G4Media.ro

ChatGPT, Gemini – UNESCO acuză inteligența artificială că amplifică dezinformarea despre Holocaust

Foto: Muzeul Memorial al Holocaustului al Statelor Unite

ChatGPT, Gemini – UNESCO acuză inteligența artificială că amplifică dezinformarea despre Holocaust

Inteligența artificială generativă (IA) încurajează răspândirea de informații false despre Holocaust, ceea ce riscă să alimenteze antisemitismul și să ne modifice relația cu adevărul istoric, potrivit unui raport al UNESCO publicat marți, 18 iunie, și citat de BFM TV.

„Dacă permitem ca aceste fapte teribile ale Holocaustului să fie diluate, distorsionate sau falsificate prin utilizarea iresponsabilă a IA, riscăm o creștere fulminantă a antisemitismului și un declin al înțelegerii noastre cu privire la cauzele și consecințele acestor atrocități”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat.

Agenția ONU a dezvăluit raportul în parteneriat cu Congresul Mondial Evreiesc pentru a marca Ziua internațională pentru combaterea discursului instigator la ură.

Modelele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, care generează texte, fotografii, sunete și videoclipuri pe baza unor interogări lingvistice, pot inventa evenimente din cel de-al Doilea Război Mondial care nu s-au întâmplat niciodată, susține Unesco.

În februarie, interfața de inteligență generativă a Google, Gemini, a provocat un scandal prin producerea unor imagini cu naziști cu pielea neagră.

„Holocaust prin înec”

ChatGPT, care a introdus IA generativă pentru publicul larg atunci când a fost lansat de OpenAI în 2022, a inventat conceptul de „Holocaust prin înec”, conform căruia naziștii au înecat în masă evreii în lacuri și râuri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Invenții pure, fără nicio bază istorică, subliniază Unesco.

Modelele de inteligență artificială au, de asemenea, tendința de a simplifica excesiv istoria exterminării poporului evreu de către naziști și pot fi chiar piratate pentru a transmite ideologia nazistă, subliniază raportul. Inteligența artificială încurajează astfel gândirea conspiraționistă, potrivit lui Karel Fracapane, specialist în educația privind Holocaustul la UNESCO.

„Acesta este un bun exemplu al modului în care inteligența artificială, atunci când este aplicată la subiecte deosebit de dificile și controversate, poate duce la o gravă erodare a culturii democratice”, a declarat el pentru AFP.

Companiile tehnologice trebuie să dea dovadă de „mai multă rigoare, transparență și responsabilitate”, a adăugat el.

„Ceea ce se află în acest raport este legat de ceea ce se întâmplă în societate. Iar acest lucru are consecințe politice foarte reale”, a avertizat el, referindu-se la ascensiunea extremei drepte în Europa.

Cu toate acestea, UNESCO remarcă faptul că inteligența artificială poate fi folosită și pentru a crea instrumente educaționale mai interactive pentru tineri și face apel la companiile din acest sector să pună în aplicare recomandările etice pentru IA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...