G4Media.ro

Cavaleria secolului XXI: de ce armata rusă folosește tot mai frecvent motocicletele…

Captura X

Cavaleria secolului XXI: de ce armata rusă folosește tot mai frecvent motocicletele pe linia frontului din Ucraina

Armata rusă folosește din ce în ce mai mult vehicule ușoare pe câmpurile de luptă din Ucraina – motociclete și vehicule de teren de diferite modele. Există multe videoclipuri online care arată soldați ruși pe motociclete care se îndreaptă împotriva pozițiilor ucrainene. Adesea, astfel de raiduri se termină dezastruos – atacatorii sunt împușcați într-o ambuscadă, aruncați în aer de drone sau doborâți de focuri de mortier. Dar în discuțiile cu voluntarii ruși, cererea de aprovizionare cu vehicule ușoare, inclusiv motociclete de teren, pentru liniile de front nu face decât să crească. De ce?, se întreabă BBC.

Cererea de motociclete în rândul unităților rusești de pe frontul din Ucraina a crescut brusc de la începutul acestui an. Acestea sunt folosite atât pentru transportul de personal și pentru atacuri asupra pozițiilor ucrainene, cât și pentru livrarea de muniție, echipamente și alimente pe linia frontului.

„Un nou mijloc de transport de război: unitatea noastră de asalt intră în Staromaiorskoie pe motociclete de tip enduro”, scrie Dmitri Steshin, un jurnalist rus de la Komsomolskaia Pravda. „Un camarad a spus că în primăvară au avut un ordin pentru regiment: „toate unitățile de recunoaștere aeriană ar trebui să treacă la motociclete și să se deplaseze numai pe ele”.

„Ocupanții trec masiv la motociclete peste tot pe toate sectoarele frontului, atât în regiunea Zaporojie, cât și în regiunea Donețk”, confirmă canalul ucrainean Telegram „Kulgavi Sniper”. „Am raportat recent că brigada «Răzbunarea» a distrus șapte motociclete într-o singură zi la sud-est de orașul Ceasov Iar. Iar brigada 79 raportează opt motociclete arse împreună cu un vehicul de luptă de infanterie în zona Marinka și Novomihailovka.”

„Inamicul a început să folosească în mod activ munițiile cu dispersie înainte de a lansa un asalt și a început să se deplaseze pe motociclete (la fel ca în 1941)”, scria în august 2023 canalul rusesc Telegram „Arhanghelul Forțelor Speciale Z” din direcția Zaporojie.

Există, de asemenea, dovezi foto și video anterioare ale utilizării motocicletelor și a altor vehicule similare pe front.

Chiar și mai devreme, în 2014-2015, motocicletele din apropierea liniei de luptă au fost folosite frecvent și în principal de către separatiștii din Donbas. Atât presa rusă, cât și cea ucraineană au comparat adesea soldații pe motociclete cu unități germane motorizate din 1941.

Comparația cu 1941 nu este pe deplin adecvată. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Wehrmachtul a folosit într-adevăr pe scară largă infanteria pe motociclete, în special în timpul cuceririi țărilor europene și în etapa inițială a invaziei URSS. Dar nicidecum pentru asaltul pozițiilor inamice și nici pentru aprovizionarea trupelor de pe linia frontului.

Odată cu apariția armelor automate și saturarea frontului cu artilerie, atacurile directe ale cavaleriei au devenit sinucigașe. Germanii au folosit unități mobile de motociclete în principal pentru recunoaștere, avansarea rapidă a unităților avansate în condițiile unei linii de front sfâșiate, blocarea drumurilor și capturarea unor așezări cheie.

Dar armata rusă este cea care încearcă acum să reînvie tactica atacurilor de cavalerie direct asupra pozițiilor inamice. Și face acest lucru de multe ori fără a ține cont de pierderi.

