G4Media.ro

Start sănătos în viață – cum hrănim corect puii de câine și…

Start sănătos în viață – cum hrănim corect puii de câine și de pisică?

Deși sunt mici, adorabili și pofticioși, este foarte important să oferim o atenție deosebită creșterii  puilor de câine și dezvoltării pisoilor  încă din primele zile de viață și până la finalizarea dezvoltării, în special în ceea ce priveste nutriția acestora. Aceasta este esențială pentru o creștere sănătoasă și echilibrată, dar și pentru evitarea unor probleme de sănătate care pot să apară mai devreme sau mai târziu în viața patrupedului.

Alergiile, eczemele, diabetul zaharat, problemele dentare sau digestive reprezintă consecințe adiacente unei hrăniri necorespunzătoare a câinilor și pisicilor.

Pe lângă aceste afecțiuni, studiile arată că obezitatea reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în cazul animalelor de companie, iar principala cauză o reprezintă lipsa de informație a proprietarilor, care nu știu cum să hrănească în mod corespunzător patrupedul, încă din primele săptămâni de viață.

Nutriție potrivită pentru fiecare etapă a dezvoltării

În primele patru săptămâni, puii se bazează pe laptele matern (sau laptele praf special) pentru supraviețuire. În cazul puilor care sunt crescuți de o femelă, aceasta va avea grijă să le ofere lapte periodic. Putem ajuta, însă, printr-o monitorizare atentă, cântărind zilnic puii în primele zile de viață, pentru a ne asigura că aceștia iau în greutate corespunzător și că au o dezvoltare armonioasă. Astfel, similar neonatologiei și pediatriei umane, în medicina veterinară avem posibilitatea de a monitoriza ritmul de creștere pe grafice de creștere și dezvoltare, dedicate câinilor și pisicilor cu diferite tipuri de talie și rasă.

Ce este important să ținem minte este că o creștere prea rapidă în greutate poate predispune animalul la probleme cu obezitatea. În cazul unei creșteri mai lente, cu sau fără perioade de stagnare în greutate, poate duce la afectarea dezvoltării corespunzătoare a organismului și afectarea bunăstării patrupedului.

În cazul puilor alăptați cu tetina, se recomandă alegerea unui lapte praf de calitate și citirea recomandărilor de pe prospect în ceea ce privește cantitatea de produs și intervalele de timp în funcție de vârsta puilor. Cântărirea puilor împreună cu notarea cantităților de hrană sunt importante pentru a ne asigura că aceștia primesc aportul nutrițional corespunzător zilnic.

Între 4 și 8 săptămâni, puii încep procesul de înțărcare. Momentul exact poate varia în funcție de diverși factori, cum ar fi cantitatea de lapte matern disponibilă și stadiul de dezvoltare al puilor. Aceștia vor trece treptat la o hrană special formulată pentru această etapă a vieții. Este crucial să selectăm o hrană de înaltă calitate, adaptată nevoilor specifice acestei etape, pentru a asigura o cantitate adecvată de micro și macronutrienți esențiali. Hrana trebuie aleasă corespunzător astfel încât să le ofere acestora aportul necesar și potrivit de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.

Perioada de juniorat a câinilor și pisicilor este cea mai intensă. Pe lângă faptul că în această etapă continuă creșterea și dezvoltarea organismului, aceștia devin din ce în ce mai activi și vor consuma mai multă energie prin joacă și mișcare.

O hrană necorespunzătoare în prima parte a vieții poate duce la probleme de sănătate pe termen lung

O alimentație echilibrată este foarte importantă pentru starea noastră de bine. De ce nu ar fi la fel și în cazul patrupezilor?

Modul de hrănire din prima etapă a vieții va da tonul atât în dezvoltarea fizică și cognitivă a blănosului nostru, cât și în obiceiurile alimentare ale acestuia.

O hrană echilibrată va acoperi necesarul de nutrienți, vitamine și minerale, care va duce la un nivel de activitate corespunzător, o dezvoltare armonioasă și va evita carențele nutriționale. Bineînțeles, aceste cerințe diferă de la un individ la altul. Factorii care trebuie luați în considere sunt specia, talia, vârsta și sexul patrupedului, dar și aspecte precum nivelul de activitate zilnic.

DE REȚINUT! Deficitele de minerale precum calciu, fosfor, zinc, curpu, fier, dar și de vitamine cauzate de o alimentație de slabă calitate sau dezechilibrată din punct de vedere nutrițional sunt foarte greu de compensat prin suplimentare. Mai mult, adăugarea neavizată a acestora în rația zilnică poate duce la excese și la apariția unor probleme grave de sănătate.

