G4Media.ro

Va sabota Putin reuniunea NATO de la Washington? Temerile americanilor

Photo by NICHOLAS KAMM / AFP

Va sabota Putin reuniunea NATO de la Washington? Temerile americanilor

Președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa o nouă ofensivă militară împotriva forțelor ucrainene în această vară, care să coincidă cu reuniunea NATO de la Washington, programată în luna iulie, obiectivul fiind acela de a perturba întâlnirea alianței nord-atlantice. Oficialii de la Washington sunt îngrijorați că liderul de la Kremlin are o gamă largă de posibilități la dispoziție pentru a scurcircuita reuniunea din capitala americană, inclusiv folosirea unei noi arme sau avansarea unei propuneri de pace la conflictul cu Kievul menită doar să divizeze și mai mult opinia publică internațională.

Ce ar putea face Putin

Înalți oficiali ai Administrației Biden sunt preocupați de faptul că președintele Putin le rezervă mai multe surprize în privința Ucrainei, cu scopul de a perturba și a pune în umbră summitul NATO de la Washington, care se va desfășura între 9-11 iulie. Reuniunea va marca a 75-a aniversare a alianței.

“(Putin) nu vrea altceva decât să ne strice planurile,” a afirmat un înalt oficial american, citat de Atlantic Council, un grup de reflecție de la Washington.

Potrivit sursei, unii oficiali din administrația americană iau în considerare scenarii potențiale și posibile răspunsuri la mișcările țarului de la Kremlin, deși concentrarea atenției liderilor alianței pe Ucraina va fi extrem de dificilă, având în vedere războiul dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, precum și alți factori.

În opinia analiștilor americani, există o gamă largă de posibilități pentru liderul rus.

# Putin ar putea să lanseze o ofensivă militară de vară în Ucraina, mai mai amplă și mai violentă decât cea în curs de desfășurare.

Reamintim că trupele rusești au penetrat frontiera dintre cele două țări în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei la începutul lunii mai și continuă să amenințe diferite sectoare ale frontului.

Aceasta deși Casa Albă a declarat vinerea trecută că ofensiva Rusiei în Harkov a stagnat și este puțin probabil să avanseze. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, a afirmat că sosirea armelor americane a ajutat la schimbarea direcției bătăliei din jurul Harkovului, asupra căreia forțele ruse au lansat un atac major la jumătatea lunii mai.

Potrivit experților, Rusia a făcut unele câștiguri în regiune atunci când ofensiva a fost lansată, cucerind mai multe sate și avansând spre Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Forțele lui Putin sunt însă blocate în luptele care au loc la nord de Harkov, inclusiv bătălii majore în jurul orașului Vovchansk.

# Liderul de la Kremlin ar putea lansa arme noi, poate chiar o armă spațială.

De exemplu, în mai, Comandamentul Spațial al Statelor Unite a afirmat că Rusia a lansat un satelit pe care oficialii serviciilor de informații americane îl consideră a fi o armă capabilă să inspecteze și să atace alți sateliți.

Racheta rusă Soyuz, lansată de la Plesetsk, la aproximativ 800 km nord de Moscova, a desfășurat pe orbită joasă a Pământului cel puțin nouă sateliți, inclusiv COSMOS 2576, un tip de navă spațială militară de tip “inspector” despre care oficialii americani au susținut de multă vreme că are un “comportament spațial recalcitrant.”

“Rusia a lansat un satelit pe care Statele Unite îl consideră probabil o armă contraspațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului,” a declarat ambasadorul american Robert Wood, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. “Rusia a desfășurat această nouă armă contraspațială pe aceeași orbită pe care se află un satelit al guvernului SUA.”

Principalul diplomat al Rusiei pentru controlul armamentului a respins însă acuzațiile americane, negând categoric afirmațiile oficialilor de la Washington conform cărora Moscova dezvoltă o armă nucleară antisatelit bazată în spațiu.

“Nu cred că ar trebui să răspundem la vreuna din știrele false venite de la Washington,” a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov. “Americanii pot spune ce vor, dar politica noastră nu se schimbă din această cauză,” a spus Ryabkov, adăugând că Moscova “s-a opus întotdeauna în mod constant desfășurării de arme de atac pe orbita joasă a Pământului.”

