G4Media.ro

Volatilitate puternică pe Bursa de la Moscova, după impunerea de noi sancțiunilor…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Volatilitate puternică pe Bursa de la Moscova, după impunerea de noi sancțiunilor americane care au deconectat Rusia de la tranzacțiile în dolari și euro

Acțiunile Bursei din Moscova ( MOEX ) au scăzut cu 15,84%, la 212,04 de ruble, potrivit datelor de tranzacționare de la ora 10:00, ora Moscovei, scrie publicația rusă RBC.

O scădere puternică a cotațiilor se observă pe întreaga piață bursieră din Rusia. Indicele Bursei din Moscova s-a tranzacționat sub pragul de 3.100 pentru prima dată din 3 ianuarie. Cotațiile Seligdar s-au prăbușit imediat cu 31,85%, la 48,64 ruble, iar NOVATEK – 6,77%, la 1005 ruble.

În următoarele minute, scăderile au început să se tempereze. Până la ora 10:20, ora Moscovei, scăderea cotațiilor titlurilor de la Bursa de la Moscova s-a temperat la 6,74%, indicele bursier al Moscovei în ansamblu pierdea doar 1,69%. Acțiunile NOVATEK și Seligdar se tranzacționau în scădere cu 3,47% și, respectiv, 5,49%.

Acțiunile celor mai mari companii de pe piața rusă erau, de asemenea, pe roșu. La ora 10:20, ora Moscovei, titlurile Sberbank erau în scădere cu 1,17%, LUKOIL – cu 2,21%, Gazprom – cu 2,1%.

Aceste evoluții vin în contextul în care miercuri, 12 iunie, Bursa de la Moscova, Centrul Național de Compensare (NCC) și Depozitarul Național de Decontări (NSD) au fost incluse pe lista sancțiunilor din SUA. Înainte de aceasta, doar NSD se afla sub sancțiunile UE.

Sancțiunile SUA au afectat activitatea celor mai mari emitenți: Gazprom, NOVATEK, Sberbank, VTB. Astfel, Arctic LNG 1 și Arctic LNG 3, Murmansk LNG, Gazprom Invest, Rusgazdobycha, Murmansk-Transgaz și Ob Gas Chemical Complex LLC au făcut obiectul sancțiunilor americane.

În plus, Trezoreria SUA a extins definiția complexului militaro-industrial al Rusiei pentru a include bănci naționale sancționate anterior, cum ar fi Sberbank sau VTB. Acum, băncile străine se vor confrunta cu sancțiuni pentru tranzacțiile cu acestea.

Includerea în lista SDN înseamnă că cetățenii și companiile americane nu vor putea efectua tranzacții cu aceste companii rusești, iar activele și conturile acestora în jurisdicția americană vor fi blocate.

În legătură cu introducerea de către Statele Unite a unor măsuri restrictive asupra Bursei de la Moscova, începând cu 13 iunie 2024, bursa va suspenda tranzacțiile bursiere în dolari și euro și decontările pentru instrumentele livrabile în aceste valute. În același timp, tranzacționarea pe toate celelalte segmente ale bursei și a instrumentelor tranzacționate la bursă în ruble și în alte valute se va desfășura ca de obicei, a informat platforma de tranzacționare.

Tranzacțiile în dolari americani și euro vor continua să fie efectuate pe piața extrabursieră. Tranzacțiile principale în valutele europene și americane sunt din nou transferate pe platforma extrabursieră, așa cum a fost cazul înainte de formarea MICEX, care a devenit ulterior Bursa de la Moscova, au notat analiștii de la IFC Solid.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...