G4Media.ro

Prețul acțiunilor Atos scade cu peste 20% la bursă și atinge un…

Foto: Atos/ Facebook

Prețul acțiunilor Atos scade cu peste 20% la bursă și atinge un minim istoric, după anunțarea unui plan de vânzare a unei filiale strategice

Cotația acțiunilor grupului informatic Atos a scăzut miercuri cu peste 20% la Bursa de la Paris, după anunțul unor negocieri exclusive cu Alten pentru vânzarea filialei sale strategice Worldgrid, scrie Le Figaro.

În jurul orei 07:50GMT, pe o piață în creștere cu 0,39%, Atos se prăbușea cu 21,06%, prețul acțiunilor coborând la 76 de cenți, atingând minimul istoric. De la 1 ianuarie, acțiunile au pierdut aproape 90% din valoare. Atos, care se află în plină restructurare financiară, indicase marți că a ales oferta de preluare a consorțiului condus de Onepoint, principalul său acționar, condus de David Layani, în detrimentul celei a miliardarului ceh Daniel Kretinsky.

Câteva ore mai târziu, grupul a anunțat că a intrat în negocieri exclusive cu Alten în vederea vânzării – „pentru o valoare de întreprindere obligatorie de 270 de milioane de euro” – a Worldgrid, filiala sa extrem de critică, care proiectează sisteme de control pentru centralele nucleare, în special pentru EDF.

Tranzacția ar urma să fie finalizată înainte de sfârșitul anului 2024 și va „aprofunda relațiile noastre cu clienții noștri strategici, în special în sectorul nuclear, oferindu-le o gamă de servicii cu valoare adăugată de neegalat”, a declarat directorul general al Alten, Simon Azoulay, citat în comunicat.

Înainte de dizolvarea Adunării Naționale, guvernul francez, prin Ministerul Economiei, își reiterase intenția de a achiziționa activitățile Atos, considerate „strategice”, pentru a evita ca acestea să ajungă în mâinile unor jucători străini. Partener IT global al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) din 2002, Atos va fi unul dintre pilonii tehnologici ai Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, gestionând acreditările, difuzarea instantanee a rezultatelor și problemele de securitate cibernetică.

Scufundată într-o criză financiară de aproape trei ani, Atos a lansat un proces de restructurare în februarie. Compania a anunțat că are nevoie de 1,1 miliarde de euro în numerar până în 2024-2025 și că dorește să își reducă datoria brută cu 3,2 miliarde de euro, la 4,8 miliarde de euro, pentru a-și proteja activitatea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nici nu este de mirare ca pretul actiunilor se duce la vale, atata vreme cat managementul a fost sub orice critica in ultimii ani, inclusiv cel local, din Timisoara, este suficient sa cautati articolele despre concedierile mascate si chemarile la birou pentru cei care lucrau remote aflati la peste 600 km distanta, cu instiintare de doar 2 saptamani in avans. Pe langa asta, Ligia Ardelean (Country Manager RO & BG) isi plateste articole in Forbes sa isi spele imaginea in timp ce Cristian Serbanescu, Head of Marketing & Communication, declara in All-Employees Meeting din 16 mai 2024 ca 6.4% din angajati nu conteaza. Aceste specimene de manageri ar trebui sa aiba bunul simt si sa demisioneze ei primii, nu sa forteze angajatii prin toate tertipurile imorale si ilegale sa plece fara compensatoriile din CCM. O companie de 2 lei, caci atat va ajunge sa mai valoreze pretul unei actiuni.