G4Media.ro

Grecia se află în „zona roșie” a eroziunii costiere, avertizează un expert.…

Foto: Wikipedia

Grecia se află în „zona roșie” a eroziunii costiere, avertizează un expert. Cauza: schimbările climatice și ridicarea nivelului mării

Grecia a pierdut aproximativ 250 de kilometri pătrați din plajele sale în ultimii 30 de ani și va pierde și mai mult din coasta sa maritimă, înghițită pe măsură ce schimbările climatice continuă să ridice nivelul mării, a avertizat Costas Synolakis, o autoritate preeminentă în ceea ce privește impactul pericolelor naturale, subliniind necesitatea unor măsuri imediate, scrie ekathimerini.

„Chiar până în 2050, când se estimează că nivelul mării va crește cu încă 20 până la 30 de centimetri, linia de coastă de pe unele plaje se va retrage cu până la 30 de metri, în funcție de înclinarea terenului”, a declarat Synolakis, care este profesor de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Tehnică din Creta și la Universitatea din California de Sud, pentru postul public de televiziune ERT, citând date ale Uniunii Europene.

Synolakis, care deține, de asemenea, catedra de Științe ale Pământului la Academia din Atena, a continuat să avertizeze cu privire la costul financiar enorm al distrugerii unor mari porțiuni de coastă din Grecia, dependentă de turism și puternic dezvoltată.

„Am făcut câteva calcule la centrul de cercetare al Academiei și, potrivit acestor calcule, costul a ajuns deja la aproximativ 2,6 miliarde de euro pe an”, a spus el, amintind de estimările potrivit cărora fiecare metru pătrat de coastă aduce 10-15 euro în economia locală în fiecare an. „Asta este ceea ce am pierdut deja, și asta și pe o bază anuală, pentru că eroziunea nu face decât să crească”, a avertizat el.

Acest cost, a explicat Synolakis, se referă doar la veniturile pierdute din activitățile de coastă și nici măcar nu începe să includă pierderea clădirilor și a infrastructurii care ar urma să fie afectate.

Ca exemplu, Synolakis s-a referit la Vouliagmeni, una dintre zonele cu cea mai rapidă dezvoltare de pe coasta sudică a Atenei, avertizând că, în ritmul actual de eroziune costieră, stațiunea balneară de lux va deveni o insulă într-un viitor nu foarte îndepărtat. „De asemenea, insulele mici care se află aproape de nivelul mării vor înceta să mai existe”, a spus el.

Universitarul s-a referit la plaja Kalyvia din afara orașului Hania din Creta, care a dispărut ca urmare combinată a creșterii nivelului mării și a exploatării masive de nisip în anii 1950 pentru construcția aeroportului Souda, menționând că o altă plajă de pe insulă, Platanias, este, de asemenea, în pericol iminent.

Potrivit acestuia, Grecia se află în acest moment în „zona roșie”, deoarece măsurile de stabilizare a plajelor țării ar fi trebuit luate de mult timp.

„Cea mai îngăduitoare explicație pe care o pot da este că în Grecia nu am avut know-how-ul necesar pentru a ne proteja plajele, așa că sarcina a fost încredințată inginerilor portuari, care nu știau să facă decât un singur lucru, și anume ceea ce numim proiecte „dure”, adică beton și pietre. S-a demonstrat că aceste proiecte agravează eroziunea în multe cazuri, în loc să o reducă, iar acest lucru a avut nevoie de ani de zile pentru a fi acceptat”, spune Synolakis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...