G4Media.ro

Înalta Curte insistă în atitudinea suveranistă, contrară deciziei Curții de Justiție a…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Înalta Curte insistă în atitudinea suveranistă, contrară deciziei Curții de Justiție a UE, și stabilește din nou că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv / Consecința: Și mai mulți inculpați scapă de dosare

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit din nou că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv, anterior datei de 25 iunie 2018 până la 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a noului cod penal), așa cum a mai decis ÎCCJ pe 25 octombrie 2022 – potrivit portalului ÎCCJ.

Aceasta în ciuda faptului că CJUE a stipulat că instanțele naționale nu sunt obligate să aplice retroactiv deciziile CCR privind prescripția.

Decizia Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din 17 iunie 2024:

”Decizia nr. 37/Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept:

Instanţele de judecată sunt obligate să lase neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripţiei, dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în limitele rezultate din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU?

și stabilește că:

1. Instanţele de judecată nu pot lăsa neaplicată dezlegarea chestiunii de drept privitoare la aplicarea principiului mitior lex în materia întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale, dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, în limitele rezultate din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în 24 iulie 2023 în cauza C-107/23 PPU (limite prevăzute în dispozitivul hotărârii la pct.1 teza a II-a).

2. Dezlegarea dată prin Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală se va aplica în condițiile stabilite de aceasta, și actelor de procedură efectuate înainte de 25 iunie 2018, data publicării Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I-a, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică astăzi, 17 iunie 2024”, este decizia ÎCCJ.

Cine sunt judecătorii care au luat această decizie

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a fost condus chiar de șefa interimară a Secției penale a ÎCCJ, judecătoarea Eleni Marcu.

Ea a fost promovată la Înalta Curte, în 2019, de către Secţia pentru judecători a CSM dominată de judecătoarea Lia Savonea, după ce a fost selectată de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Detalii aici.

Judecătoarea Eleni Marcu a fost vicepreşedintă a Curţii de Apel Constanţa şi a semnat scrisoarea şefilor de instanţe care s-au delimitat de protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE la legile Justiţiei pe vremea lui Dragnea.

Judecătoarea Eleni Marcu a făcut parte din comisia care i-a dat punctaj aproape maxim judecătoarei Lia Savonea la interviul de promovare la Înalta Curte, deşi Savonea a emis o sentinţă de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor, justificând că fetița și-a dat consimțământul.

Context

În mai 2022, CCR a decis că nu a existat prescripţie specială între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022.

Prescripția specială este un instrument care permite magistraților să extindă perioada în care faptele penale pot fi trase la răspundere, prin simpla aducere la cunoștiința incupatului că este vizat de o procedură judiciară.

Pe 25 octombrie 2022, ÎCCJ a emis o decizie interpretativă prin care a stabilit că deciziile CCR privind prescripția se aplică retroactiv, pe principiul legii penale celei mai favorabile, până la data intrării în vigoare a noului cod penal, 1 februarie 2014. Cu alte cuvinte, ÎCCJ a extins perioada în care nu există prescripţie specială și faptele se prescriu mai repede: de la 25 iunie 2018 – 30 mai 2022 la 1 februarie 2014 – 30 mai 2022.

Pe 24 iulie 2023, CJUE a decis că instanţele naţionale pot aplica deciziile CCR, nu şi hotărârea ÎCCJ de extindere a perioadei în care faptele penale se prescriu mai repede. Practic, CJUE a decis că deciziile CCR privind prescripția nu se pot aplica retroactiv pe principiul legii penale celei mai favorabile. CJUE a eliminat astfel perioada 1 februarie 2014 – 25 iunie 2018 în care, potrivit ÎCCJ, faptele se prescriu mai repede. CJUE și-a întărit decizia și în ce privește dosarele de corupție, pe 9 ianuarie 2024.

Instanțele românești aplică haotic deciziile CJUE. Cele mai multe aplică, aplică deciziile CCR și ÎCCJ care spun că faptele se prescriu mai repede în perioada 1 februarie 2014 – 30 mai 2022.

