G4Media.ro

Patru industrii, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa

pixabay.com

Patru industrii, responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an în Europa

Tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili și alcoolul, promovate de lobby-uri industriale, sunt responsabile de 2,7 milioane de decese pe an în Europa, a avertizat miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a făcut apel la o mai bună reglementare, scrie Le Figaro.

Aceste „patru industrii ucid cel puțin 7.000 de persoane în fiecare zi” în întreaga regiune, a declarat directorul regional Hans Kluge, citat într-un comunicat de presă. „Tacticile acestei industrii constau în exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing țintite, prin inducerea în eroare a consumatorilor și prin afirmații false cu privire la beneficiile produselor lor sau la respectarea mediului înconjurător”, a mai spus el. Aceste tactici subminează lupta împotriva bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, care sunt responsabile de patru din zece decese în Europa.

Potrivit OMS, prin promovarea produselor lor, giganții din industria tutunului, a alimentelor, a combustibililor fosili și a alcoolului interferează cu eforturile de prevenire și control al unor boli precum cancerul și diabetul. Practicile marilor grupuri alimentează inegalitățile și reapariția cancerului, a bolilor cardiovasculare și respiratorii cronice și a diabetului. Ele „constituie un obstacol major în calea politicilor de prevenire”, a deplâns OMS. Ele „maximizează beneficiile și compromit sănătatea publică”.

Supraponderabilitatea și obezitatea afectează aproape 60% dintre adulți și aproape un copil din trei pe Bătrânul Continent. Cele mai recente date (2017) arată, de asemenea, că unul din cinci decese cauzate de boli cardiovasculare și de cancer în Europa este imputabil unei alimentații nesănătoase.

Pentru a proteja populația, OMS recomandă o reglementare mai strictă a comercializării produselor dăunătoare sănătății, a practicilor monopoliste, a impozitării multinaționalelor și a exploatării populațiilor vulnerabile în perioade de criză. „Ființele umane trebuie să fie întotdeauna înaintea profitului”, a insistat Hans Kluge.

La nivel mondial, tutunul, alimentele ultraprocesate, combustibilii fosili și alcoolul, promovate de lobby-urile industriale, sunt responsabile de 19 milioane de decese pe an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...