G4Media.ro

Liviu și robotul Robert – subiectul care i-a încurcat pe 4 din…

Foto: captura ISE.ro

Liviu și robotul Robert – subiectul care i-a încurcat pe 4 din 10 elevi români de 15 ani la testarea PISA 2022 de gândire creativă

Titluri diferite pentru aceeași ilustrație abstractă, idei de scenariu de film cu roboți, texte pentru bandă desenată, realizarea unui afiș pentru un festival al științelor sau idei de acces în bibliotecă pentru persoane în scaun cu rotile – toate acestea sunt probe în evaluarea gândirii creative, în cadrul testării internaționale PISA 2022. Peste 42% dintre elevii români de 15 ani participanți la evaluarea de acum doi ani nu au obținut rezultate care să indice competențe de bază în ceea ce privește gândirea creativă, potrivit rezultatelor publicate marți de OCDE.

În cadrul testării PISA 2022, elevii în vârstă de 15 ani din țările participante au fost evaluați în premieră și din punct de vedere al gândirii creative, ce reflectă capacitatea lor de a se „angaja productiv în generarea, evaluarea și îmbunătățirea ideilor ce pot duce la soluții originale și eficiente, la avansuri în cunoaștere și expresii de impact ale imaginației”.  Testele de gândire creativă au fost completate de elevii din 64 de țări și sisteme economice, din cele 81 care au luat parte la testarea-cadru PISA 2022.

La aceste evaluări, 42% dintre elevii români au avut rezultate minime, sub nivelul competențelor de bază (adică cel mult nivelul 2). Iar numai 1 din 7 a avut rezultate optime (nivel 5 sau 6). Aceleași rezultate au indicat, totodată, discrepanțe majore între elevii din medii favorizate și cei din medii dezavantajate – citește pe larg aici.

  • Cei 42% nu au atins, astfel, nivelul de competență de bază – Nivelul 3, care, potrivit itemilor prezentați în noul volum de rezultate PISA, înseamnă, de exemplu, prezentarea unor idei de scenariu pentru un film cu un băiat și un robot.

Cum au arătat itemii pentru fiecare nivel vezi pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

    • Is un fel de iepuri da’ mai mici si au o cornita intre urechi 🙂

    • @Midhu – Cum evolueaza stiinta, asa evolueaza si limbajul. Nu poti sa progresezi folosind acelasi vocabular vechi de sute de ani. Si, apropo, cuvantul exista in Dex de prin anii 2000, hai sa nu exageram cu nationalismele.