# Președintele rus ar putea avansa o propunere de pace sau un efort de încetare a focului, aparent serioase, dar nesincere, concepute în principal pentru a diviza opinia globală în contextul în care membrii NATO oferă Ucrainei ajutoare militare suplimentare.

De exemplu, la întâlnirea de săptămâna trecută din Normandia pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski, președintele Joe Biden a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Kiev în valoare de 225 de milioane de dolari.

Potrivit informațiilor, pachetul de ajutor va include, printre altele, echipamente de apărare aeriană, muniție pentru sistemele de rachete HIMARS, proiectile de artilerie și sisteme de mortiere, rachete de apărare aeriană, rachete antiaeriene Stinger, sisteme antitanc Javelin și AT-4, obuziere de 155 mm.

Deja vu

Atlantic Council a scris că, având în vedere comportamentul trecut al lui Putin vis-a-vis de evenimentele globale majore, o eventuală “surpriză de vară nu ar părea atât de surprinzătoare.”

Astfel, analiștii au reamintit că invadarea Georgiei de către Rusia în 2008 și ocuparea a circa 20% din teritoriul acesteia au fost programate să coincidă cu Jocurile Olimpice de vară de la Beijing.

De asemenea, atacarea Ucrainei în 2014, când a fost ocupată și anexată Peninsula Crimeea, simultan cu declanșarea ostilităților în regiunea de est Donbas din Ucraina, a avut loc în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în Rusia.

Cea de-a doua invazie a Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, a urmat întâlnirii dintre Putin și liderul chinez Xi Jinping înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din acel an.

“Dincolo de predilecția lui Putin pentru a se afla în lumina reflectoarelor globale în astfel de momente, există și alte motive pentru a fi îngrijorați că aceasta ar putea fi o vară de pericol maxim pentru Ucraina și, prin urmare, și pentru Alianța NATO, cu doar câteva zile înainte de convențiile politice republicane și democrate din Statele Unite,” a scris Atlantic Council.

Analiștii americani cred că Putin “pare hotărât” să dea peste cap reuniunea NATO, deși recunoaște că “poziția sa nu este de invidiat” și aceasta din mai multe motive:

# Congresul SUA a aprobat în aprilie ajutorul suplimentar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Votul a fost amânat luni de zile de către republicani, o mare parte dintre ei insistând ca banii să fie folosiți mai degrabă pentru securizarea graniței dintre SUA și Mexic.

# Mai multe țări aliate au convenit că Ucraina își poate folosi armele pentru a viza site-uri militare din Rusia. De exemplu, președintele Biden și-a dat recent acordul de a permite Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei ca să protejeze orașul Harkov, amenințat de ofensiva recentă a forțelor Moscovei.

Reamintim că, până nu demult, Statele Unite – cel mai mare furnizor de ajutor militar ucrainean – interzicea Kievului să folosească oricare dintre sistemele sale de arme pe teritoriul Rusiei recunoscut la nivel internațional.

Situația s-a schimbat recent după ce liderul de la Casa Albă a dat undă verde Ucrainei să lovească ținte de pe teritoriul rusesc în Harkov, în anumite condiții, așa cum a declarat un oficial american.

Oficialul a adăugat însă că Statele Unite continuă să se opună loviturilor ucrainene în profunzime pe teritoriul rusesc

# Franța dezvoltă rapid o inițiativă de a desfășura soldați ca instructori în Ucraina. Parisul va trimite inițial un număr limitat de ofițeri pentru a evalua modalitățile unei misiuni înainte de a desfășura în Ucraina câteva sute de instructori, au spus doi diplomați.

Jocurile țarului

Atlantic Council a scris că nu există nicio dovadă că toate aceste inițiative ale aliaților occidentali ai guvernului de la Kiev l-au convins pe Putin să-și reconsidere planurile agresive care vizează Ucraina. În schimb, el pare să fi decis că ar trebui să-și dubleze ofensiva în această vară, înainte să sosească mai mult material de război american.

Putin este încurajat să facă asta în condițiile în care apărarea antiaeriană a Ucrainei va rămâne vulnerabilă pentru mult timp.

