G4Media.ro

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru…

Sursa foto: Pixabay

Comasarea disciplinelor Fizică, Chimie și Biologie într-o singură materie numită „Științe”, pentru elevii claselor a V-a – a VII-a, propusă oficial de Ministerul Educației din Republica Moldova

Ministerul Educației din Republica Moldova a propus oficial în noul curriculum școlar pus în dezbatere publică ca disciplinele Fizică, Chimie și Biologie să fie comasate într-o singură disciplină, numită „Științe”, în cadrul căreia profesorii să predea integrat aceste materii. Științele ar urma să fie studiate în gimnaziu de elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a, dacă proiectul lansat de ministerul condus de Dan Perciun va fi aprobat în forma aflată în dezbatere. Din clasa a VIII-a, elevii ar urma să revină la materiile separate Biologie, Chimie și Fizică.

  • Și România și-a propus oficial în urmă cu 13 ani să comaseze cele trei discipline în materia Științe, prin Legea Educației Miclea-Funeriu. Concret, Legea educației nr. 1/2011 prevedea modificarea examenului de Evaluare Națională astfel încât elevii să susțină la finalul gimnaziului „o probă scrisă transdisciplinară la matematică și științe”. Deși introdusă în Legea educației acum 13 ani, această prevedere a fost amânată anual de toate guvernele care s-au succedat la putere după 2012 și a fost anulată anul trecut de Legea educației Deca-Iohannis care întoarce examinarea la cea de tip clasic. Ideea studierii transdisciplinare a Fizicii, Chimiei și Biologiei a supraviețuit însă din 2011 și până astăzi prin evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, unde „elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe”, prevede inclusiv Legea Iohannis. De remarcat că profesorii din România nu au trecut, însă, prin formări adecvate predării la clasă a științelor ca materie integrată.

În Republica Moldova, noua disciplină „Științe” ar urma să fie studiată timp de 1 oră pe săptămână la clasa a V-a, cu un buget de timp de 2 ore pe săptămână la clasa a VI-a și 5 ore pe săptămână la clasa a VII-a, potrivit planului-cadru pentru învățământ gimnazial pus în dezbatere de Ministerul Educației din Republica Moldova.

La clasa a VIII-a, elevii ar urma să învețe separat Biologie (2 ore pe săptămână), Chimie (2 ore pe săptămână) și Fizică (1 oră pe săptămână), iar la clasa a IX-a (care în Republica Moldova este clasă de gimnaziu, așa cum decisese și Legea Miclea-Funeriu în 2011 pentru România, prevedere a legii schimbată însă de Guvernul Ponta în 2014) ar trebui să studieze 1 oră pe săptămână Biologie, 2 ore pe săptămână Chimie și 2 ore pe săptămână Fizică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează