G4Media.ro

Credincioșii musulmani încep marele pelerinaj la Mecca

Sursa foto: Pixabay

Credincioșii musulmani încep marele pelerinaj la Mecca

Marele pelerinaj anual al musulmanilor la Mecca începe vineri, 14 iunie, în vestul Arabiei Saudite, pentru mai mult de un milion și jumătate de credincioși, în contextul în care războiul din Gaza este în atenția tuturor, scrie Le Figaro.

Reuniți în cel mai sfânt oraș al islamului, pelerinii încep prin a efectua ritualul „tawaf”, care constă în a înconjura Kaaba, structura cubică neagră către care musulmanii din întreaga lume se îndreaptă pentru a se ruga, aflată în inima Marii Moschei. Ei se vor îndrepta apoi spre Mina, o vale dominată de munți stâncoși la câțiva kilometri de Mecca, unde vor petrece noaptea în corturi cu aer condiționat.

Monarhia saudită a anunțat săptămâna aceasta că plătește pelerinajul a 1.000 de palestinieni din rândul familiilor victimelor din Fâșia Gaza, ceea ce ridică la 2.000 numărul palestinienilor care beneficiază de această măsură. Cu toate acestea, ea a avertizat, prin intermediul ministrului său pentru Hajj, Tawfiq al-Rabiah, că nu va fi tolerată nicio manifestație politică, deoarece pelerinajul trebuie să fie strict dedicat rugăciunilor.

Hajj, care constă într-o serie de ritualuri, care se desfășoară pe parcursul mai multor zile în Mecca și în împrejurimi, este unul dintre cei cinci piloni ai islamului. Toți musulmanii sunt așteptați să efectueze hajj cel puțin o dată în viață, dacă își permit acest lucru. Unii așteaptă ani de zile șansa de a face această călătorie, deoarece permisele sunt alocate în fiecare an de către regat pe baza unor cote pe țară.

1,8 milioane de pelerini anul trecut

Organizarea hajj-ului este o sursă de legitimitate pentru Arabia Saudită, al cărei suveran deține titlul de „Custode al celor două Sfinte Moschei” din Mecca și Medina. Dar este, de asemenea, o provocare logistică majoră pentru regat, care a primit anul trecut peste 1,8 milioane de pelerini, dintre care aproximativ 90% au venit din străinătate. În trecut, hajj-ul a cunoscut o serie de tragedii, în special în 2015, când o debandadă uriașă s-a soldat cu 2.300 de morți. Autoritățile au adus îmbunătățiri majore în ultimii ani, în special la Marea Moschee, unde lucrările de extindere urmează să fie finalizate în 2025. De asemenea, autoritățile folosesc tehnologia inteligenței artificiale pentru a asigura siguranța și buna circulație a mulțimilor.

Regatul deșertului a intensificat inițiativele pentru a-i ajuta pe pelerini să facă față căldurii sufocante a verii. Mesajele trimise credincioșilor îi avertizează că temperaturile pot atinge 48 de grade Celsius și îi sfătuiesc să bea „cel puțin doi litri de apă pe zi” și să ia umbrele cu ei.

Dar cu astfel de temperaturi ridicate, ritualurile în aer liber vor fi probabil dificile, în special în timpul zilei de rugăciune de sâmbătă pe Muntele Arafat, punctul culminant al pelerinajului. Potrivit lui Mohammed al-Abdulali, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Arabia Saudită, anul trecut, în timpul hajj-ului, au fost înregistrate peste 10.000 de cazuri de boli cauzate de căldură, dintre care 10% au fost insolații.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. După fotografie, am crezut că e de la concertul ăla cu Babașa.