În plus, nu a existat nicio încetinire a ofensivei Rusiei în jurul Harkovului chiar dacă nu s-a materializat aproape niciun avans de săptămâni întregi. De asemenea, atacurile necruțătoare ale forțelor lui Putin împotriva surselor de energie și infrastructurii Ucrainei continuă să producă daune substanțiale.

Analiștii de peste ocean cred că Kremlinul are încă rezerve substanțiale care pot fi trimise în ofensiva din regiunea Harkov, de a extinde campania nereușită de până acum în Donbas pentru a cuceri Chasiv Yar sau pentru a începe o nouă ofensivă în nord spre Sumy.

Pe lângă aceste rezerve, există și alți factori care îl încurajează pe Putin. Kievul continuă să se confrunte cu o lipsă de personal din cauza în principal unei culturi care consideră că tinerii nu ar trebui să fie recrutați înainte de a împlini vârsta de 20 de ani. Administrația Zelenski și Rada Supremă au făcut recent un pas pentru a rezolva această problemă prin scăderea vârstei de recrutare cu doi ani la douăzeci și cinci de ani, dar această decizie politică dificilă nu rezolvă problema trupelor extenuate din prima linie.

De asemenea, într-un semn al dificultăților cu care se confruntă forțele lui Zelenski din cauza lipsei de personal, Parlamentul ucrainean a adoptat la începutul lunii mai o lege care permite mobilizarea anumitor categorii de condamnați. Ministrul Justiției, Denis Maliuska, a declarat pentru BBC că între 10 și 20 de mii de prizonieri pot fi mobilizați în forțele armate ale țării.

Legea adoptată de Rada interzice mobilizarea celor condamnați pentru infracțiuni grave, cum ar fi crima cu premeditare, violul, violența sexuală, precum și a celor care au primit sentințe pentru infracțiuni împotriva securității naționale sau a oficialilor condamnați pentru corupție.

Mobilizarea deținuților este posibilă numai prin hotărâre judecătorească și trebuie să fie o decizie voluntară a persoanei, sub rezerva acordului comandantului unității militare.

Revenind la Putin, comentatorii americani afirmă că el se bucură, de asemenea, de o poziție internă consolidată, după ce a fost reales în fruntea țării pentru a cincea oară, pentru un nou mandat de șase ani. El va folosi, cu siguranță, susținerea dată de cele 87% din voturile alegătorilor pentru a-și justifica și mai mult agresiunea militară în Ucraina.

Pe plan extern, câteva evenimente susțin și ele ambițiile războinice ale țarului de la Kremlin. Întâlnirea sa de două zile cu Xi Jinping la Beijing luna trecută a fost lăudată de Moscova ca o “nouă eră” ce va contracara dominația americană.

Întâlnirea lui Putin cu Xi a subliniat hotărârea liderului chinez de a-și dubla sprijinul față de omologul său rus, a scris Atlantic Council. Xi face acest lucru, în ciuda criticilor tot mai mari din partea SUA și a Europei și a unor informații recente cu privire la detaliile despre modul în care China permite și chiar încurajează agresiunea Rusiei.

Vorbind despre războiul din Ucraina, Putin i-a mulțumit lui Xi pentru “acele inițiative pe care le propune pentru a reglementa această problemă.” Putin a spus: “Acest parteneriat este, fără îndoială, exemplar pentru modul în care ar trebui să fie relația dintre statele vecine,” în timp ce Xi a declarat: “Relația China-Rusia de astăzi a fost câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o întrețină.”

În același timp, Putin trebuie să vadă criza din Gaza, unde Israelul încearcă să elimine Hamas, și campania electorală din SUA drept distrageri binevenite pentru Administrația de la Washington.

Toate aceste evenimente interne și internaționale îl fac pe președintele rus să se simtă încrezător, a afirmat un înalt oficial american.

Cum poate răspunde NATO

Atlantic Council a scris că decizia recentă a președintelui Biden de a slăbi restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armamentului american pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei ar fi provocat îngrijorări mai mari la Moscova dacă nu ar fi fost atât de limitată: decizia vizează armamentul folosit numai în zonele din Rusia din care orașul Harkov este lovit.

