G4Media.ro

BREAKING România, pe primul loc în UE la investigațiile Oficiului European de Luptă…

BREAKING România, pe primul loc în UE la investigațiile Oficiului European de Luptă Antifraudă în legătură cu furtul fondurilor europene

România e pe primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul investigațiilor lansate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu fraudarea fondurilor europene, potrivit raportului pentru 2023 făcut public miercuri de instituție. Cu cele 16 investigații ale OLAF, România conduce clasamentul, urmată de Bulgaria (14), Ungaria (11), Italia (11) și Franța (9).

Unul dintre dosarele majore investigate de OLAF în România a vizat o fraudă informatică internațională. OLAF și Parchetul European (EPPO) au investigat o suspiciune de fraudă în valoare de 15 milioane de euro.

Investigațiile se referă la proiecte IT finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a sprijini inovarea și a crește productivitatea.

Investigațiile au scos la iveală o schemă complexă de fraudă internațională, pusă în aplicare de mai mulți actori și entități situate în Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite ale Americii, care ar fi sustras milioane de euro din fondurile UE prin intermediul unor facturi false sau incorecte, iar apoi ar fi încercat să spele banii.

În 2023, OLAF și-a finalizat investigația complementară privind aspectul financiar al infracțiunii și a recomandat recuperarea a 15 milioane de euro către bugetul UE, suma totală cu care UE a contribuit la proiectul investigat.

Ancheta penală desfășurată de EPPO este în curs de desfășurare. În noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții la domiciliu și la sediu și a obținut o cantitate mare de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

Protecția mediului e o altă direcție abordată de OLAF, iar în cadrul unei operațiuni inspectorii organizației au colaborat cu de autoritățile locale din România pentru confiscarea a 353 de litri de insecticid în valoare de aproximativ 100 000 EUR

Într-un alt dosar din 2023, OLAF a ajutat autoritățile să demonteze o rețea infracțională care producea țigări ilicite în Spania și apoi le introducea în contrabandă în Europa. Rețeaua avea legături cu Polonia, România, Grecia, Italia, Slovacia și Ucraina.

După ce a primit informații, OLAF a asigurat legătura cu autoritățile naționale competente din statele membre. OLAF a creat o rețea de schimb de informații între investigatori care a accelerat colectarea și schimbul de date, a oferit analize, sprijin tehnic și a facilitat adoptarea unei strategii comune de investigare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Este normal, obiectiv vorbind România este o țară de h ți!

  2. Frauda si coruptia merg mana-n mana.
    Combaterea coruptiei nu mai este o prioritate in Romania, iar CE a ridicat MCV ul, deci liber la furat

  3. Sa mai zica careva ca suntem ultimii in UE. Na, ca nu e chiar asa.
    Boborul se pare ca a ales USL-amismul, recte hotia, pr stia, impostura…

  4. drula e caine, ghinea e englezoi .. dar romanistanilor nu le-a placut de drula si ghinea si USR ca sunt cinstiti , tot interlopi PSDNLUDMR aleg

  5. Sa le mai explicam celor de la EU care impart posturi azi ca la aceasta pozitie fruntasa in clasamentul OLAF a contribuit din greu si constant Iohannis?

  6. Ne putem mândri ca suntem și noi pe primul loc la ceva.

  7. Ura! Suntem pe primul loc! 🤣

  8. Pai mi se pare corect sa fie asa, din moment ce in Romania hotia a fost legalizata!… daca esti prins pana la 1 milion euro, trebuie sa-i dai inapoi.
    Daca nu esti prins, devii milionar in euro. Invitatie la hotie, promulgata rapid de omul carea vrea sa fie lider la UE!