G4Media.ro

Pentagonul ar fi desfășurat în secret o campanie anti-vax pentru a discredita…

Sursa foto: Ambassador Deng Xijun / Twitter

Pentagonul ar fi desfășurat în secret o campanie anti-vax pentru a discredita vaccinul chinezesc Sinovac, în plină pandemie Covid

În plină pandemie Covid, armata americană ar fi pus la cale o operațiune, până acum secretă, pentru a contracara influența Chinei în Filipine, după cum relevă o anchetă a agenției de presă Reuters, preluată de Le Figaro. Unul dintre scopurile operațiunii a fost acela de a discredita vaccinul chinezesc Sinovac.

Agenția de presă a identificat 300 de conturi pe X, care la acea vreme era încă Twitter, toate create în vara anului 2020 în jurul sloganului #Chinaangvirus. Foști oficiali americani însărcinați cu acest program au confirmat pentru Reuters că aceste conturi au participat la o campanie de influență americană.

În special, aceste conturi false au postat pe rețelele de socializare critici cu privire la calitatea măștilor fabricate în China, a kiturilor de testare a coronavirusului și a primului vaccin disponibil în Filipine, fabricat de compania chineză Sinovac.

Întrebat de Reuters despre identitatea acestor conturi, X a confirmat că este vorba de conturi false al căror comportament coordonat făcea parte dintr-o campanie de influență. Drept urmare, rețeaua de socializare le-a șters.

Campanie în Orientul Mijlociu

Reuters mai relatează că această operațiune a vizat inițial în mod special Filipine, înainte de a fi extinsă până la jumătatea anului 2021, în special în Asia Centrală și în Orientul Mijlociu, vizând populația musulmană. „Un element-cheie al strategiei a fost amplificarea afirmației controversate potrivit căreia, deoarece vaccinurile conțin uneori gelatină de porc, injecțiile chinezești ar trebui considerate ca fiind contrare legii islamice”, mai relatează ancheta. Operațiunea a început în timpul președintelui Trump și a continuat după preluarea mandatului de către Joe Biden.

Contactat, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că armata americană folosește într-adevăr „diverse platforme, inclusiv rețelele de socializare” pentru a „contracara” campaniile „malițioase” care vizează Statele Unite și aliații lor. Beijingul a organizat o „campanie de dezinformare pentru a acuza în mod fals Statele Unite că sunt responsabile de răspândirea COVID-19”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Reuters nu a putut stabili în ce măsură au fost consultate documentele anti-vax și alte dezinformări diseminate de Pentagon sau în ce măsură aceste publicații ar fi putut cauza decese prin descurajarea oamenilor de a se vaccina. În Filipine, unde rata de vaccinare Covid-19 nu depășește jumătate din populație, pandemia a provocat în mod oficial moartea a 67.000 de persoane, potrivit OMS.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...