G4Media.ro

Thailanda: Senatul adoptă legea care legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Foto: Facebook PrideThailand

Thailanda: Senatul adoptă legea care legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Thailanda a adoptat marți legea care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, un demers de pionierat în Asia de Sud-Est, după un vot final favorabil în Senat, potrivit AFP.

Aproximativ 130 de senatori, numiți de armată, au aprobat textul, care va fi înaintat regelui pentru a intra în vigoare până la sfârșitul anului.

Optsprezece senatori s-au abținut și patru au votat împotrivă.

Noua lege descrie căsătoria ca fiind un parteneriat între două persoane, în loc de între un bărbat și o femeie și oferă cuplurilor LGBTQ+ drepturi egale de a obține economii de taxe maritale, de a moșteni proprietăți și de a da consimțământul pentru tratament medical pentru partenerii cu probleme de sănătate.

Thailanda avea deja legi care interzic discriminarea pe motive de identitate de gen și orientare sexuală și, prin urmare, este considerată una dintre cele mai prietenoase națiuni LGBTQ+ din Asia.

Încercările anterioare de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex au eșuat în ciuda sprijinului public larg. Un sondaj guvernamental realizat la sfârșitul anului trecut a arătat că 96,6 % dintre cei chestionați erau în favoarea proiectului de lege.

În 2019, parlamentul din Taiwan a devenit primul din Asia care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Nepalul a înregistrat prima sa uniune între persoane de același sex în noiembrie anul trecut, la cinci luni după ce Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea acesteia.

Acest lucru s-a întâmplat la doar o lună după ce instanța supremă din India s-a pronunțat împotrivă, lăsând decizia în seama guvernului, care a declarat că va înființa un grup care va decide cu privire la mai multe drepturi legale pentru cuplurile de același sex.

Comunitatea LGBTQ+ a luptat, de asemenea, pentru egalitatea în materie de căsătorie în Japonia, unde instanțele districtuale au decis că interdicția este neconstituțională. Sondajele de opinie arată că publicul sprijină acest lucru, dar opoziția dură din partea rândurilor mai vechi și tradiționale ale partidului de guvernământ a blocat eforturile.

Singapore a eliminat o lege din epoca colonială care interzicea sexul între homosexuali în 2022, dar și-a modificat și constituția pentru a împiedica instanțele să conteste definiția căsătoriei ca fiind cea dintre un bărbat și o femeie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Gata… Nu mai intra Thailanda in Brics