G4Media.ro

GALERIE FOTO Festival unic în România: Timișorenii îi pot cunoaște pe refugiații…

Sursa foto: G4Media / Ștefan Both

GALERIE FOTO Festival unic în România: Timișorenii îi pot cunoaște pe refugiații și migranții din oraș

Timișoara, un oraș renumit pentru diversitatea sa etnică, găzduiește pentru a opta oară un festival unic în România. Între 20 și 23 iunie, Capitala Banatului devine scena Timișoara Refugee Art Festival (TRAF), singurul festival dedicat refugiaților din România. Evenimentul coincide cu Ziua Mondială a Refugiaților, celebrată pe 20 iunie în întreaga lume.

Timișoara Refugee Art Festival își propune să construiască punți între comunitatea locală și refugiații din oraș prin intermediul artei. Este esențial să se discute despre refugiați, să se promoveze cunoașterea și acceptarea reciprocă. Acest festival unic în România joacă un rol crucial în acest sens.

„Povestea milioanelor de oameni care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu ne poate lăsa indiferenți. Este un festival unic în România și în Europa de Est. Ne dorim să aducem mai aproape de acest subiect comunitatea locală, autoritățile și actorii locali, punându-i față în față cu cei care fug de persecuție și război, ajungând în România în căutarea siguranței. Refugiații primesc protecție de la statul român de mulți ani, nu doar de la izbucnirea războiului din Ucraina. Sperăm ca timișorenii să arate bunătate și deschidere, reflectând spiritul multicultural al orașului, față de cei câteva mii de refugiați stabiliți aici”, a declarat Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS, care organizează festivalul.

Timișoara pe “Ruta Balcanică”

În 2023, România a înregistrat 10.157 de cereri de azil, majoritatea fiind în Timișoara – 8.295.

„Am observat o creștere semnificativă a numărului de cereri de azil în ultimii ani. În urmă cu patru-cinci ani, aveam în jur de 3.000 de cereri pe an, iar în 2023, am avut peste 10.000. Peste 8.000 au fost depuse în Timișoara, datorită rutei balcanice dinspre Serbia. Toate aceste cereri sunt evaluate de autorități, iar o parte primesc un răspuns pozitiv. Procesul de azil este pentru cei care fug de persecuție, război și teamă de moarte, nu din motive economice”, a adăugat Flavius Ilioni Loga.

Datele Asociației LOGS arată că peste 800 de ucraineni sunt stabiliți în Timișoara, majoritatea de la începutul războiului din Ucraina.

Despre TRAF 2024

Festivalul a debutat joi cu masa rotundă „Alături de Refugiați” și vernisajul expoziției foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” realizată de fotograful Horváth Katalin Fanni din Ungaria. Evenimentul a continuat cu un brunch intercultural cu mâncăruri pregătite de refugiați și migranți la Casa LOGS din Timișoara.

„Una dintre activitățile de amploare este expoziția «Fețe ale refugiaților din Timișoara», care prezintă 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, ilustrând poveștile de integrare ale refugiaților din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări, și provocările lor zilnice în România”, a spus Andreea Argeseanu, managerul de proiect TRAF.

Joi după-amiază a avut loc jocul teatral imersiv „The Game”, interpretat de actorii Asociației Culturale Diogene la Podul de Fier din Timișoara.

Vineri, 21 iunie 2024, la ora 11:00, se va organiza o șezătoare urbană la Clubul Seniorilor din Ucraina și seniorii timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, la Casa LOGS. Seara, la ora 21:00, la Institutul Francez din Timișoara va fi proiectat filmul „Sindromul Hamlet” (regia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, 2022), în parteneriat cu Institutul Francez, One World Romania și KineDok.

Sâmbătă, 22 iunie 2024, la ora 11:00, timișorenii sunt invitați la un picnic intercultural în Parcul Rebeca, unde vor sărbători diversitatea prin mâncăruri internaționale și ateliere comunitare. Seara, la ora 21:00, la Casa LOGS va fi proiectat documentarul „Lista Neagră” (regia Dejan Markovic Skile, 2019), în parteneriat cu Cherish Humanity România.

Duminică, 23 iunie 2024, ultima zi a festivalului, va aduce o șezătoare urbană „Art and Inclusion” la Flight Festival 2024, găzduită de Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează