G4Media.ro

Mai poate fi oare Franța guvernată? De ce este îngrijorătoare situația politică…

Foto: Facebook Emmanuel Macron/Rassemblement National

Mai poate fi oare Franța guvernată? De ce este îngrijorătoare situația politică din Franța

Rezultatul alegerilor euro-parlamentare din Franța este probabil cea mai importantă desfășurare din acest mega-scrutin, al doilea ca mărime din lume după alegerile parlamentare din India.

Clasarea pe primul loc cu un scor 31,37% (în premieră peste 30% în istoria alegerilor din Franța) a partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă sau extremă, depinzând de cine pune eticheta) nu este o surpriză: de luni de zile sondajele de opinie dădeau lista condusă de președintele RN, Jordan Bardella, detașat în frunte cu scoruri de 30 – 32%.

RN a lăsat mult în urmă lista sprijinitorilor președintelui Emmanuel Macron – 14,6% și lista Partidului Socialist (PSF), condusă de Raphael Glucksmann (fiul defunctului filosof Andre Glucksmann) cu 13,83%.

N-a trecut nici o oră de la închiderea urnelor și președintele Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naționale și convocarea alegerilor parlamentare anticipate în două tururi pe 30 iunie și 7 iulie.

Mișcarea politică a șefului statului a fost aparent surprinzătoare și a prins nepregătită o mare parte a clasei politice. De fapt, președintele Macron pregătea în secret, potrivit cotidianului Le Monde, dizolvarea Adunării Naționale de mai multă vreme. Aproape toți comentatorii vorbesc de riscul acestei acțiuni politice care ar putea oferi RN o majoritate parlamentară absolută.

Aici trebuie explicat sistemul electoral după care este aleasă Adunarea Națională. Cei 577 de deputați, dintre care 555 în Franța Metropolitană și 22 în teritoriile de peste mări și Diaspora, sunt aleși prin scrutin majoritar uninominal. În primul tur sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a voturilor exprimate, iar dacă niciunul dintre candidați nu obține această majoritate se califică în turul al doilea candidații care au un număr de voturi mai mare decât 12,5% numărul alegătorilor înscriși pe liste în circumscripția respectivă sau în caz că sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție se califică primii doi clasați în turul întâi. În turul doi este ales candidatul care obține cele mai multe voturi.

Până acum, RN era defavorizat de acest tip de scrutin care presupune alianțe în turul al doilea, dar partidul condus inițial de Jean Marie Le Pen, apoi de fiica sa, Marine, care acum este lidera grupului parlamentar din Adunarea Națională, iar în prezent îl are ca președinte pe Bardella, a scăpat treptat de diabolizare, a căpătat o aură de respectabilitate devenind partidul preferat al tinerilor, al clasei muncitoare și al Franței rurale și a micilor orașe.

În alegerile parlamentare din 2022, care au urmat realegerii lui Macron pentru al doilea mandat de cinci ani RN a obținut 89 de mandate, clasându-se pe locul 2 după confederația centristă pro-prezidențială, care cu 250 de mandate a ratat majoritatea absolută, trebuind să se bizuiască pe abținerea partidului Republicanii (LR, centru dreapta) cu 61 de mandate. Alianța stângii Noua Uniune Populară, Ecologică și Socială (Nupes) avea 150 de mandate, dintre care Franța Neuspusă (LFI, stânga radicală) 75, PSF 28, Partidul Comunist 23, Verzii 22, alții 2.

Guvernarea prin asumarea repetată a responsabilității a devenit din ce în ce mai dificilă, mai ales la legea care prevedea majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani care a scos în stradă în semn de protest milioane de francezi în primele luni ale acestui an. În fapt și RN și LFI au cerut de mai multe ori dizolvarea Adunării Naționale și organizarea de alegeri anticipate.

După adoptarea a la Pirus a reformei sistemului de pensii, președintele Macron a înlocuit-o pe prim ministra Elisabeth Borne cu tânărul de 34 de ani, Gabriel Attal, dar a devenit din ce în ce mai clar că guvernarea minoritară nu mai putea continua cu acest aranjament ad-hoc cu LR.

