G4Media.ro

VIDEO Proteste în Râmnicelu (Buzău), cu acuzații de fraudă în favoarea candidatului…

VIDEO Proteste în Râmnicelu (Buzău), cu acuzații de fraudă în favoarea candidatului PSD

Tensiunile provocate de votul la alegerile locale continuă pentru a patra zi în comuna Râmnicelu, județul Buzău, unde susținătorii candidatului Pro România s-au revoltat începând din seara votului, pentru suspiciuni de fraudă electorală.

Potrivit datelor parțiale la alegerile locale din 9 iunie, candidatul Pro România la primăria Râmnicelu, Fotache Titi, s-a clasat pe locul secund cu 48,06% (1.186 voturi), la câteva voturi diferență față de candidatul PSD, Fănel Burlacu, 49,23% (1.215).

Liderul PRO România Buzău, Cosmin Ciprian Bălan, care spune că reprezintă vocea comunității rome din Râmnicelu, anunță că a făcut cerere la BEC de anulare a alegerilor, aducând ca probe cazurile din secțiile de vot și presiunea pe care ar fi făcut-o reprezentanții Biroului electoral de circumscripție asupra membrilor din secții ca să semneze procesele verbale.

Persoanele acuzate de Cosmin Ciprian Bălan, președinta Biroului Electoral Râmnicelu, Alina Gâtlan, și președinta secției de votare 327, Șerban Eugenia Doina, nu au răspuns apelurilor telefonice ale reporterului G4Media.

Cosmin Ciprian Bălan consideră că tot procesul electoral ar fi fost viciat la Râmnicelu, iar de complicitate le suspectează pe președinta unei secții de votare, cea de la Biroul Electoral de Circumscripție (BEC) care a făcut presiuni, dar și președinta Autorității Electorale Permanente (AEP) Buzău. Acuzațiile de discriminare sunt aduse de el pentru că au fost chemați „150 de mascați” la secția de votare unde protestau „mai zgomotos” romii.

„Bănuiesc că în spatele fraudei se află PSD, oamenii din Buzău, județul lui Ciolacu. De ce este discriminarea aceasta?  Ce dacă sunt romi? Sunt oameni corecți, cu frica lui Dumnezeu. 90% dintre ei sunt în comunitatea penticostală. Ei nu au vicii, nu beau, nu fumează, sunt corecți, sunt oameni care muncesc, care au firme, plătitori de TVA”, a spus Bălan pentru G4Media.

Protestele în comună au început în seara votului, după închiderea secției de votare 327, unde Cosmin Ciprian Bălan susține că președinta acestei secții ar fi avut 4 buletine de vot ștampilate în geantă. Conform Inspectoratului de Poliție Buzău, citat de presa locală, la secție au venit luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și jandarmi „pe fondul sesizării și a bănuielii unei posibile fapte în context electoral, iar mai multe persoane aflate în proximitatea secției de votare ar fi aruncat cu pietre spre secția de votare, împrejurare în care geamurile unor ferestre și uși ale încăperii au fost sparte, fără a fi rănite persoane”. Cosmin Bălan, liderul Pro România Buzău, a confirmat că romii s-au manifestat „mai vulcanic” în prima noapte din cauza suspiciunii de furt, dar spune au urmat și alte proteste pașnice, de stradă, ale oamenilor.

Neregulile pe care le-a enumerat Cosmin Ciprian Bălan, liderul organizației Pro România din Buzău, și pentru care cere anularea alegerilor din Râmnicelu:

– Bălan susține că la secția 327, una din cele mai importante secții din comună, președinta secției de votare Șerban Eugenia Doina avea 4 buletine de vot ștampilate, dar și ștampile, în geantă. Un membru Pro România a făcut sesizare și a venit poliția criminalitică, iar reprezentantul Pro România susține că a fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă judecătoria Râmnicu Sărat. Tot legat de această persoană, în ziua votului, Pro România a făcut o contestație cu acuzația că șefa secției ar fi dat două buletine de vot de consilieri județeni unei persoane, dar plângerea a fost respinsă ca neîntemeiată, pe data de 10 iunie.

– la o secție apar peste 400 de voturi nule, la alta 300, potrivit lui Bălan. Procesele verbale de la aceste 2 secții au fost încheiate abia la Biroul Electoral Județean, marți spre miercuri, la ora 2 noaptea, pentru că nu se închidea cheia, din cauza numărului mare de voturi anulate.

– președinta unei secții de votare stătea la o masă cu ștampilele de vot nesigilate, într-o pungă, pe data de 10 iunie, după vot.

Video de Cosmin Ciprian Bălan

– reprezentanții Pro România și PNL nu au semnat procesele verbale, acolo unde este diferență de voturi. Bălan susține că în noaptea de marți spre miercuri, Alina Gâtlan, președinta Biroului Electoral de Circumcripție, ar fi chemat reprezentanții partidelor, fără cei de la Pro România și PNL, să semneze procesele verbale și le-ar fi spus că altfel nu își vor primii banii de la primărie

Liderul Pro România a relatat că în comuna Râmnicelu continuă protestele până la anularea alegerilor. „Avem proteste, peste 300 de membri ai etniei rome, cu copii cu neveste au ieșit pe stradă, au blocat drumul”, a spus el.

Filmări de la proteste, oferite G4Media de Cosmin Ciprian Bălan

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Proteste la Buzau? Nu pot sa cred!