G4Media.ro

Germania, proiect pentru o revenire la serviciul militar național / Ministerul Apărării…

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Germania, proiect pentru o revenire la serviciul militar național / Ministerul Apărării preconizează înrolarea a cel puțin 5.000 de soldați noi anul viitor

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit miercuri un proiect pentru o revenire la serviciul militar național, cu o birocrație stufoasă, ca răspuns la previziunile potrivit cărora Rusia și-ar putea reconstitui forțele în termen de cinci ani pentru a lansa o nouă ofensivă europeană, relatează Politico.

Planul lui Pistorius, care este acum studiat de legislatori și de partenerii de coaliție ai ministrului, va cere tuturor bărbaților de 18 ani – planificatorii anticipează 400.000 anual – să completeze un chestionar. Dintre aceștia, aproximativ 40.000 vor fi aleși pentru a fi supuși unui examen medical, iar 10.000 vor fi ulterior autorizați pentru pregătirea de bază.

Pistorius dorește să acționeze rapid și să înroleze cel puțin 5.000 de soldați noi anul viitor, dar, în loc să se grăbească să trimită trupe în serviciul activ, el propune mai întâi să pună statul în formă pentru a putea angaja, instrui și găzdui recruți la scară largă.

„Este un început”, a spus Pistorius cu modestie despre planul său, care va costa inițial 1,4 miliarde de euro. „Punem la punct procesele de recrutare pentru a ne mări efectivele de trupe”.

Când Războiul Rece s-a încheiat, la începutul anilor 1990, Bundeswehr număra aproximativ 500.000 de soldați, pe lângă rezerviști; trei decenii mai târziu, rândurile soldaților cu normă întreagă s-au redus la puțin peste 180.000.

O parte a declinului se datorează deceniilor de pace relativă care au urmat Războiului Rece, dar și condițiile precare au fost de vină, a declarat la începutul acestui an Eva Högl, o deputată din partea social-democraților lui Pistorius, care ocupă funcția de coordonator parlamentar pentru forțele armate.

Högl a estimat costul modernizării infrastructurii militare germane, cum ar fi cazărmile, la aproximativ 50 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă jumătate din fondul de 100 de miliarde de euro pe care guvernul l-a pus la dispoziție pentru achiziționarea de noi echipamente militare anul trecut.

Pentru a da startul, Pistorius a evitat necesitatea de a modifica constituția, un proces care necesită mult timp, făcând propunerea opțională pentru femei. Cu toate acestea, planul său va trebui totuși să fie analizat de Bundestag, precum și de coaliția de guvernare din ce în ce mai fracturată din Germania.

Găsirea unei modalități de a întoarce țara la serviciul  militar național – care a fost eliminat în 2011 – se află pe ordinea de zi de luni de zile.

Pistorius, care este neobișnuit de popular pentru un ministru german al apărării, și-a expus public ideile în timpul unei călătorii în Statele Unite în luna mai.

În cele din urmă a fost aleasă opțiunea de mijloc – un sistem selectiv de recrutare în stil scandinav.

Deși germanii susțin în general revenirea la serviciul național, planul nu a scăpat de controverse, în special în ceea ce privește calculele care stau la baza acestuia. Pistorius s-a angajat să crească efectivele armatei la 203.000 de oameni până în 2031, în timp ce ministerul său a declarat miercuri că ar fi nevoie de încă 260.000 de rezerviști pentru a apăra în mod adecvat flancul estic.

Chiar dacă noul plan de recrutare va fi lansat în acest an, este puțin probabil ca guvernul să adune aceste cifre în curând.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E o idee… Din 400.000 sa alegi 10.000 din care ramai cu 5.000. Vor pana in 2031 sa ajunga la 200.000 si cv si inca 260.000 de rezervisti. Mda… Pana in 2031 f fff greu. Si Romania ar putea sa incerce asta la un 18 ani, sau 18 – 22 cum propuneau altii. Mai era unul care propunea un serv militar 18-30 pe model elvetian…. Idei sunt.