Strategia riscantă a lui Macron

Dar ce speră președintele Macron să obțină după această dizolvare? Secretarul general al partidului Renaștere, principala componentă a confederației pro-prezidențiale, Stephane Sejourne, a anunțat că Macroniștii nu vor prezenta candidați în circumscripțiile deținute de partidele “republicane”, adică cele de stânga și LR. Termenul “republican” folosit pentru a desemna partidele care în cea de-a Cincea Republică (înființată în 1958) au aderat la un sistem bipolar, menit să excludă extremele și care a fost folosit în bună măsură pentru a exclude RN și predecesorul său Frontul Național (FN).

Treptat însă, și mai ales de la preluarea șefiei partidului de către Marine Le Pen în 2012, frontul republican al barajului împotriva a ceea ce era perceput ca pericolul extremei drepte a devenit tot mai irelevant, ceea ce în 2022 a permis alegerea unui număr mare de deputați RN.

Macroniștii speră probabil ca partidele de stânga și LR să le întoarcă amabilitatea și să nu prezinte deputați în cele 250 de circumscripții câștigate de ei în 2022. Așa ceva este improbabil și ar putea duce la un număr important de triunghiulare în turul 2 în care RN să obțină numeroase victorii.

Stânga este într-o situație extrem de dificilă: alianța Nupes, negociată cu dificultate în 2022, s-a arătat puțin funcțională în parlament și în condițiile unui rezultat bun al unui PSF revigorat la europarlamentare stabilirea unor candidați comuni s-ar putea dovedi extrem de dificilă.

Coabitare Macron – Bardella?

Șansa ca președintele Macron să obțină o nouă majoritate absolută în Adunarea Națională sunt extrem de reduse, după cum șansele unei majorități absolute a RN în seara de 7 iunie au crescut, mai ales că Le Pen și Bardella s-au întâlnit luni cu Marion Marechal (nepoata lui Le Pen), care a condus lista Franța Mândră (a partidului Recucerire, lider extremistul de dreapta Eric Zemmour), care a obținut 5,5% în scrutinul european.

Le Pen a declarat că nu este interesată de postul de prim ministru, pentru care candidat este Bardella (în vârstă de 28 de ani). Să presupunem că RN obține majoritatea absolută în Adunarea Națională și Bardella este numit prim ministru. Cum va guverna acest politician novice în coabitarea cu președintele Macron, care prezidează săptămânal ședințele de guvern la Palatul Elysee și care are un domeniile apărării și externelor rezervate prin practica constituțională a celei de-a Cincea Republici?

Precedentul coabitării există: președintele Francois Mitterand (PSF) a coabitat cu prim-miniștri de dreapta – Jacques Chirac (1986 – 1988) și Edouard Balladur (1993 – 1995), iar președintele Chirac a coabitat cu premierul Lionel Jospin (1997 – 2002). Dar aceste coabitări s-au petrecut atunci când PSF și RPR (predecesorul LR, partid neo-gaullist) erau dominante și constituiau cheia de boltă a sistemului republican.

Există și posibilitatea ca RN să se claseze pe primul loc, fără majoritatea absolută de minimum 289 de deputați. În acest caz, ar fi posibilă o coaliție anti-RN formată din macroniști, stânga și LR? Slabe șanse, având în vedere că în ultimii 65 de ani nu a existat niciun guvern de coaliție dreapta-stânga în Franța.

Ceea ce ne duce la ipoteza haosului politic. Președintele nu poate dizolva Adunarea Națională mai devreme de un an după un scrutin parlamentar așa încât intrăm într-un teritoriu politic necunoscut.

Ați putea pune întrebarea: de ce ar trebui să ne pese de ceea ce se petrece în Franța? Păi iată de ce: Franța este a doua țară ca mărime din Uniunea Europeană după Germania și după cum a arătat trecutul nimic nu se decide în UE fără acordul președintelui Franței și al cancelarului Germaniei. Franța singura putere nucleară din UE și singurul stat membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate ONU și o Franță slăbită și neguvernabilă va slăbi în mod inevitabil UE.

Le Pen și Bardella sunt nu doar eurosceptici și naționaliști, ei au dovedit până acum că sunt partizanii unei politici docile față de Rusia lui Putin, adică exact opusul lui Macron. Și chiar dacă președintele Franței are ultimul cuvânt în politica externă și cea de apărare, un coabitare conflictuală la vârful puterii executive la Paris nu este de bun augur pentru UE.

