G4Media.ro

Președintele Italiei, vizită în Republica Moldova: „Dezinformarea rusă este inacceptabilă, sunt necesare…

Sursa foto: Wikipedia / Presidency of the Italian Republic

Președintele Italiei, vizită în Republica Moldova: „Dezinformarea rusă este inacceptabilă, sunt necesare reguli internaționale” / Maia Sandu: „Avem două probleme: agresivitatea Rusiei și corupția”

Președintele Italiei, Sergio Mattarella face de la Chișinău un apel către Europa și NATO, cerând sprijin pentru intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Problemele nu așteaptă proceduri lente și întârziate”, a transmis el, conform cotidianului La Repubblica.

Nu este vorba doar de un război militar. Există unul,  mai viclean, care se desfășoară pe internet. Sergio Mattarella lansează un nou semnal de alarmă asupra „campaniei de dezinformare rusească”.

O amenințare care privește „toată Europa” și care trebuie abordată de UE și NATO. O urgență care ne afectează și pe noi, italienii, scriu jurnaliștii de la Repubblica.

„Există o multitudine de site-uri în Italia, o furtună generalizată de știri false care sunt forme inacceptabile de ostilitate. Sper că vor fi stabilite reguli de conduită de către instituțiile internaționale”, a spus el ca răspuns la întrebările jurnaliștilor.

El a mai spus-o și înainte, dar locul ales pentru denunț este mai semnificativ decât altele: capitala Republicii Moldova este de fapt amenințată de intervenția puternică a Moscovei. Atât de acută este aceasta, încât în octombrie va avea loc un referendum, promovat de președinta proeuropeană Maia Sandu, pentru a blinda în Constituție apartenența la UE. „Nu vrem să trăim într-o țară în care copiii sunt băgați la închisoare pentru că au criticat guvernul”, este răspunsul dar de președinta Sandu. „Avem două probleme: agresivitatea Rusiei și corupția”, a adăugat ea.

Această călătorie a lui Mattarella este o călătorie în apărarea democrației, a statului de drept, scrie Repubblica. O diplomație republicană, pro-europeană.

”Italia este de fapt sponsorul unei intrări în UE ale cărei valori sunt opuse celor care îl inspiră pe Putin”, scrie ziarul din peninsulă.

Italia a pus la dispoziția Republicii Moldova 40 de milioane de euro. „O contribuție pe care vom garanta că o vom oferi și în viitor, pentru că Moldova face parte din punct de vedere istoric și cultural din Europa”, a precizat Mattarella.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...