G4Media.ro

Estonia îl condamnă pe un profesor rus la șase ani de închisoare…

Sursa foto: Chancellery of the Riigikogu/ Kaupo Kalda via Wikimedia Commons

Estonia îl condamnă pe un profesor rus la șase ani de închisoare pentru spionaj / Viaceslav Morozov este acuzat că s-a folosit de poziția sa de cercetător pentru a colecta informații pentru Rusia

Profesorul universitar rus Viaceslav Morozov a fost condamnat marți de un tribunal estonian la șase ani și trei luni de închisoare pentru că a colectat informații de apărare pentru Moscova, relatează Politico.

Acțiunea Estoniei este cea mai recentă dintr-o serie de incidente care evidențiază intensificarea activității de spionaj a Rusiei în Uniunea Europeană.

Morozov a acționat conform instrucțiunilor de a colecta informații „despre politica internă, de apărare și de securitate a Estoniei, precum și despre persoanele și infrastructura legate de aceasta”, a declarat Taavi Pern, procurorul general al tribunalului județean Harju.

Profesorul a transmis informații către serviciul de informații militare al Rusiei „cu privire la situația politică și alegerile din Estonia, relațiile și integrarea aliaților”, a adăugat procurorul. „Acestea erau informații la care avea acces datorită poziției sale de cercetător, precum și informații disponibile public pe care Rusia le putea folosi pentru a amenința Estonia”.

Instanța a declarat că profesorul a cooperat cu Moscova „de mult timp”.

Rapoartele privind activitățile de spionaj ale Rusiei care vizează țările UE s-au înmulțit în ultimele luni, provocând îngrijorarea liderilor blocului comunitar.

Anterior, marți, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a avertizat că spionajul și atacurile cibernetice sunt în creștere în Germania, prezentând un raport anual al agenției de informații interne a țării.

„Amenințarea la adresa democrației noastre din partea spionajului, sabotajului, dezinformării și atacurilor cibernetice a atins o nouă dimensiune”, a spus ea, adăugând că Kremlinul duce acum o campanie mai intensă și cu mai multe fațete împotriva Berlinului, desfășurând spionaj și, în același timp, atacurile cibernetice și operațiunile de dezinformare.

Luni, Wall Street Journal a relatat că doi ruși care s-au dat drept imigranți argentinieni în Slovenia au folosit această țară – care face parte atât din NATO, cât și din UE – ca bază pentru a călători în țările europene din apropiere pentru a plăti surse și a comunica ordine de la Moscova înainte de a fi arestați în decembrie 2022.

Potrivit Wall Street Journal, aproximativ 700 de presupuși ofițeri de informații ruși care operează sub acoperire diplomatică au fost expulzați în întreaga lume în urma invaziei ruse în Ucraina.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că membrii alianței de apărare vor lua măsuri mai dure împotriva spionilor ruși, ca răspuns la campania de activități ostile a Moscovei, inclusiv acte de sabotaj și atacuri cibernetice.

„Cazul Morozov arată că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge chiar și la cel mai conspirativ agent. Îi sfătuim pe cei care lucrează în beneficiul serviciilor speciale rusești să ne contacteze ei înșiși”, a declarat Margo Palloson, directorul general al Serviciului de Poliție de Apărare din Estonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...