Viteza contează

Schimbarea tacticii este afectată de natura luptelor, când partea rusă încearcă să capitalizeze pe câmpul de luptă superioritatea numerică în ceea ce privește efectivele, echipamentele și muniția în achiziții teritoriale, iar partea ucraineană încearcă să folosească arme de înaltă tehnologie pentru a provoca cât mai multe daune inamicului și a-i submina spiritul de luptă.

Participanții la bătălii de ambele părți descriu scenariul lor tipic aproximativ în felul următor. Artileria rusă deschide un foc puternic asupra pozițiilor înaintate, uneori sprijinită de aviație cu lovituri de bombe planante.

Unitățile forțelor armate ucrainene se retrag în liniile secundare de apărare, infanteria rusă, cu sprijinul vehiculelor blindate, începe o înaintare terestră, iar apoi urmează o lovitură de ripostă – drone, focuri de mortiere și artilerie grea cad asupra atacatorilor în zone deschise.

Rușii „se deplasează în principal pe motociclete”, scrie Stanislav Buniatov, un voluntar din Brigada 24 de asalt „Aidar” a Forțelor Armate Ucrainene, care luptă în direcția Avdiivka.

Întrebarea principală este cine va fi primul care va ocupa pozițiile libere și va avea timp să sară în „găurile de vulpe” săpate pentru a se ascunde de atacuri.

Viteza este de mare importanță aici. Chiar și o motocicletă slabă este mai rapidă decât cel mai bun alergător. „În general, motocicletele motocross sunt un mijloc de transport ideal pentru forțele speciale.Viteza, manevrabilitatea și dimensiunile îi permit să se deplaseze în formație lejeră pe distanțe lungi și să depășească obstacole serioase”, subliniază Z-bloggerul rus «Older Edda». Armata rusă desfășoară antrenamente pe motociclete pentru a se apropia rapid de pozițiile inamice și a ocupa tranșeele.

„Astfel de acțiuni de asalt au fost deja efectuate în condiții reale și pot fi eficiente în cazul unui atac brusc și rapid, la care inamicul nu are timp să reacționeze și să lovească o motocicletă rapidă, dar complet lipsită de apărare”, scrie autorul canalului Telegram „War Z Ukraine”.

Motocicleta pe câmpul de luptă: avantaje și dezavantaje

Avantaje

  • Timpul petrecut în zona afectată este redus de câteva ori
  • În plus față de viteză, motocicletele moderne sunt foarte manevrabile
  • Sunt relativ ieftine, nu necesită o întreținere complexă, o autonomie de croazieră de 100 km este suficientă pentru mai multe raiduri militare în regim dus-întors – este mai probabil ca vehiculul să se piardă decât să trebuiască să fie reparat
  • Aceste echipamente nu fac obiectul sancțiunilor occidentale; China le poate furniza în siguranță Rusiei

Dezavantaje

  • Un motociclist, ca și un cavalerist, este o țintă mai mare și mai vizibilă în comparație cu un infanterist, traiectoria mișcării sale este previzibilă, iar pentru un trăgător experimentat ținta nu este dificilă
  • Motorul motocicletei este destul de zgomotos, ceea ce face dificil pentru șofer să audă sunetul unei drone inamice care se apropie
  • Motocicletele sunt dependente de condițiile meteorologice – chiar și o motocicletă de motocros nu va merge întotdeauna și nu peste tot.
  • La o viteză mare, o simplă denivelare poate provoca un accident serios

Armata rusă folosește echipamente ușoare – motociclete și ATV-uri, diverse vehicule de teren și SUV-uri – nu doar pentru a avansa rapid spre linia de tragere, ci și pentru a livra muniție, apă, alimente și alte bunuri esențiale pe linia frontului, precum și pentru a evacua răniții.

Aparent, acest lucru se datorează penuriei generale de vehicule blindate în scopuri auxiliare (dar și de vehicule convenționale).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Problemă majoră a lui Putin: nu are destui ruși pe care să-i sacrifice.