G4Media.ro

Starlink, Amazon – Constelațiile de sateliți riscă să deterioreze stratul de ozon…

sursa foto: Space X

Starlink, Amazon – Constelațiile de sateliți riscă să deterioreze stratul de ozon al Pământului

Favorizează Starlink și Amazon încălzirea globală? Acesta este avertismentul unui grup de oameni de știință de la Departamentul de Inginerie Astronautică al Universității din California de Sud, citat de BFM TV.

Studiul arată că, atunci când sateliții defecți intră în atmosfera Pământului și ard, aceștia eliberează particule mici de oxid de aluminiu. Aceste particule sunt cele care deteriorează stratul protector de ozon al Pământului. Și, potrivit oamenilor de știință, nivelul acestor oxizi a crescut de opt ori între 2016 și 2022.

Publicat în revista Geophysical Research Letters, studiul avertizează că fenomenul se va agrava probabil odată cu creșterea puternică a numărului de sateliți pe orbita joasă a Pământului.

6.000 dintre cei 8.100 de sateliți aflați pe orbita joasă a Pământului aparțin Starlink – furnizorul de servicii de internet prin satelit înființat de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Sateliții Starlink au fost lansați în ultimii ani pentru a răspunde cererii tot mai mari de acoperire globală de internet, în special în cele mai îndepărtate zone ale lumii. Compania lui Elon Musk a fost autorizată să lanseze 12.000 de module. Și până la 42.000 în viitorul apropiat, potrivit Space.com.

Alte companii, precum Amazon, plănuiesc, de asemenea, constelații între 3.000 și 13.000 de sateliți.

Studiul subliniază că sateliții de internet de pe orbita joasă a Pământului au o durată de viață de aproximativ cinci ani. Prin urmare, companiile trebuie să lanseze sateliți de înlocuire, perpetuând un ciclu de poluare involuntară.

„Abia în ultimii ani oamenii au început să se gândească la faptul că acest lucru ar putea deveni o problemă […] noi am fost una dintre primele echipe care au examinat implicațiile acestor fapte”, afirmă Joseph Wang, cercetător în domeniul aerospațial la University of Southern California și coautor al studiului.

Oxizii de aluminiu declanșează reacții chimice care distrug ozonul stratosferic, care protejează Pământul de razele UV dăunătoare. Aceștia provoacă „reacții distructive între ozon și clor”, cu rezultatul că „stratul de ozon este epuizat”.

Comunicatul de presă al studiului deplânge, de asemenea, lipsa de atenție acordată poluanților legați de sateliți. Studiile anterioare s-au concentrat mai mult pe emisiile de combustibil de la mașini, de exemplu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă avem internet, nu ne trebe ozon. Stăm în casă și ne ferim așa de UV.

  2. Bine, pana la urma cred ca oamenii aia de stiinta ar putea sa se gandeasca la alternative in privinta satelitilor dezafectati. Nu de alta, da nu prea cred ca omenirea mai poate sa renunte la ei acum.

  3. Un calcul stiintific ar fi fost mai util decat o parere datatoare de idei conspirationiste. Adica cat ozon „consuma” un satelit si ce componente ale acestuia ar trebui inlocuite …