G4Media.ro

Armenia va părăsi blocul de securitate OTSC dominat de Rusia

Sursa foto: Dmitry Azarov / SPUTNIK / AFP

Armenia va părăsi blocul de securitate OTSC dominat de Rusia

Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a confirmat miercuri că țara sa se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), pe fondul disensiunilor tot mai mari cu Moscova, scrie DW.

OTSC este o alianță dominată de Rusia, formată din foste state sovietice care s-au angajat să se protejeze reciproc în cazul unui atac.

„Vom pleca”, a declarat Pașinian. „Vom decide când vom pleca. Nu ne vom mai întoarce, nu există altă cale”.

Liderul armean a denunțat OTSC pentru că nu a reușit să ofere protecție, în timpul unui discurs în fața legislatorilor.

Pașinian i-a acuzat pe membrii alianței că sunt de partea Azerbaidjanului, care a lansat o campanie militară în septembrie pentru a prelua controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, punând capăt unor decenii de guvernare separatistă a etnicilor armeni.

„S-a dovedit că membrii săi nu și-au îndeplinit obligațiile asumate prin tratat și au planificat războiul împotriva noastră alături de Azerbaidjan”, a declarat el, fără a da mai multe detalii.

Cu toate acestea, ministrul de externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, a declarat că Pașinian nu a anunțat încă o retragere completă.

„Cei care afirmă că premierul a spus că Armenia se retrage din OTSC se înșeală”, a declarat Mirzoyan.

Legăturile Armeniei cu Rusia au devenit tensionate de când Moscova a refuzat să intervină în conflictul din Nagorno-Karabah.

Rusia a acționat ca garant al unui acord de pace care a pus capăt unui război de 44 de zile cu Azerbaidjanul pe teritoriul disputat în urmă cu trei ani, însă armata mai mare a Azerbaidjanului a reușit să captureze teritoriul disputat.

În februarie, Armenia s-a alăturat Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru acțiunile sale în Ucraina.

De atunci, Putin a evitat să viziteze statele membre ale CPI.

Pe plan intern, Armenia a fost martoră la proteste antiguvernamentale repetate, mii de persoane adunându-se în fața parlamentului împotriva concesiilor de terenuri acordate Azerbaidjanului.

Zeci de manifestanți au fost răniți în ciocnirile cu poliția miercuri

Luna trecută, patru sate de frontieră, preluate de Armenia cu zeci de ani în urmă, au fost retrocedate Baku, ceea ce Pașinian a apărat ca fiind o măsură menită să asigure pacea.

Cele două părți au negociat un tratat de pace și au demarcat granița comună de 1.000 de kilometri, care este închisă și puternic militarizată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pacat totusi ca oamenii simpli au avut de pierdut din toata asta, asa cum se intampla si in Gaza si in Ucraina. In Armenia sunt proteste masive impotriva actualei puteri pentru ca nu au facut nimic vs Azerbaijan si oamenii respectivi si au pierdut casele si pamanturile…

  2. Incet ,toate tarile subjugate de ciuma sovietica,se vor alia europei