G4Media.ro

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat alianțele cu extremiștii, la dreapta și…

Foto: Captură video

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat alianțele cu extremiștii, la dreapta și la stânga, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din 30 iunie și 7 iulie

„Alianță nenaturală” și „bricolaj al mașinăriei”, așa a calificat președintele Macron mișcările politice la dreapta și la stânga eșichierului politic în conferința sa de presă specială de miercuri, după anunțarea duminică seara a alegerilor legislative anticipate.

„Măștile au căzut și bătălia valorilor iese la iveală”, a declarat președintele Macron, referindu-se la negocierile liderului partidului Repblicanii (LR), Eric Ciotti, cu Reunirea Națională (RN), partid calificat de extrema dreaptă de șeful statului, în timp ce partidele de stânga încearcă să se unească prin intermediul unui „front popular”.

Este vorba de „alianțe nefirești” între persoane „care nu sunt de acord cu aproape nimic, în afară de pozițiile care trebuie împărțite”, a criticat președintele Macron în fața jurnaliștilor aceste negocieri.

El a enumerat apoi o serie de texte și dezbateri care au opus LR și RN, în special cea privind reforma pensiilor. „Domnul Ciotti a vrut să meargă și mai departe pe textul privind pensiile, în timp ce domnul Bardella a apărat 62 de ani… Care este coerența care îi unește pe acești oameni pentru a guverna?”, a întrebat el retoric, citat de BFM-TV.

LR a sprijinit, adeseori prin abținere, guvernele minoritare centriste pro-prezidențiale, inclusiv la majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, care a provocat imense proteste de stradă. RN, al cărui președinte este Jordan Bardella, s-a opus vehement reformei pensiilor.

Președintele Macron a acuzat apoi „extrema stângă” de „antisemitism” și „antiparlamentarism”. Potrivit acestuia, partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) se află în spatele dezordinii „uneori constante” și „îngrijorătoare” din Adunarea Națională.

LFI împreună cu Partidul Socialist, Verzii și Partidul Comunist au decis formarea unei alianțe electorale intitulate Noul Front Popular (NFP), care să prezinte candidați unici în toate cele 577 de circumscripții.

Lapidar, președintele Macron a concluzionat: „Este vorba de o bricolaj al aparatului, dar în niciun caz de o uniune pentru a guverna”.

În vechea Adunare Națională, confederația centristă pro-prezidențială Ensemble (Împreună) avea 250 de mandate, alianța stângii 150, RN 89 și LR 61.

Sistemul electoral prevede că în fiecare circumscripție este ales din primul tur candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înscriși pe liste. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se califică în turul 2 candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din alegătorii de pe liste în acea circumscripție sau, dacă sunt mai puțini de doi, primii doi clasați în turul 1. În turul 2 este ales deputat candidatul care obține cele mai multe voturi.

Potrivit primelor sondaje de opinie, RN ar avea intenții de vot de 33 – 35%, NPF 22 – 25%, Ensemble 16 – 19% și LR 8 – 9%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O sa ii fie foarte greu pana in 2027, mai ales daca ramane asa incapatanat.