G4Media.ro

Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) din Franța a devenit cel mai…

Foto: Facebook Jordan Bardella

Partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) din Franța a devenit cel mai mare partid național din Parlamentul European

Potrivit rezultatelor oficiale finale publicate pe site-ul ministerului de interne al Franței, lista condusă de președintele Reunirea Națională (RN), Jordan Bardella, a obținut 30 din cele 81 de mandate alocate Franței în Parlamentul European.

Astfel RN întrece lista Uniunii Creștin Democrate/Uniunii Creștin Sociale (CDU/CSU) din Germania care a obținut 29 de mandate.

Partidul condus de Bardella face parte din grupul Identitate și Democrație, care grupează partidele dreptei radicale, populiste și extreme ca Partidul Libertății din Austria, Partidul Libertății din Țările de Jos, Vlaams Belang din Belgia, VOX din Spania sau Chega din Portugalia care a obținut în total 58 de deputați în Parlamentul European care are 720 de locuri.

Celelalte mandate de deputat european în Franța au fost atribuite listei Nevoia de Europa (liberal, sprijinitorii președintelui Emmanuel Macron, grupul Renew) 13, Trezirea Europei (Partidul Socialist, grupul Socialiști și Democrați) 13, Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală, grupul Stângii) 9, Republicanii (LR, grupul Partidului Popular European) 6, Verzii (grupul Verzi/EFA) 5 și Franța Mândră (extrema dreaptă) 5 mandate.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului duminică seara care arătau RN în frunte cu peste 31% din voturi, președintele Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale și convocarea unui scrutin parlamentar anticipat pe 30 iunie și 7 iulie. Lidera grupului parlamentar RN din Adunarea Națională, Marine Le Pen, a anunțat că Bardella va fi candidatul RN pentru funcția de prim ministru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bravo lor. Au aparut deja statistici. Majoritatea celor care i au votat partidul lui Macron erau 60 plus, in schimb, la Bardella majoritatea erau tineri. Clima/agricultura, imigrantii, discutiile de pace i au adus lui Bardella si lui Le Pen voturi multe. Exista o patura imp care cauta, isi doresc si altceva de la Ursula/ue… Decat inflatie, razboi etc.