Nu de puține ori ne-am confruntat cu animale obeze, care au dezvoltat adiacent și alte afecțiuni: eczeme de piele, probleme dentare sau probleme digestive. Avem însă în portofoliu și cazuri grave de carențe alimentare la pui, unde necesarul nutrițional nu a fost asigurat corespunzător. Unul din aceste exemple este Amy, o cățelușă de Cane Corso care a fătat 6 pui. Din păcate Amy nu a fost hrănită corespunzător pe perioada gestației și după gestație, iar din această cauză laptele matern a fost insuficient pentru cei 6 pui. Proprietarii nu au fost atenți la greutatea mamei și a puilor pe perioada de creștere sau la faptul că puii, cu toate că încercau să sugă de la mama, aceasta nu mai prezenta lactație suficientă. Când au ajuns la o consultație în cadrul Spitalului Veterinar PET STUFF, undeva la 6 săptămâni de la fătare, s-a constatat că, atât mama, cât și puii erau sub greutatea normală și prezentau și alte probleme asociate cu deficitele nutriționale (blană mată și friabilă, probleme osteoarticulare, probleme gastrointestinale).  

Mămica și puii au fost puși pe o dietă corespunzătoare pentru a compensa carențele și a stimula o dezvoltare armonioasă. Din fericire evoluția acestora după dieta recomandată a fost una pozitivă, însă, comparativ, 4 din 6 pui nu au reușit să ajungă la o dezvoltare adecvată pentru această rasă la maturitate.

Acesta este un exemplu clar că hrana din perioada de juniorat are efecte pe termen lung și poate afecta atât aspectul fizic al animalului, cât și sănătatea acestuia. ”, spune Dr. Cristian Cristea, Co-fondator și Medic titular la Spitalul Veterinar PET STUFF.

Cum alegem hrana potrivită pentru juniori?

Deoarece în alegerea unei alimentații corespunzătoare pentru blănos trebuie incluși o mulțime de factori, vă recomandăm să apelați cu încredere la medicul veterinar. Acesta vă va putea îndruma pe parcurs cu sfaturi, va răspunde la întrebările care pot să apară pe parcurs și va oferi alternative de calitate, cum ar fi  gama de produse Kitten și Puppy de la Royal Canin, destinate taliilor și vârstelor specifice. Dedicată fiecărei etape, gama este creată special pentru juniori și cuprinde toți nutrienții de care puii de câine și de pisică au nevoie, de la Omega 3, pentru dezvoltarea corectă a creierului, până la formula dedicată consolidării imunității și bunei funcționări a sistemului digestiv.

De la pui la adult…

Și tranziția de la junior la adult presupune o adaptare a planului nutrițional. Această perioadă diferă foarte mult în funcție de diverși factori. De exemplu, un câine de talie mare poate atinge maturitatea fizică de la 12 până la 24 de luni, în comparație cu unul de talie mică pentru care această perioadă se desfășoară în jurul vârstei de 8-12 luni. Trecerea la această hrană se va face treptat, în 7-10 zile și se va acorda atenție la răspunsul patrupedului (palatabilitate, dar și apariția unor dezechilibre gastrointestinale).

Un patruped adult hrănit cu o hrană de juniori poate duce la obezitate și în timp la probleme osteoarticulare, iar un junior trecut prea devreme la hrana de adult poate dezvolta carențe nutriționale.

În această perioadă se va lua în considerare și statutul hormonal al individului (sterilizat versus intact) deoarece necesarul energetic scade odată cu sterilizarea.

Sfaturi pentru o nutriție corespunzătoare a puilor care asigură un start sănătos în viață

Ritmul de creștere al puilor de câine și de pisică este extrem de rapid și de variat și are nevoie de susținere cu un plan corespunzător și unic de nutriție

Sfat: Puteți să vă întocmiți un tabel pe care să marcați etapele de dezvoltare ale câinelui/ pisicii și tipul de hrană + cantitatea recomandată.

Hrănirea câinelui sau pisicii cu alimente din bucătărie se va face sub îndrumarea medicului veterinar

Sfat: Deoarece sunt multe alimente destinate oamenilor care pot afecta sănătatea blănosului, puteți să faceți o listă cu acestea și să vă asigurați că nu ajung la îndemâna curioșilor.

Obezitatea este una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate în cazul animalelor de companie

Sfat: Folosiți o cană gradată sau un cântar electronic de măsurare a hranei pentru a nu depăși cantitatea recomandată, atât pentru pui, cât și pentru adulți. De asemenea, cântărirea regulată a companionului vă va ajuta să vă asigurați că blănosul dumneavoastră își menține greutatea optimă.

Concluzii: o nutriție corespunzătoare a animalului de companie încă din perioada de juniorat asigură o dezvoltare armonioasă și o viață mai lungă a acestuia.

Asigurați-vă că faceți alegerile potrivite și că vă sfătuiți cu medicul veterinar în ceea ce privește gama de produse alimentare pentru câine sau pisică, pentru a putea asigura acestora un plan nutrițional potrivit perioadei de dezvoltare în care aceștia se află.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează