G4Media.ro

Premierul estonian Kallas ar putea conduce politica externă a UE în noua…

Sursa foto: European Council

Premierul estonian Kallas ar putea conduce politica externă a UE în noua Comisiei Europeană (Politico, surse)

Premierul estonian Kaja Kallas ar putea deveni noul șef al departamentului de politică externă al UE, transmite, citând surse politice, publicația Politico, preluată de BBC.

Potrivit surselor citate, liderii țărilor Uniunii Europene ar putea lua o astfel de decizie în timpul summitului de la sfârșitul lunii iunie.

Publicația Politico precizează că liderii europeni au convenit deja, în mod preliminar, asupra candidaturilor: Ursula von der Leyen ar urma să rămână șefa Comisiei Europene pentru un al doilea mandat, portughezul António Costa ar putea deveni președintele Consiliului European, iar președinte al Parlamentului European va fi numită din nou Roberta Metsola.

Toate aceste decizii nu au fost încă finalizate, dar se așteaptă ca până la 17 iunie, când este programat un dineu informal al liderilor europeni, să se ajungă la un acord privind conducerea UE.

Potrivit surselor Politico, țările UE nu doresc să întârzie procesul de aprobare a conducerii pe fondul războiului din Ucraina și al posibilei reveniri a fostului președinte american Donald Trump la Casa Albă.

Patru interlocutori ai Politico au relatat că până în prezent cea mai mare incertitudine rămâne în ceea ce privește poziția șefului politicii externe, adică a oficialului care îl va înlocui pe Josep Borrell.

Publicația o numește pe Kallas o „alegere ideală”, fiind o femeie care este liderul unei țări din Europa de Est și care aderă la valorile liberale.

Publicația precizează că, înainte de recentele alegeri pentru Parlamentul European, unele țări UE nu au fost foarte primitoare față de perspectiva numirii sale, deoarece aceasta adoptă o poziție prea dură față de conducerea Rusiei. Unii lideri occidentali s-au temut că, în această poziție, ea s-ar putea concentra prea mult pe Rusia și nu ar putea acorda suficientă atenție altor regiuni, în special Orientului Mijlociu și Africii.

„Această rezistență a dispărut însă între timp, deoarece Kallas se potrivește perfect în fișa postului – din punct de vedere geografic, politic și diplomatic”, scrie Politico.

Kallas este unul dintre cei mai loiali susținători ai Ucrainei. Sub conducerea ei, Estonia a trimis Ucrainei ajutoare în valoare de aproximativ 1,6% din PIB-ul țării – după acest indicator, aceasta rămâne pe primul loc în lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Fix asta mai lipsea din cloaca de prieteni ai Ursulei. Si dupa ne intrebam de ce mama naibii urca in sondaje altii. Fix asta din Estonia ne trebuie, de nu vor sa auda de discutii, de vor sa destabilizeze Europa in relatia cu SuA. Fabbulos cum Europa se auto saboteaza.

    • Axa binelui si raului: stiu foarte bine ce fac, nimic intamplator, dar incet-incet ne vom scapa de conducerile de stanga… occidentul s-a cladit pe politici de dreapta… in romania, in schimb, nimic la orizont, dezastru general.

  2. Metsola, Kallas, toate sunt prietenele lui Von der leyen. Absolut toate se sustin intre ele. De ce nu are voie poporul european sa aleaga democratic, prin vot aceste functii? Cum e posibil sa ne trezim tot cu astia…???

    • Romanii, si nu numai ei, habar n-au in marea majoritate ce e cu alegerile pentru europarlamentari si tu vrei alegeri pentru functiile inalte ? Ia opreste niste oameni pe strada si intreaba-i cum vad ei situatia asta si ce parere au despre von der leyen, kallas si ceilalti, ce crezi ca or sa ti raspunda ? Functiile astea sunt negociate de demnitari ai statelor europene pe care noi i-am ales, deci indirect sunt si rezultatul alegerilor noastre. Acum ca noi alegem un Siegfried Muresan sau Diana Sosoaca sa decida pentru romani cine ocupa functiile inalte, asta e puterea noastra.

    • Te ții de glume, nu-i așa? Noi am trimis la UE toți analfabeții și vrei să votăm și pentru alții? 😃😃😃

  3. Foarte important acel articol, dar, din cauza filtrului G4, nu pot pune paragraful referitor la învățământul superior .