G4Media.ro

Zelenski spune că a avut discuții „productive” cu prințul moștenitor saudit

Sursa foto: x.com/ Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський @ZelenskyyUa

Zelenski spune că a avut discuții „productive” cu prințul moștenitor saudit

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a purtat discuții „productive și energice” cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, concentrându-se pe „Summitul Păcii” din această săptămână din Elveția și pe îmbunătățirea legăturilor bilaterale, scrie Reuters.

Kievul urmărește să obțină sprijin internațional pentru un plan de pace propus de Zelenski, care include retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și revenirea la granițele post-sovietice din 1991.

Rusia, care a lansat o invazie a Ucrainei în februarie 2022, nu a fost invitată la summitul din 15-16 iunie și îl respinge ca fiind inutil fără participarea sa. China stă deoparte.

Zelenski, care a scris pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că el și prințul moștenitor au discutat despre „pregătirile pentru primul summit global inaugural pentru pace, așteptările legate de acesta, rezultatele și posibila lor punere în aplicare și eforturile de a avansa spre o pace reală pentru Ucraina”.

Ucraina, a declarat Zelenski, este „recunoscătoare Arabiei Saudite pentru sprijinul său. Apreciem eforturile Înălțimii Sale de a ajuta la găsirea unei reveniri rapide la pace”.

Președintele ucrainean nu a menționat dacă prințul moștenitor va participa la întâlnirea de lângă orașul elvețian Lucerna.

Agenția saudită de știri de stat SPA a declarat că prințul moștenitor a afirmat „dorința și sprijinul Arabiei Saudite pentru toate eforturile internaționale” de a rezolva conflictul dintre Ucraina și Rusia și a discutat despre modalitățile de atenuare a impactului umanitar al acestuia.

Zelenski a sosit în orașul saudit Jeddah ca parte a călătoriilor sale pentru a obține sprijin înainte de summit.

Ucraina a depus eforturi considerabile pentru a convinge țările din sudul global să participe. De asemenea, a încercat să obțină participarea Arabiei Saudite, iar una dintre reuniunile pregătitoare pentru summit a avut loc la Jeddah.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bloomberg scria pe 27 mai, ca UE, impreuna cu Ucraina si China s au pus de acord sa faca un nou summit de pace in Arabia Saudita in toamna, unde vor merge si Rusia, Brics, G7 etc..