G4Media.ro

Premierul bavarez cere alegeri federale anticipate în Germania, după modelul Franței

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul bavarez cere alegeri federale anticipate în Germania, după modelul Franței

Markus Söder, premierul landului Bavaria și șeful partidului conservator Uniunea Creștin-Socială (CSU), un partid înfrățit cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a făcut apel la alegeri anticipate în Germania după ce cele trei partide din coaliția guvernamentală germană – Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii și Partidul Liber-Democrat (FDP) – au suferit pierderi considerabile în alegerile europene, scrie Politico.

„Adevărul este că guvernul de coaliție a primit vot negativ, iar Olaf Scholz trebuie să convoace noi alegeri, la fel ca Macron”, a declarat Söder la televiziunea publică germană.

Acesta s-a referit la faptul că președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea parlamentului, după ce partidul său a suferit o înfrângere usturătoare în fața partiului populist RN.

Söder a atribuit performanța puternică a Alternativei pentru Germania, de extremă dreapta, în parte uciderii brutale a unui polițist din Mannheim, cu câteva zile înainte de alegeri, de către un tânăr de 25 de ani din Afganistan, incident care a declanșat o dezbatere națională privind politicile guvernamentale în materie de imigrație și azil.

„Trebuie să existe în cele din urmă o schimbare a politicilor de azil în Germania pentru a reduce AfD, astfel încât partidele democratice să poată obține din nou mai multe voturi”, a declarat Söder.

SPD-ul cancelarului Olaf Scholz a înregistrat cea mai slabă performanță la un scrutin național de la înființarea partidului, în urmă cu mai bine de un secol, cu un scor estimat de 13,9%. Verzii au sfârșit prin a fi cei mai mari perdanți ai serii, obținând doar 11,9 la sută, potrivit proiecțiilor, cu 8,6 puncte procentuale mai puțin decât la alegerile europene din 2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...