G4Media.ro

Bucharest PRIDE are loc între 21 și 29 iunie / Sondaj la…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Bucharest PRIDE are loc între 21 și 29 iunie / Sondaj la comanda Asociației Accept: 56% dintre români sunt de acord cu o formă de recunoaștere și protecție legală a familiilor formate din persoane de același sex, căsătorie sau parteneriat civil

A nouăsprezecea ediție Bucharest PRIDE, eveniment organizat anual de comunitatea LGBT din România, va avea loc în perioada 21 – 29 iunie, fiind marcată de o serie de evenimente în Capitală și de un marș pe data de 29 iunie pe un traseu de la Guvern până la Parlament. Potrivit organizatorilor, evenimentul din acest an  este o ediție manifest desfășurată sub sloganul WE ARE READY, ”arătând că societatea românească e mai pregătită ca niciodată pentru egalitate în drepturi, respect și demnitate pentru persoanele LGBTQIA+”.

Potrivit comunicatului organizatorilor, o majoritate istorică reprezentată de 56% dintre români este de acord cu o formă de recunoaștere și protecție legală a familiilor formate din persoane de același sex, fie prin căsătorie civilă, fie prin parteneriat civil, potrivit cercetării „Atitudini și percepții față de nevoia de protecție și recunoaștere a familiilor LGBT din România” realizată de Cult Research pentru Asociația ACCEPT.

Acest rezultat indică o creștere de 13 puncte procentuale față de 2021. În plus, 72% dintre români consideră că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile formate din persoane de același sex ar avea drepturi egale.

Potrivit comunicatului, statul român are obligații față de toți cetățenii români, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora, dar și față de partenerii săi europeni și internaționali. Îndeplinirea acestor obligații nu mai suferă amânare. România trebuie să ofere protecție și recunoaștere legală familiilor formate din persoane de același sex și să adopte o procedură de recunoaștere juridică a genului care să respecte standardele de drepturile omului pentru persoanele transgender.

“Suntem pregătiți este despre noi toți: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliați ai comunității – oameni care zi de zi fac pași către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toții suntem, într-o formă sau alta, pregătiți pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, subliniază Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

“Arta queer din România este în continuă dezvoltare. Așadar urmărim ca, ușor-ușor, să oferim o dimensiune curatorială evenimentelor din cadrul Bucharest Pride. Anul acesta am căutat să aducem evenimente cât mai diverse, care să reprezinte comunitatea și să ofere o platformă cât mai multor artiști și experți queer și să ofere, deopotrivă, oportunități de învățare pentru aliați, membri ai familiilor comunității și publicul larg. Anul acesta vă așteptăm cu proiecții de film, discuții cu experți, ateliere, spectacole, petreceri, concerte și nu numai – toate cu scopul de a arăta că atât comunitatea, cât și noi, ca societate, suntem gata să trecem la pasul următor: suntem gata pentru drepturi egale, respect reciproc și oportunitatea de a învăța lucruri valoroase unii de la ceilalți.”, adaugă Ilinca Prisăcariu, directoarea artistică a Bucharest PRIDE 2024.

Programul Bucharest PRIDE 2024

Anul acesta, săptămâna PRIDE debutează cu o nouă ediție a petrecerii Queer Night – programată de la ora 22:00 la Nook Club. Printre evenimentele pregătite de organizatori în acest an se numără 3 proiecții de film “Queer on screen” la Cinema Elvire Popesco. Festivalul Internațional de Film Queer – ART200 propune o proiecție de scurtmetraje queer urmate de o discuție cu reprezentanți ai echipelor din spatele filmelor proiectate, iar pentru a încheia seria de proiecții cinematografice din Săptămâna PRIDE 2024, Asociația ACCEPT, împreună cu F-Sides & Bad Unicorn, aduc în avanpremieră în România filmul “Love Lies Bleeding”, regizat de Rose Glass.

În cele 9 zile de festival, comunitatea și aliații vor putea alege dintr-o listă de peste 30 de expoziții, proiecții, spectacole, ateliere, conferințe și concerte la care să celebreze cultura și identitatea Queer. Programul Săptămânii PRIDE 2024 este disponibil pe pagina de Facebook a Asociației ACCEPT https://shorturl.at/blha2.

