G4Media.ro

Justiția UE aplică o amendă drastică Ungariei pentru nerespectarea legislației privind azilul

sursa foto: captura M1

Justiția UE aplică o amendă drastică Ungariei pentru nerespectarea legislației privind azilul

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat joi Ungaria la plata unei sume de 200 de milioane de euro și a unei penalități de un milion de euro pe zi de întârziere pentru nerespectarea legislației UE în materie de azil, transmite agenția AFP.

Curtea constată că Budapesta nu a respectat una dintre hotărârile sale pronunțate în decembrie 2020, care a condamnat Ungaria pentru că „nu a respectat normele dreptului Uniunii referitoare, în special, la procedurile de acordare a protecției internaționale și de returnare a resortisanților țărilor terțe aflați în situație de ședere ilegală”.

Banii vor fi scăzuți automat din fondurile Ungariei din bugetul UE, din care unele părți rămân înghețate din cauza unor probleme juridice similare.

Neîndeplinirea „obligațiilor constituie o încălcare fără precedent și excepțional de gravă a legislației UE”, a declarat CJUE într-un comunicat de presă citat de euronews.

Disputa datează din decembrie 2020, când Curtea a decis pentru prima dată că Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orbán, a limitat accesul la procedurile de azil pentru cei care solicită protecție internațională în țară. Autoritățile ungare au fost acuzate că au reținut ilegal solicitanții în zone de tranzit.

Întrucât Ungaria a ignorat hotărârea din decembrie 2020, Comisia Europeană a lansat o nouă acțiune în justiție, care a dus la hotărârea de joi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează