G4Media.ro

Cum ar putea partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) să câștige o…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Cum ar putea partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) să câștige o majoritate absolută în Adunarea Națională din Franța cu circa 1/3 din voturi în primul tur de scrutin?

Dizolvarea Adunării Naționale de către președintele Emmanuel Macron la scurt timp după încheierea scrutinului europarlamentar în care RN s-a situat pe primul loc cu 31,37% a pus partidul condus de facto de Marine Le Pen într-o poziție de forță pentru alegerile legislative din 30 iunie și 7 iulie. Ea l-a desemnat pe președintele RN, tânărul de 28 de ani Jordan Bardella candidat la funcția de prim ministru.

Sistemul electoral prevede că în fiecare circumscripție este ales din primul tur candidatul care obține majoritatea absolută a voturilor. Dacă niciun candidat nu obține această majoritate, atunci se califică în turul 2 candidații care au obținut un număr de voturi mai mare decât 12,5% din alegătorii de pe liste în acea circumscripție sau, dacă sunt mai puțini de doi, primii doi clasați în turul 1. În turul 2 este ales deputat candidatul care obține cele mai multe voturi.

Rezultatele oficiale ale alegerilor europarlamentare publicate de ministerul de interne arată că RN s-a plasat pe primul loc în 457 din cele 577 de circumscripții parlamentare uninominale, cu precădere în nordul, estul și sudul Franței. În  128 dintre ele RN a depășit 40%, iar în 14 a obținut chiar peste 50%.

De la anunțul dizolvării Adunării Naționale, cele patru principale partide de stânga – Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), Partidul Socialist (PSF), Verzii (EELF) și Partidul Comunist (PCF) au format o alianță intitulată Noul Front Popular (NFP) care a desemnat candidați unici în fiecare dintre cele 577 de circumscripții: 229 LFI, 175 PSF, 92 Verzii, 50 PCF.

Dacă se adiționează scorul celor patru partide de la europarlamentare (13,8% PSF, 9,9% LFI, 5,5% EELV, 2,4% PCF pe plan național), atunci RN se plasează pe primul loc în 313 circumscripții, NFP în 256, Ensemble (Împreună, confederația centristă pro-prezidențială) în șapte și Republicanii (LR, centru dreapta) într-una singură (al XVI-lea arondisment din vestul Parisului).

Desigur că aceste voturi sunt rezultatul unui sistem proporțional de listă, dar dau o indicație destul de relevantă pentru intențiile de vot pentru primul tur de scrutin al legislativelor. Sondajele de opinie din ultima săptămână au dat intenții de vot de 30 – 35% pentru RN, 22 – 29% pentru NFP, 16 – 19% pentru Ensemble și 6 – 9% pentru LR.

În vechea Adunare Națională Ensemble deținea 250 de mandate, Nupes (predecesorul NFP) 150, RN 88 și LR 61.

La scurt timp după închiderea urnelor duminică, secretarul general al partidului Renaștere (principala forță din cadrul Ensemble) a declarat că partidele proprezidențiale nu vor prezenta candidați în circumscripțiile deținute de partidele “republicane”, adică cele din NFP și LR pentru a bara calea RN către putere.

Nu este însă clar dacă în condițiile în care președintele Macron a calificat LFI drept “extremist de stânga” promisiunea va fi menținută în circumscripțiile unde acest partid stângist prezintă candidați.

Tot în cursul săptămânii, liderul LR, Eric Ciotti, a fost destituit din funcție și exclus din partid după anunțarea unui acord pre-electoral cu RN. La fel, Marion Marechal (care este nepoata lui Le Pen), care a condus în alegerile europarlamentare lista partidului Recucerire (REC, extrema dreapta) a fost exclusă de liderul REC, Eric Zemmour, atunci când ea a îndemnat alegătorii partidului să voteze în alegerile legislative candidații RN.

Sondajele indică faptul că peste jumătate din alegătorii LR și majoritatea celor ai REC se declară dispuși să voteze un candidat RN în turul 2. Cum RN are șansa să fie prezent în turul 2 în majoritatea covârșitoare a circumscripțiilor acesta reprezintă un important rezervor de voturi de care NFP, care devine principalul contracandidat, nu dispune.

În primul rând, NFP este o alianță destul de eterogenă, iar sondajele arată că numai 68% din votanții PSF (partid moderat, social democrat) ar fi dispuși să voteze un candidat LFI. Iar acolo unde în turul doi vor avea loc dueluri RN – NFP, este îndoielnic că votanții Ensemble vor sprijini într-o proporție importantă candidatul stângii, mai ales când acesta este de la LFI.

În concluzie, RN, un partid omogen și în puternică ascensiune, are șansa obținerii unei majorități absolute în Adunarea Națională prin intermediul unui sistem electoral care l-a defavorizat permanent în ultimii 40 de ani și i-a devenit favorabil acum când sub conducerea lui Marine Le Pen a suferit un proces de moderare și de-diabolizare, nemaifiind privit de mulți, poate chiar de o majoritate a alegătorilor ca nefrecventabil, așa cum era predecesorul său, Frontul Național, înființat și condus de tatăl actualei lidere, Jean-Marie Le Pen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...