PRIDE Park: 28 – 29 iunie, Parcul Izvor
Un spațiu sigur în care membrii comunității LGBTQIA+ și aliații săi sunt invitați să se bucure de zilele de festival în aer liber, Pride Park va fi și anul acesta un loc de întâlnire pentru artiștii queer, organizațiile LGBTQIA+ din țară și comunitate. Aici, participanții vor găsi în diminețile zilelor de vineri și sâmbătă, 28 și 29 iunie, activități de relaxare, precum Arts&Crafts, activități sportive, sesiuni de yoga și un atelier de teatru senzorial. Vineri, începând cu ora 15:00, scena PRIDE Park va fi dedicată performance-urilor artiștilor locali queer, într-un spectacol plin de culoare și energie. Programul integral al celor două zile de PRIDE Park poate fi găsit pe pagina de Facebook ACCEPT: https://shorturl.at/sr4vt.

Părinții persoanelor LGBTQIA+ sunt vizibili și vocali la Bucharest Pride
Mișcarea pentru drepturi egale este mai puternică prin implicarea părinților persoanelor LGBTQIA+. Aceștia vor fi prezenți la evenimentele dedicate, la standul Grupului civic “Părinți pentru Egalitate”, cât și pe scena Bucharest Pride. Părinți ai persoanelor LGBTQIA+ din România și Republica Moldova vor vorbi despre iubirea necondiționată, experiența coming out-ului, importanța grupurilor de suport și despre modalități de implicare pentru a obține drepturi egale.

Marșul Bucharest PRIDE 2024: 29 iunie, cu pornire de pe Calea Victoriei
An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-și celebra identitatea, pentru a-și face vocea auzită și pentru a-și revendica dreptul la o viață demnă. Anul acesta, persoanele queer și aliații comunității sunt invitați să strige împreună “WE ARE READY! România e pregătită!”.

Programul Marșului:
16:00 – 17:00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei (intersecție cu Strada Gheorghe Manu și trotuarele adiacente Căii Victoriei).
17:00 – 19:00 – Traseul marșului este următorul: intersecție Piața Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – traversare Bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17:00 – 19:00). Traseul va fi parcurs pe carosabil, respectând toți participanții la marș și îndrumările organizatorilor și ale forțelor de ordine.
19:00 – 22:00 – Finalul marșului Bucharest Pride în Parcul Izvor.

Finalul Bucharest PRIDE va fi unul memorabil: un concert Olivia Addams, pe scena PRIDE Park (în Parcul Izvor), cu artista locală Krrysopher cântând în deschidere, de la ora 20:00.

Bucharest PRIDE este un eveniment organizat de către Asociația ACCEPT.
Sponsori: Nivea, Honeywell, Accenture
Cu sprijinul: Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania
Spații partenere: Nook Club, InFLUX, Manasia HUB, Cinema Elvire Popesco, Centrul Național al Dansului București
Organizații partenere: ARAS, Ark Oradea, ART200, Asociația Choice, Bad Unicorn, Club Sportiv Ocazional (CSO), Egal Oradea, F-SIDES, Centrul GDM (GENDERDOC-M), HerTime, H Brașov, Identity.Education, Loud Iași, Mozaiq, Pride România, Queer Sisterhood Cluj, Sens Pozitiv, TransCore
Instituții partenere: Ambasada Germaniei, Ambasada Franței, Institutul Francez
Parteneri media: Radio Guerrilla, History Channel, Elle, Unica, Glamour, IQads, Scena9, Zile și Nopți, Observator Cultural, HAPP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu și au slujit și s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin. Din pricina aceasta, Dumnezeu i-a lăsat în voia unor patimi scârboase, căci femeile lor au schimbat întrebuințarea firească a lor într-una care este împotriva firii; tot astfel, și bărbații au părăsit întrebuințarea firească a femeii, s-au aprins în poftele lor unii pentru alții, au săvârșit parte bărbătească cu parte bărbătească lucruri scârboase și au primit în ei înșiși plata cuvenită pentru rătăcirea lor.
    (Sfântul Apostol Pavel)

    • Multa sanatate iti doresc!

    • te-a batut soarele in cap

    • Sunt organizatii specializate pentru deprogramarea si sprijinirea indivizilor sa se reintegreze in societate dupa ce au facut parte din secte periculoase.

    • Sadic si Dumnezeu,i-a creat gay,apoi ii lasat pe mana bisericosilor.
      In rest Pamantul e plat,Crede si nu cerceta,si mai ales Biserica sa primeasca inapoi puterile din evul mediu cand ardea pe rug intr-o veselie medici si oameni de stiinta care cam aratau lumii cu ce minciuni penibile s-a ocupat Biserica multe sute de ani.
      Cat priveste casatoria intre gay,eu sper sa li se aprobe,sa se poata „bucura” si ei ca si noi de „beneficiile” casatoriei,ca prea se distrau asa fara griji.

