G4Media.ro

Procurorul Cristian Ardelean se întoarce la DNA / El a fost revocat…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorul Cristian Ardelean se întoarce la DNA / El a fost revocat după ce a fost acuzat de presupuse abuzuri în anchete

Procurorul bihorean Cristian Ardelean a câştigat procesul prin care a solicitat anularea ordinului din 2019 de revocare din DNA. Decizia Curţii de Apel Cluj a rămas definitivă după ce şeful DNA Marius Voineag nu a mai formulat recurs. În termen de 30 de zile, procurorul Ardelean trebuie reîncadrat în DNA Oradea.

Procurorii Cristian Ardelean şi Ciprian Man de la DNA au fost revocaţi prin ordin al fostului şef interimar al parchetului anticorupţie, Nistor Călin, după ce numele lor a apărut în înregistrări date publicității de unul dintre avocații inculpaților trimiși în judecată de cei doi procurori. În înregistrări se poate auzi cum procurorii ar fi discutat să le facă dosare unor judecătoare din Oradea ca să le liniștească și ”să intre frica în ele”. Nu s-a dovedit niciodată însă că înregistrările sunt autentice.

Procurorii au fost anchetați disciplinar de Inspecția Judiciară, dar şi penal de către fosta Secţie Specială, însă în cele din urmă au scăpat de dosare. Recent, Înalta Curte a admis o cerere şi a dispus reluarea anchetei în cazul celor doi procurori acuzaţi de abuzuri.

„Mă bucur că justiția a triumfat, s-a făcut dreptate după 5 ani și jumătate. Încă o dovadă că la DNA Oradea nu s-au comis «abuzuri». Soluția instanţei are și o valoare simbolică, în sensul că orice persoană care activează atât în domeniul public, cât și cel privat și este revocat/concediat fără o bază factuală solidă, arbitrar, își poate câștiga dreptatea apelând la justiție.

Consider că prin plecarea mea și a colegilor mei, Ciprian Man şi Traian Surducan (fost polițist în cadrul DNA Oradea) în februarie 2019, cel mai mult a avut de suferit instituţia (în contextul în care DNA Oradea a rămas atunci în 2 procurori), fiind lesne de înțeles care au fost principalii beneficiari”, a declarat procurorul Ardelean pentru G4Media.ro

Şi alţi procurori DNA de pe vremea lui Kovesi, acuzaţi de abuzuri, au câştigat în instanţă

E vorba de procurorul Lucian Onea, fost şef al DNA Ploieşti. Şi el are decizie definitivă de reîncadrare în DNA. În dosarul penal trimis în judecată de procuroarea Adina Florea de la Secţia Specială, Onea a fost achitat în primă instanţă, iar acum aşteaptă decizia finală. Alfred Savu, un alt fost procuror de la DNA Ploieşti acuzat de presupuse abuzuri, a fost angajat în DIICOT.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...