afirmând că totalul este de cinci ori mai mic decât pierderile ucrainene pe care le-a evaluat la 50.000. Ucraina respinge astfel de estimări ale victimelor sale. Zelenski a declarat în februarie că armata sa a pierdut 31.000 de soldați de la începutul războiului. În decembrie, SUA a estimat numărul de soldați ruși uciși și răniți la 315.000, aproape 90% din forța de invazie inițială.

Ministerul britanic al Apărării și-a ridicat săptămâna trecută estimarea privind numărul total de victime rusești la 500.000 și a declarat că pierderile au fost de 1.200 pe zi în luna mai.

Rusia nu și-a tradus avantajele de pe câmpul de luptă în câștiguri majore deoarece comandanții săi „risipesc forțele în urmărirea obiectivelor lor, iar forțele ucrainene sunt eficiente în apărare atunci când sunt aprovizionate cu personal și material”, a declarat Dara Massicot, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace. „Există încă limite semnificative pentru puterea militară rusă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...