    • Din nou se trezește cineva să posteze texte religioase într-un context ce ține de laic, de viața privată a persoanelor.
      Este viața privată a fiecăruia și nimeni nu are dreptul de a invada spațiul privat al cuiva.
      Nu-ți place subiectul, îți vezi de treaba ta, nu impui reguli nimănui.
      Această postare este pură intruziune în viața privată a individului, o diluare a subiectului, cu tentă de a-ți incrimina semenii diferiți față de un anumit tip de comportament.
      Iar, „întrebuințarea firească a femeii” e ceva ce astăzi nici nu mai poate fi calificat.
      Oribil!

  2. 56%,dintre romani sunt de acordu cu casatoria sau parteneriatul civil intre persoanele de aceleasi sex. Sondaj facut de Buble sau Pieleanu, asa-i? Am vazut la alegeri ce scor a luat partidul care sustine asta. Astia 56% unde au fost la alegeri? Au pus stampila pe pesede, penele sau chiar pe aur? Hahahaha.

    • Unii au fost, alții nu.
      Dar, sigur printre cei care au votat, indiferent de partid, mai puțin AUR, cred, au fost mulți dintre cei 56%.

  3. ar trebui interzisi complet

  4. Nu este vorba de privat, e vorba de public. Au venit cu mizeria păcatului lor în public și vor drepturi.

    • Ba este vorba despre privat pentru că public se aclamă diferențierea privind drepturile pentru acea parte din public care face parte din minoritate. În public nu se petrece niciun act ofensator la adresa cuiva, din niciun punct de vedere. Când spui „au venit cu mizeria pacatului lor”, tenta este deja religioasă și presupune o faptă, care este doar intuită, pentru că nu este produsă în public. Mai cu seamă că la marș nu participă doar aparținători minorității, ci și cei îi susțin.
      Drepturile se cuvin, nu se cer, ele definesc ființa umană și trebuie să fie respectate și de ele să beneficieze fiecare dintre noi, pe principii laice, nu religioase. Este voința fiecăruia cu cine consideră să se unească și să trăiască în comuniune. Nu se cere o acceptare a unei relații din punct de vedere religios, o binecuvântare clerică, ci se dorește a se recunoaște drepturi în raport cu statul, de tip laic, pentru rezolvare unor chestiuni de ordin civil, vezi succesiunea și raporturile medicale și nu numai.

  5. Cum nu se petrece? Păi gândește logic, dacă ies doi homosexuali pe stradă ținându-se de mână, asta nu e public? Și mizeria acesta sunt obligați să o vadă copiii? Niciodată nu o să primiți vreun drept în România. Duceți vă în țările în care vă permit așa ceva. Homosexualitatea e o abominație în fața lui Dumnezeu. Și nu, nu s a născut nimeni homosexual, asta e cea mai mare minciună.

  6. Cum nu se petrece? Păi gândește logic, dacă ies doi homosexuali pe stradă ținându-se de mână, asta nu e public? Și mizeria acesta sunt obligați să o vadă copiii? Niciodată nu o să primiți vreun drept în România. Duceți vă în țările în care vă permit așa ceva. Homosexualitatea e un păcat în fața lui Dumnezeu. Și nu, nu s a născut nimeni homosexual, asta e cea mai mare minciună.

    • Despre ce vorbeam…
      Teorema a fost demonstrată.
      Argumentele aduse sunt doar de gen religios, fără nicio explicație științifică.
      Nimeni nu-și poate conștientiza sexualitatea până la o anumită vârsta, până la atingerea maturității sexuale. Deci, nimeni nu poate să știe de la naștere ce tip de sexualitate îl definește. Asta descoperă pe parcurs.
      Și faptul ca se țin două persoane de mână asta e o mizerie, de unde până unde?!?
      Și bineînțeles, argumentul tipic adus în discuție…copiii, ceea ce este fals.
      Totul pentru a deturna fondul problemei și a duce discuția spre teme convenabile, religia și copiii.
      Tema în discuție sunt drepturile cetățenești ce se cuvin într-un stat laic, nu religia și cu atât mai puțin copiii.
      Locul religiei este în biserică, nu în stat. Biserica nu trebuie să influențeze deciziile laice, iar copiii au părinți care trebuie să-i educe și să le explice ce anume este de înțeles.
      Am crescut un copil care acum, la rândul său are copil, iar prin educația primită, gradual, raportat vârstei, a înțeles fenomenul și nu are adversități față de nimeni, inclusiv față de minorități, deci nici față de cea sexuală.
      Îngrozitor!

  7. Revin, spunând răspicat, în contextul existent, că postarea este despre viața privată a persoanei.
    Punct.

  8. Voi nu mai aveți bun simț. Mai ești și om bătrân. Păi cum poți să afirmi ca unii se nasc sodomiți? Aveți niște teorii de toată scârba. Să vă fie rușine!