Consecința este că și mai mulți inculpați scapă de procesele penale prin prescripție. Ultimul exemplu major: Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroeletrica în care era acuzată că a primit mită o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ. Chiar dacă a încetat procesul penal pe prescripție, ÎCCJ a decis totuși ca statul să îi confiște Elenei Udrea 3,4 milioane de euro.

Cu toate acestea există și excepții curajoase, notabile, chiar la nivelul Înaltei Curți. Spre exemplu, pe 30 ianuarie 2024, un complet al ÎCCJ din care au făcut parte magistrații Iulian Dragomir și Cristina Rotaru au ținut cont de faptul că deciziile CJUE sunt obligatorii și că se aplică inclusiv în dosarele de corupție și nu au încetat procesul penal pe prescripție în dosarul milionarului Dragoș Dobrescu, membru al Grupului de la Monaco. Citește motivarea aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Va dati seama cati grefieri si alt personal pe salarii uriase isi pierd timpul in program pentru a scapa infractorii de puscarie prin prescriere?
    Majoritatea romanilor se duc sa lucreze si astia…se zbat sa scape coruptii publici

    • Noi nu putem sti o chestie banala: cand deschidem urnele cate voturi vom gasi acolo si daca toata lumea a semnat pentru votul dat
      si avem pretentia sa rezolvam chestii complicate ca disparitia catorva milioane de euro pe care le-au impartit intre ei

    • Eu tot am zis ca votul electronic e solutia 😐 pana atunci, furt pe fata

    • Si acolo se poate fura, dar la o adica raman toate urmele infractiunii

  2. Logic, normal…pensiile alea speciale trebuie justificate.
    Pwla in ea de tara

    • Turmele de id oti au dat navala sa legitimeze hotia votand 60% USL. Plus vreo 15% HAUR.
      Asa ca de ce nu…”Pentru ca putem” zicea unu’ acum ceva ani…

  3. Pai da, s-a dat liber la furat, in Romania pastorita de Iohannis, Ciolacu, Ciuca!

  4. Ce este un grup infracțional organizat?!

  5. Am spus ceva lipsit de respect față de înalta curte ? Sau am atins un soft spot ?

  6. Traiasca Romania libera, independenta si suveranista…nimeni nu nu spune noua cum sa facem justitie in aceasta tara in afara de clasa politica si statul paralel…

  7. Traiasca Joasa Curte de Injustitie a Romaniei!

  8. Mai rau este ca din cauza coruptilor din Justitie, Politica si alte Institutii vom suferi toti cand UE va aplica sanctiuni Romaniei. Daca noi ca societate nu reusim sa indreptam toate astea ne va fi destul de rau.

  9. Incet-incet se instaureaza dictatura! Ce valori europene?…ce democratie?… ce alegeri transparente?…
    Bagati-va mintile in cap!
    Bietul cetatean nu se poate apara in fata sistemului sereist, corupt si incompetent decat cu votul. Dar, de-acum e clar, si aceasta ‘arma’ democratica – votul – a fost confiscata.
    Nu ne mai putem bucura nici de fotbal cand le vezi mutrele gretoase printre suporteri!

  10. Abia ce lumea a votat cu mafia din tara si astia deja trec la treaba..

  11. Înalta Curte știe ca nu poate păți nimic dacă protejează infractorii.

  12. #pensiispeciale

  13. Mai devreme sau mai tarziu,organismele comunitare europene ar fi normal si legal sa activeze clauza privind nerespectarea statului de drept in Romania,prin incalcarea fatisa a dreptului european,a deciziilor CJUE,cu consecintele de rigoare,mergand pana la taierea sau suspendarea alocarii fondurilor europene.Si atunci cei responsabili de aceasta amnistie mascata, cu 5000 de dosare in care s-a asigurat impunitate penala cel putin pentru tot atati inculpati,multi dintre ei vizati de deciziile CJUE ar fi firesc sa raspunda pentru incalcarea dreptului comunitar.

  14. Instantele de la noi din tara nu respecta legile de aici, ce pretentii sa avem sa fie respectate alte jurisprudente (cum este cea a Curtii de Justitie a UE)?