G4Media.ro

Phenianul lansează noi baloane cu gunoi spre Coreea de Sud și amenință…

sursa foto: Captură video

Phenianul lansează noi baloane cu gunoi spre Coreea de Sud și amenință Seulul cu „represalii”

Coreea de Nord a trimis din nou sute de baloane pline de gunoaie spre Coreea de Sud și a avertizat luni că va riposta dacă Seulul va continua „războiul psihologic”.

„Ultimul lot de baloane încărcate cu gunoaie trimise duminică conținea deșeuri de hârtie și plastic, fără a fi detectate până acum materiale toxice”, a declarat Statul Major interarme sud-coreean, potrivit agenției de presă Yonhap, citată de AFP.

Relațiile dintre cele două Corei se află la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ultimii ani. Analiștii avertizează că această escaladare ar putea duce la o confruntare militară la scară largă.

La 3 iunie, Seulul a anunțat suspendarea în întregime a unui acord de destindere militară încheiat cu Coreea de Nord în 2018, iar duminică a relansat campania de propagandă prin difuzoare pentru prima dată din 2016.

În ultimele săptămâni, Phenianul a trimis sute de baloane încărcate cu deșeuri precum mucuri de țigări, hârtie igienică și chiar excremente de animale către vecinul său sudic, în ceea ce descrie ca fiind un răspuns la difuzarea de propagandă împotriva regimului nord-coreean de către activiști sud-coreeni, în special prin intermediul pliantelor și al stick-urilor USB.

Sora lui Kim și principala purtătoare de cuvânt a guvernului, Kim Yo Jong, a avertizat că Coreea de Sud va „suferi o umilință amară prin strângerea constantă a deșeurilor de hârtie și că aceasta va fi o sarcină zilnică”, într-o declarație publicată luni dimineață devreme.

Ea a descris pliantele activiștilor sud-coreeni drept „război psihologic” și a amenințat Seulul cu represalii dacă campaniile sale nu încetează, potrivit declarației citate de agenția oficială de presă KCNA.

Dacă Seulul „împrăștie simultan pliante și difuzează provocări peste graniță prin difuzoare, va fi fără îndoială martor la noile represalii ale Nordului”, a adăugat aceasta.

Lansările de baloane de ambele părți ale frontierei au început atunci când activiști din Sud, inclusiv dezertori nord-coreeni, au trimis spre nord zeci de baloane cu propagandă împotriva regimului lui Kim Jong Un și stick-uri USB cu muzică K-pop.

Ca răspuns, Phenianul a trimis peste o mie de baloane, unele conținând saci de gunoi, despre care Seulul a spus că au încălcat acordul de armistițiu care a pus capăt ostilităților în Războiul din Coreea din 1950 până în 1953.

În 2018, în timpul unei perioade de acalmie în relații, liderii celor două Corei au convenit să „înceteze complet toate actele ostile”, inclusiv fluturașii și actele de propagandă.

Parlamentul sud-coreean a încercat să blocheze acțiunile activiștilor, adoptând în 2020 o lege care pedepsea trimiterea de pliante către Nord, dar activiștii nu s-au oprit, iar legea a fost anulată anul trecut de Curtea Constituțională pe motiv că restrângea în mod nejustificat libertatea de exprimare.

Suspendarea totală a acordului din 2018 permite Seulului să reia exercițiile cu focuri reale și să relanseze campaniile de propagandă împotriva regimului Nordului prin difuzoare de-a lungul frontierei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...