G4Media.ro

O italiancă, arestată în Ungaria, a fost aleasă în țara ei, în…

Sursa foto: Facebook / Matteo Salvini

O italiancă, arestată în Ungaria, a fost aleasă în țara ei, în Parlamentul European / E acuzată de maghiari că a atacat doi militanți neonaziști în timpul unor proteste / „Este europarlamentar și trebuie eliberată imediat”

Ilaria Salis, o profesoară arestată în Ungaria sub acuzația că a bătut neonaziști, a fost aleasă în Parlamentul European, pe listele Alianței Verde-Stânga (Avs), iar acum se fac presiuni pe lângă autoritățile maghiare pentru a fi eliberată, notează Corriere della Sera.

În următoarele ore, imediat ce va fi oficializat rezultatul urnei care a determinat peste 170.000 de alegători să scrie pe buletinul de vot numele Ilaria Salis, ambasada Italiei va informa autoritățile ungare despre rezultatul votului popular în favoarea cetățeanului italian care se află în Ungaria, în arest preventiv, de un an și patru luni.

Dar pentru a certifica faptul că proaspăta membră a Alianței Verde-Stânga, care se află încă în arest la domiciliu într-un apartament din Budapesta, se bucură de imunitate parlamentară și, prin urmare, ar trebui să fie eliberată, va trebui probabil să aștepte proclamarea ei de către Parlamentul de la Strasbourg. Un eveniment care va avea loc la prima ședință a adunării, între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Asta, deși partidul cu care a fost aleasă Salis cere eliberarea imediată a acesteia: „Este europarlamentar și trebuie eliberată imediat. Cu siguranță nu vom aștepta proclamarea celor aleși”, a declarat Angelo Bonelli.

„Ilaria trebuie să fie dusă acasă. M-a sunat de 15 ori de azi dimineață, tremură”, a spus tatăl ei pentru presa italiană.

„Mi-a spus că avocatul ei maghiar a vorbit cu judecătorul maghiar. Judecătorul este informat despre câștigarea locului în PE. Și a spus că în acest moment a luat deja legătura cu ministerul de externe ungar pentru că are nevoie de o hârtie care să ateste acest rezultat al alegerilor. Cu această bucată de hârtie, judecătorul va emite o hotărâre prin care va acorda imunitate și va bloca procesul. Acum este doar un proces birocratic”, explică el.

Odată cu proclamarea, se va declanșa noul statut de deputat al lui Salis, incompatibil cu închisoarea.

Cu toate acestea, va fi necesară o măsură a sistemului judiciar maghiar, care, după ce va lua act de noua situație, va trebui să elibereze acuzatul până la proces.

După ce acest lucru se va întâmpla, Ilaria Salis va fi liberă și va putea merge atât la Strasbourg, cât și la Bruxelles pentru a-și desfășura noua activitate și pentru a se deplasa după cum dorește.

Cu toate acestea, procesul împotriva ei în Ungaria rămâne deschis, sub acuzația de „asociere criminală” și „leziuni care au pus viața în pericol” provocate la doi militanți neonaziști în timpul unor atacuri la Budapesta în februarie 2023, după care a fost arestată.

Cu toate acestea, articolul 9 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că „deputații în Parlamentul European se bucură, pe teritoriul oricărui alt stat membru, de scutirea de orice măsură de detenție și de orice procedură judiciară”.

Prin urmare, pentru a continua procesul care tocmai a început, autoritatea judiciară maghiară va trebui să ceară adunării de la Strasbourg permisiunea de a continua procedura împotriva Ilariei Salis. Aceasta va trebui să fie activată, dacă judecătorii consideră necesar, pentru a restabili arestul preventiv.

Mișcări care – dacă și când vor fi făcute, și indiferent de rezultat – vor contribui la a face și mai „politic” cazul juridic al militantului antifascist italian deținut în Ungaria, scrie Corriere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...