G4Media.ro

UPDATE SUA și Ucraina au semnat un acord de securitate pe 10…

sursa foto: Twitter/ President Biden

UPDATE SUA și Ucraina au semnat un acord de securitate pe 10 ani, considerat precursorul aderării la NATO / Ce presupune

UPDATE 14 iunie, ora 08:15 Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei împotriva invadatorilor ruşi. Acordul, semnat în marja summitului G7 din Italia, se doreşte a fi un pas spre o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, potrivit textului acordului, relatează Reuters, citată de News.ro.

„Părţile recunosc că acest acord face o punte către o eventuală aderare a Ucrainei la alianţa NATO”, se arată în text.
În cadrul acordului, Statele Unite îşi reafirmă sprijinul pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pe fondul noilor presiuni din partea Rusiei pe frontul estic al Ucrainei.
„Pentru a asigura securitatea Ucrainei, ambele părţi recunosc că Ucraina are nevoie de o forţă militară semnificativă, de capacităţi robuste şi de investiţii susţinute în baza sa industrială de apărare, care să fie în concordanţă cu standardele Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”  – se arată în text.
„Statele Unite intenţionează să ofere material pe termen lung, instruire şi consiliere, susţinere, informaţii, securitate, industrie de apărare, sprijin instituţional şi de altă natură pentru a dezvolta forţele de securitate şi apărare ucrainene care să fie capabile să apere o Ucraină suverană, independentă şi democratică şi să descurajeze viitoarele agresiuni”, stipulează textul acordului.
Zelenski şi-ar dori ca Ucraina să devină membră NATO, dar aliaţii s-au oprit anul trecut de a face acest pas. Alianţa occidentală consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 32 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, conform clauzei Articolului 5.
În cazul unui atac armat sau al unei ameninţări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, înalţii oficiali americani şi ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns şi pentru a stabili ce nevoi suplimentare de apărare sunt necesare pentru Ucraina, menţionează acordul semnat joi de Zelenski şi Biden.
Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu 15 state – Regatul Unit, Germania, Franţa, Danemarca, Canada, Italia, Ţările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Norvegia şi Islanda.

știrea inițială 

Președinții american și ucrainean, Joe Biden și Volodimir Zelenski, vor semna joi un acord prin care SUA se angajează să contribuie la asigurarea securității Ucrainei pe termen lung, atât în timpul, cât și după război, scrie BBC.

Anunțul a fost făcut de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, care se afla în drum spre Italia pentru participarea la summitul G7. Președintele Ucrainei va fi, de asemenea, prezent la summitul care va avea loc în perioada 13-15 iunie.

Grupul celor Șapte, sau G7, include cele mai mari democrații cu economii avansate: Statele Unite, Germania, Japonia, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada.

„Prin semnarea acestui document, trimitem un semnal Rusiei cu privire la hotărârea noastră”, a declarat Jake Sullivan reporterilor.

În acordurile de securitate încheiate cu Ucraina, aliații săi se angajează să ofere asistență militară, să antreneze soldați ucraineni, să ajute la dezvoltarea industriei militare și să facă schimb de informații.

În același timp, aceste acorduri nu conțin o obligație de a lupta pentru Ucraina – pe baza comunicatului inițial al G7, ele pot conține doar o clauză privind consultările urgente în cazul în care, într-o zi, după acest război, Rusia intenționează din nou să atace Ucraina.

Prin urmare, după cum subliniază adesea Kievul, ele nu reprezintă o garanție de securitate „dură” și nu pot înlocui aderarea la NATO, pe care Ucraina o dorește.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „aceste acorduri nu conțin o obligație de a lupta pentru Ucraina – pe baza comunicatului inițial al G7” in presa straina scrie in baza regulilor NATO. Nu G7…. Biden a declarat recent ca o victorie a Ucrainei ce o insemna si aia… Ucraina nu trb sa intre neaparat imediat in Nato, ca sunt corupti si mai au mult de munca.

  2. Sunt de părere că o alianță între mai multe țări = o contracarare rapida împotriva invadatorilor de ori ce fel ,in cazul nostru Rusia .Cu cât suntem mai mulți ,mai bine