Din punct de vedere jurnalistic campania electorală și alegerile parlamentare din Franța, care se desfășoară cu puțin timp înaintea începerii Jocurilor Olimpice găzduite de această țară, se anunță a fi pasionante. Rezultatul lor însă riscă să arunce Franța într-o criză politică fără precedent în ultimii 65 de ani și să afecteze și Uniunea Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. categoric Franța o sa fie guvernată , este totusi o democratie, ca nu o sa ne placa prea mult cum este o alta chestiune

  2. Excelent articol, aduce putina lumina pentru cei nefamiliarizati cu complicatiile politicii franceze (cum presupun ca sunt cei mai multi dintre cititori, printre care si sus-semnatul) si cu consecintele acesteia pentru noi astialalti, amarastenii.
    Excelent, dar cumva trist si in mod cert ingrijorator. Adica exact asa cum e realitatea ascensiunii d-lui Bardella. Pur si simplu de necrezut ca glorioasa Franta, marea Franta, tara luminilor poate concepe sa fie condusa de dl. Bardella.
    Articolul m-a intrigat, asa ca am petrecut putin timp citind despre dl. Bardella – doar putin, pentru ca inevitabil a fost o lectura destul de scurta, la frumoasa domniei sale varsta dl. Bardella nu prea are multe de povestit. Inteleg ca a fost/este un om loial, dedicat trup si suflet partidului sau (lucruri altminteri laudabile)… si cam atat. Exceptand munca de partid, inceputa pe la frageda varsta de 16 ani, dl. Bardella practic n-a facut nimic altceva in viata. Nici macar niste studii cat de cat decente.
    Chiar il rog pe autorul articolului sa ma contrazica daca gresesc grav – mie dl. Bardella imi aminteste suparator de mult de un Ciolacu tanar. Baiat frumos, sarmant (Bardella cel putin e de Hollywood, dar banuiesc ca si Ciolacu la nici 30 de ani arata foarte bine), cu vorbele la el, dar evitand cu grija orice discutie serioasa, „aplicata”, studii precare, experienta in viata reala, extra-partinica, aproape zero.
    De bine, de rau, Ciolacu e totusi harsit, chiar daca-n rele, trecut prin viata aproape 30 de ani mai mult decat Bardella… acesta din urma, daca va ajunge intr-adevar intr-o pozitie executiva de top, va fi o marioneta in mainile altora. Aproape ca-mi pare rau pentru el, dar cand in toata (scurta ta)) viata constienta tot ce-ai facut a fost sa lipesti afise si sa zambesti seducator pe la intruniri electorale, pur si simplu n-ai cum lua decizii importante, nu ai baza intelectuala necesara… si e de presupus si de sperat ca sunt multi in jurul tau care nici nu te vor lasa s-o faci.
    Poate chiar asta urmareste Macron prin convocarea acestor anticipate, sa-i oblige pe liderii RN sa-si asume responsabilitati pentru care nu par pregatiti, sa-i faca „sa-si franga gatul”?
    Oricum, pare clar ca criza de leadership a marilor puteri occidentale se adanceste. Daca pe Macron pana doar cu cativa ani in urma il poreclea lumea Micron, ce ne-am putea astepta de la noua vedeta a politicii franceze???

    • Absolut nicio legătură. De altfel, sunt extrem de supărătoare aceste provinciale comparații cu politica din România.

    • Este evident ca nu v-a permis timpul sa-mi cititi comentariul cu atentie. Nu era vorba nicaieri de vreo legatura Bardella-Ciolacu, daca la asta va referiti.
      Incerc totusi sa inteleg de ce anume comparatia Bardella-Ciolacu vi se pare „extrem de suparatoare”. Se prea poate sa fie fortata, incorecta, nepotrivita… dar suparatoare?!?
      Cat despre provincialism, ce sa-i fac, asta-i nivelul meu ‘telectual.

    • Vă rog frumos, renunțați la această stupidă comparație. Provincialismul este una dintre cauzele mediocrității nivelului politic din România, asta e supărător.

    • Multumesc si eu pentru explicatia extrem de limpede. Comparatia mea, pentru care imi cer scuze, este extrem de suparatoare pentru ca este suparatoare. Rien ne va plus. Nimic mai simplu si mai clar.
      Nu ca ar avea vreo relevanta, dar n-am nimic de-a face cu mediul politic din Romania (sau din alta parte), sunt doar un umil supus, imi permit sa fiu provincial.
      Toate cele bune si astept urmatorul articol. Cu real interes si placere.