În timpul discursului său de comemorare a celei de-a 80-a aniversări a Zilei Z din Normandia, Biden a stabilit o legătură directă între lupta împotriva fascismului din Al Doilea Război Mondial și războiul din Ucraina. El a spus că Statele Unite “nu se vor îndepărta” de conflict. “Pentru că dacă o facem, Ucraina va fi subjugată și nu se va termina aici. Vecinii Ucrainei vor fi amenințați. Toată Europa va fi amenințată.”

Cu toate acestea, experiența trecută indică faptul că retorica lui Biden este mai dură decât disponibilitatea lui de a furniza arme SUA într-un mod care ar crește șansele Ucrainei nu doar de supraviețuire, ci și de victorie, afirmă analiștii.

Putin poate fi liniștit și de reticența continuă a lui Biden de a sprijini aderarea Ucrainei la NATO, articulată din nou într-un interviu recent pentru revista TIME.

Comentariile lui Biden care se opun, în cuvintele sale, “NATOizării Ucrainei” au fost o mișcare preventivă a președintelui SUA înainte de viitorul summit NATO. Membrii Alianței vor oferi probabil Ucrainei “o punte” către aderarea la NATO, dar nu o cale determinată în timp către aderarea deplină și, odată cu aceasta, garanția de securitate așteptată de Kiev.

Aceiași oficiali ai Administrației Biden care își fac griji pentru “o surpriză de vară” venită din partea lui Putin speră că forțele ucrainene își vor putea menține liniile defensive împotriva rușilor în 2024 și apoi să lanseze o nouă ofensivă militară în 2025, cu noi provizii de muniții și soldați. Atunci Ucraina ar putea recâștiga suficient teritoriu pentru a-și îmbunătăți poziția de negociere.
Potrivit Atlantic Council, cel mai bun mod de a răspunde – și mai bine, de a preveni – orice potențială surpriză venită din partea lui Putin ar fi prin oferirea unei surprize proprii a NATO la summit-ul său din iulie, una care demonstrează un nivel de unitate și intenție care l-ar forța pe Putin să-și regândească ambițiile legate de Ucraina.

O astfel de surpriză ar putea fi o cale de aderare a Ucrainei la alianță mai clar definită, care să-i indice clar lui Putin că nu poate bloca acest rezultat printr-un război continuu.

O alta ar fi ridicarea tuturor restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor SUA și ale aliaților, eliminând odată pentru totdeauna orice refugiu sigur pentru agresorii ruși.

Este timpul ca prietenii Ucrainei, în acest moment de pericol maxim, “să-i ia fața lui Putin prin politici și practici care îi zdruncină încrederea și redau impulsul ucrainenilor,” deoarece “ confundarea dorințelor cu realitatea rămâne o strategie inadecvată pentru a-l învinge pe Putin,” concluzionează institutul american.

Surse: Atlantic Council, The Hill, Reuters, PBS, Vox, CNN, Washington Post, NBC News, BBC, AP, Wall Street Journal, TIME, nato.int, unmission.gov, state.gov, britannica.com, defence.gov

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. O „analiza” penibila.. Realizata de oameni care nu au treaba cu fenomenul. Again… Astfel de analize, nu le fac un bine ucrainienilor. Va invit sa urmariti pe youtube reactiile. Celor din Ucraina care se gandesc doar la pace, mai ales tinerii care merg prin parcuri ca si cum nimic nu se intampla. Cea mai mare problema a lor.. Nu mai este de mult munitia ci oamenii dispusi sa mearga pe front. Zelensky vede asta.. De aia se stie deja de al 2 lea summit de pace din arabia saudita din toamna.

  2. Si lucrurile se bat cap in cap… Normal ca nu ai habar ce poate sa faca cand tu organizezi un summit de pace la care nu chemi si cealalta parte. Incepi sa iti dai cu presupusul. Ba ca are alta ofensiva…ba ca lanseaza discutio serioase de pace. Daca l ar chema cinevaa negocieri sa vada ce are de gand asa aflam sigur ce si cum. Asa.. Raman speculatiile si cam atat. UE, impreuna cu China si Arabia Saudita vor organiza cel tz in toamna al 2 lea summit de pace. In presa din Ucraina se vb chiar de santajul unor tari care merg la summitul din Elvetia ca Ucraina sa accepte pareri diferite si discutii directe cu Rusia cat mai repede, ca sa le promoceze cele 3 pcr ale lui Zelensky.