G4Media.ro

Italienii îi fac portretul românului Andrei Rațiu: S-a vopsit în cap albastru…

Sursa foto: Googleplay . Facebook: UEFA EURO 2024

Italienii îi fac portretul românului Andrei Rațiu: S-a vopsit în cap albastru pentru că e rapid precum Sonic / ”S-a născut în Transilvania, dar nu știe prea multe despre Dracula și vampiri: abia vorbește limba română, pentru că la vârsta de șase ani s-a mutat cu familia în Spania”

Andrei Rațiu a fost în meciul cu Ucraina o figură aparte cu părul său colorat în albastru, dar și datorită șarjelor ofensive care au produs panică în apărarea echipei adverse.

Corriere della Sera îi alocă fotbalistului un amplu articol în care încearcă să înțeleagă, plecând de la Rațiu, spiritul echipei care a produs prima mare surpriză de la Euro.

Un omagiu adus României istorice a lui Hagi, care a surprins pe toată lumea la Cupa Mondială din 1998? Nu, în spatele alegerii lui Andrei Rațiu de a juca împotriva Ucrainei cu părul albastru se ascunde… viteza. Iar Vinicius încă și-o amintește, scriu jurnaliștii italieni.

”Vă mai amintiți de România la Cupa Mondială din 1998? Gheorghe Hagi și restul echipei cu părul aurit au reușit să treacă de grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia. Douăzeci și șase de ani mai târziu, istoria se repetă (mai mult sau mai puțin) la România-Ucraina, primul meci al celor două naționale la Euro 2024: Andrei Florin Rațiu (25 de ani, fundaș dreapta) afișează un păr albastru singular pe teren. Poate un omagiu adus acelei echipe, ultima capabilă să joace o Cupă Mondială.

Dar există și mai multe lucruri în spatele ei, și anume viteza sa mare. De fapt, părul albastru amintește de Sonic, ariciul imaginar care a depășit și el viteza sunetului în jocurile video din anii 1990.

A fost o alegere făcută de jucător după salvarea obținută cu Rayo și calificarea la Euro 2024, obținută la 8 ani de la ultima oară, prin clasarea pe primul loc în Grupa I.

Rațiu s-a născut în Transilvania, dar nu știe prea multe despre Dracula și vampiri: abia vorbește limba română, pentru că la vârsta de șase ani s-a mutat cu familia la Aguaviva, în Spania, un mic sat de doar cinci sute de locuitori, unde a început să joace futsal până când Villarreal l-a remarcat. Pentru el, o altă mutare, la ceva mai mult de o sută de kilometri mai la sud: în academia de tineret a crescut și între timp a avut și o încercare la Barcelona, eșuată din cauza unei accidentări.

Era în 2009, pe vremea tripletei lui Guardiola în blaugrana. În 2019, Real Madrid a încercat și ea, dar nu a mai ieșit nimic. După multe sacrificii, Rațiu nu a reușit însă să adune decât o singură apariție în prima echipă, în derby-ul spaniol cu Valencia din Europa League. A plecat apoi pentru șase luni sub formă de împrumut la Ado Den Haag, în Olanda, iar la întoarcere a venit transferul definitiv la Huesca, în Serie B spaniolă.

Doi ani pentru a-și reface oasele, până la apelul celor de la Rayo Vallecano, care l-au cumpărat în 2023 pentru doar 500.000 de euro. Meciul său de debut în La Liga? Împotriva lui Real Madrid, pe Santiago Bernabeu, unde trebuie să-l marcheze pe Vinicius Jr. Un test trecut cu brio, deoarece brazilianul nu i-a scăpat nici măcar o dată.

Meciul s-a încheiat 0-0, iar în timp ce starul Blancos a atins un vârf de 36 km/h în acea zi, Rațiu a ajuns la 35,6, devenind al doilea cel mai rapid jucător din campionat. La finalul meciului este chiar surprins de camerele de luat vederi spunând „Vinicius nu mă prinde”. Personalitate”, scrie Corriere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Comparați Anglia și Columbia cu Ucraina, o țară distrusă de război de peste 2 ani?
    Suntem fericiți că au câștigat un meci și sperăm la mai multe.

  2. Buna ziua,
    Ar trebui sa va mai documentati cu privire la participarea Romaniei la CM, caci povestea cu fotbalistii romani cu parul blond era la CM din 1994, in SUA. Au fost eliminati de Suedia in sferturi.