G4Media.ro

România va cumpăra obuziere K-9 din Coreea de Sud pentru 920 milioane…

Sursa Foto: Flickr/ Defese Media Agency

România va cumpăra obuziere K-9 din Coreea de Sud pentru 920 milioane de dolari, anunță autoritățile sud-coreene / Ministrul Apărării din Coreea de Sud se află în vizită în România 

UPDATE: Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că a salutat desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câştigătoare a procedurii competitive pentru achiziţionarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, transmite News.ro.

”Am discutat cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, despre situaţia de securitate internaţională şi perspectivele cooperării în domeniul apărării între România şi Republica Coreea. De asemenea, am vorbit despre principalele ameninţări şi riscuri din regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a transmis ministrul Tîlvăr.

Angel Tîlvăr a precizat că ”profilarea Mării Negre ca un spaţiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral”.

”Totodată, am salutat desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câştigătoare a procedurii competitive pentru achiziţionarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin şi o cantitate iniţială de muniţii specifice”, a mai spus ministrul Apărării.

Știrea inițială: România și-a confirmat planul de a cumpăra obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, a declarat miercuri Ministerul Apărării, ceea ce reprezintă un nou impuls pentru Seul în încercarea de a încheia mai multe contracte de export de armament, transmite YNA.

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvar, a anunțat decizia în timpul discuțiilor din România cu șeful apărării de la Seul, Shin Won-sik, care se află într-o călătorie de o săptămână în Europa de Est care îl va duce și în Polonia, potrivit ministerului.

Shin i-a mulțumit lui Tîlvar pentru decizie și a anticipat că acordul – cea mai mare achiziție de armament din România din ultimii șapte ani – va activa și mai mult cooperarea în domeniul apărării și al armamentului între cele două țări.

„Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru impulsul României de a-și moderniza armata”, a declarat Shin, adăugând că speră că acordul va duce la o serie de cooperări, inclusiv fabricarea în comun, antrenamente încrucișate între unitățile relevante și schimburi de personal.

În timpul discuțiilor lor, Shin și Tîlvar au convenit să își îmbunătățească în continuare cooperarea în domeniile educației și instruirii militare, schimburilor de informații, achizițiilor în domeniul apărării, precum și în domeniul științei și tehnologiei, potrivit ministerului.

În aprilie, președintele Yoon Suk Yeol și omologul său român, Klaus Iohannis, au avut un summit la Seul și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul apărării și al energiei nucleare.

Shin și Tîlvar au calificat cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord drept o amenințare la adresa securității în Asia și Europa, ei fiind de acord cu privire la necesitatea unei cooperări strânse și a unor răspunsuri din partea comunității internaționale, a precizat ministerul. Întâlnirea lor a coincis cu discuțiile la nivel înalt dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și președintele rus Vladimir Putin la Phenian.

Shin urmează să plece într-o călătorie de trei zile în Polonia miercuri după-amiază, unde va co-prezida o reuniune a comitetului ministerial comun privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării și al industriei de armament cu omologul său polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, și va vizita o bază aeriană unde au fost desfășurate avioane de luptă sud-coreene FA-50.

În 2022, Polonia a semnat contracte de achiziții în valoare de 17 trilioane de woni (12,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane ușoare de atac FA-50 și lansatoare multiple de rachete Chunmoo pentru a-și consolida apărarea în urma războiului dintre Rusia și Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este surprinzator ca aflam acest lucru de la coreeni?

  2. tancuri de la americani , avioane de la americani, obuziere de la coreeni, nu e neaparat rau, dar cand va fi vorba de mentenanta, piese de schimb, parca / cred, ar fi mai bine sa fie din proximitate, ca in ca de nevoie (bat in lemn) va fi dificil sa asteptam piese din coreea

  3. Mai bine sa le ai și să nu le folosești decât să îți trebuiască dar sa nu fie.