G4Media.ro

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție până în toamnă, iar…

Sursa Foto: Facebook/ Ionel Bogdan

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție până în toamnă, iar cei aleși trebuie să mai aștepte. Efect atipic al comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție mai multe luni de acum încolo, respectiv până în toamnă, când le expiră mandatele pe care le exercită în prezent.

Este unul dintre efectele ordonanței traseismului, care mai permitea aleșilor locali să schimbe partidul înainte de alegeri fără a-și pierde mandatul.

Primarii nou aleși vor fi validați în perioada următoare, dar în schimb, mai au de așteptat până după 27 septembrie pentru a-și prelua mandatele.

Este o situație atipică, generată de devansarea alegerilor locale pentru a le comasa cu cele europarlamentare.

Codul administrativ aflat în prezent în vigoare precizează că ”mandatul primarului, consilierului local, preşedintelui consiliului judeţean şi al consilierului judeţean este de 4 ani şi se exercită în condiţiile legii”.

În absența oricărei alte modificări legislative, mandatele primarilor și consilierilor locali aleși pe 9 iunie vor începe abia în toamnă.

27 septembrie a fost data alegerilor din 2020. Dacă ținem cont că după această dată a mai durat o lună până la depunerea jurământului de către primari, noile mandate vor începe cel mai probabil la finalul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie.

Spre exemplu, în 2020, Nicușor Dan a depus jurământul în data de 29 octombrie, astfel încât mandatul actual se va încheia în jurul datei respective, iar nou mandat va fi preluat cel mai probabil în noiembrie.

La fel se întâmplă și în cazul primarilor nou aleși: își preiau funcția după expirarea mandatelor primarilor actuali.

Astfel, comunitățile care și-au ales alt primar, vor mai petrece câteva luni cu cel actual. La fel se întâmplă și în cazul consiilor locale și județene.

Primarii care au pierdut alegerile rămân în funcție: Ce spunea Nicolae Ciucă

”Rămân câteva luni de mandat pe care în conformitate cu prevederile legii, actualii primari aleși în funcție trebuie să își ducă mandatele până la capăt.

Și atunci este nevoie de o corelare între ceea ce însemană alegerea la 9 iunie, ducerea mandatului până la final și trebuie să ne referim și la faptul că în România, alegerile locale au avut loc în luna iunie și odată cu pandemia s-a produs acest decalaj” a declarat liderul PNL Nicolae Ciucă, la momentul la care s-a identificat problema generată de comasare.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare în decembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...