    • Dacă vreți să înțelegeți cu adevărat realitatea politică din Franța faceți abstracție TOTALĂ despre ce se întâmplă în România. Iată alt articol https://www.g4media.ro/alegerile-parlamentare-anticipate-in-franta-la-ora-aliantelor-front-popular-la-stanga-reunirea-nationala-rn-dreapta-populista-face-curte-republicanilor-lr-centru-dreapta-partizanii-presedinte.html

    • Il citisem deja. E clar ca nu ma credeti, dar eu chiar va citesc de fiecare data cu interes… dincolo de relatia artagoasa pe care preferati s-o intretineti cu cititorii, ratoindu-va la ei mai mereu.
      Bun, l-am citit si ce-am citit imi intareste opinia ca, in loc ca metropola sa tina steagul sus si sa civilizeze provincia, se intampla fix pe dos, se coboara ea insasi in provincialismul pe care-l acuzati.
      Despre meritele nestiute ale d-lui Bardella – pana la proba contrarie doar un playboy fidel partidului si alei sale la lider suprema – nu mai discutam, ca nu prea avem ce. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.
      Din noul articol am retinut doua lucruri, macar unul din ele incurajator.
      Unu, d-na Marine si cu dl. Bardella negociaza cu extrema dreapta, „Între timp, luni a avut loc o întâlnire între liderii RN, Le Pen și Bardella și Marion Marechal, cap de listă a partidului Recucerire (extrema dreaptă), care a obținut peste 5% în scrutinul europarlamentar în vederea unui acord electoral.”
      Ce NU scrie in articol, dar e al naibii de semnificativ pentru teza mea (anume ca in clipa asta politica de pe Sena aminteste izbitor de-aia damboviteana), este ca Marion Marechal e dulcea nepotzica a d-nei Le Pen, fiica unei surori. Vorba aia, ieri te leganam pe genunchi, azi negociem viitorul Frantei, matusa si nepoata.
      Pai, din pura exasperare as zice asa. Mai trebuie doar doi pasi – Marion + Jordan = love (ca tot ii despart doar cativa ani, el focos, ea inca juna si bella, iar daca ne uitam la prezidentul in functie, clar varsta nu conteaza), respectiv o mica schimbare constitutionala si familia Le Pen poate pune de un nou regat, sau chiar imparatie, precum si de o noua dinastie in Franta.
      Bineinteles ca e o aberatie de la A la Z, dar vi se pare ca vremurile sunt normale?!?
      Totusi, al doilea lucru pe care l-am retinut din articol (cel incurajator) este ca, desi Macron a obtinut un scor mizerabil, cel putin pentru moment, totusi sansa face ca partidul sau sa poata juca rolul de partid-balama. Presupunand ca aliantele de stanga, respectiv dreapta prefigurate in articolul dvs. nu sunt conduse de oameni CHIAR atat de bip-bip-bip incat sa se alieze cu adversarul direct (ca-n Romania, intr-adevar), nici unii, nici altii nu pot forma o majoritate fara Macron.
      Asta pe termen scurt. Pe termen mediu, e de sperat (si asta o spun in mod egoist, avand in vedere rolul pivotal pe care Franta il are in Europa, unde din pacate se intampla sa traiesc si eu cu familia mea) ca francezilor le va reveni bunul simt si mintea la cap. Nu e de conceput ca un popor realmente maret si glorios (si de data asta nu sunt deloc sarcastic) sa esueze in acest mod.

    • La ora actuală, cu RN la 35% (sondajele din ultimele două zile) este greu de văzut cum nu poate obține o majoritate absolută în Adunarea Națională. În altă ordine de idei, puteți să-mi dați un exemplu de guvern de coaliție dreapta-stânga în istoria celei de-a Cincea Republici?

  3. Imigratia ilegala si musulmanii au fortat oamenii sa voteze dreapta.sa vedem daca Le pen face ordine

    • În ce calitate să facă ordine Le Pen?

    • Le Pen nu are timp sa „faca ordine”. Are multe facturi restante catre investitori din alte tari. Adica va fi un fel de Orban pe steroizi in politica europeana,dar acasa nu poate impune o autocratie,pentru ca francezii nu accepta multe,imediat sunt cateva milioane in strada.