G4Media.ro

Un regat pentru Împărat

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un regat pentru Împărat

Nimeni nu știe în acest moment dacă șantajul de stat practicat de Klaus Iohannis cu liderii NATO a dat sau nu rezultate. Președintele României a anunțat joi că a informat Alianța despre retragerea sa din cursa pentru șefia NATO încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Este neclar dacă a făcut-o conștient că nu mai are nicio șansă în fața lui Mark Rutte sau abia după ce a primit garanții că va primi, în schimbul retragerii, o funcție importantă în UE.

Cert este că președintele Iohannis a avertizat din nou, în ziua în care și-a anunțat ieșirea din cursa pentru NATO, că „nu e posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri și, dacă așa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”. Iohannis s-a referit, evident, la împărțirea funcțiilor de top din UE, operațiune în plină desfășurare după alegerile europarlamentare. În traducere liberă: Vreau la Bruxelles.

Lumea diplomatică este nedumerită. Orice discuție despre Klaus Iohannis începe și se termină cu aluzii la comportamentul său de monarh, pasionat de lux, de călătorii cu avioane private, de golf, de confortul personal. Cu toții i-au remarcat absențele lungi din spațiul public, tăcerile adânci în momente de criză și, în general, dezinteresul față de problemele țării sale. Următoarele întrebări vin natural: De ce crede Klaus Iohannis că merită o funcție atât de importantă precum șefia NATO, șefia Comisiei Europene, șefia Consiliului European, Înalt Reprezentant pentru politica externă a UE, șeful Băncii Europene de Investiții, emisar special pentru Ucraina sau orice altă funcție importantă la Bruxelles? Care sunt meritele sale ca șef de stat, după două mandate în România? Ce moștenire lasă la capătul celor zece ani petrecuți la Cotroceni?

Fără îndoială, președintele Klaus Iohannis supralicitează în aceste negocieri rolul României în contextul războiului din Ucraina, poziția predictibilă a Bucureștiului, loialitatea sa față de proiectul european și față de aliații americani. Aici nu ar fi nimic de obiectat, numai că această imagine ascunde imperfecțiuni grave dacă este privită mai atent. Klaus Iohannis lasă în urmă o țară aflată în dificultate la aproape toți indicatorii: politic, a promovat impostori, mediocrități și nulități; economic, în pragul unei crize bugetare. La Comisia Europeană s-au aprins deja toate becurile roșii. Curg avertismentele legate de creșterea deficitului bugetar și întârzierea reformelor. Marele proiect prezidențial „România Educată” este un lamentabil eșec. La capitolul parlamentarism, justiție, presă, și alți piloni importanți ai statului de drept – catastrofă. Ce să caute Klaus Iohannis la Bruxelles cu acest CV dezonorant?

O influentă publicație germană descrie un Klaus Iohannis prea puțin neamț, mai degrabă un prinț balcanic cam împiedicat: „Iohannis nu acordă aproape niciun interviu, este considerat stângaci din punct de vedere retoric și se simte mai confortabil în discuții de culise, în spatele ușilor închise, decât pe o scenă deschisă”. Pentru reporterul Frankfurter Allgemeine Zeitung, „este îndoielnic dacă Iohannis ar fi chiar la înălțimea exigențelor unei funcții europene de top”.

Cu toate acestea, statul român trage tare de cel puțin un an să-i găsească Împăratului de la București un nou regat după ce ușile Palatului Cotroceni se vor închide în urma lui la capătul celor zece ani de somn profund. Dacă va reuși, va fi un exemplu de prost augur la Bruxelles: nu contează ce ai făcut pentru țara ta, ci cum a negociat țara ta pentru interesul tău personal.

Comportamentul lui Klaus Iohannis se încadrează în orice lectură a Constituției la abuz de putere. Totul pentru el, nimic pentru țară. Nu am aflat nici până azi ce a obținut România din șantajarea NATO cu o candidatură ridicolă, care n-a fost convenită nici cu americanii, nici cu britancii, nici cu europenii. Dimpotrivă, acest încurcă-lume din România, trezit brusc din somn, i-a exasperat pe toți.

Din păcate, el nu mai poate fi suspendat în ultimele șase luni de mandat. În realitate, Împăratul s-a autosuspendat demult de la exercitarea atribuțiilor prezidențiale. În micul său regat de la marginea Imperiului, Împăratul a dormit un deceniu visând la ziua în care își va așeza pe cap o coroană mai mare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. ne spune Lasconi, dupa ce ajunge acolo. ca vorbeste mult

  2. Din pacate Johannis a fost cea mai sinistra figura politica dupa 1989, nu neaparat pentru ce a facut, ci pentru ce nu a facut. Este adevarat ca el nu ne-a spus ca o sa mute muntii din loc, dar totusi a dat impresia ca ne impartaseste idealurile de a transforma aceasta tara intr-o tara functionala, vizionara si peformanta. Si ne-a dezamagit profund!

    • Din păcate domnul ficus a predat ștafeta puterii Domnului de la Buzău în momentul când a făcut rocada prin generalul de carton Ciucă, acum acesta este un simplu SPECTATOR, acest FICUS o să rămână în ISTORIE ca un TRĂDĂTOR, un trădător PLIMBĂTOR, cu aere de ÎMPĂRAT EURO ATLANTIC

    • @Un ardelean
      Te contrazic! Oha a fost sinistru pt ca, spre deosebire de ceilalti presedinti postdecembristi ai Romaniei, el a fost cel mai ipocrit! S-a declarat un adversar al PSD pt ca tocmai el sa-i insurubeze cel mai bine la putere!
      Romanii desi stiau ca au de a face cu „premierul de la Grivco” l-au votat pt ca li s-a parut ca el ar fi raul cel mai mic, cand de fapt el a fost raul cel mai mare!
      PS. Anul acesta iar vom vota raul cel mai mic (Ciuca) pt a tine departe de Cotroceni raul cel mai mare (Ciolacu)!

    • @susu…, pentru mine in momentul de fata, raul cel mai mic este Ana Birchall nici intr-un caz Ciuca….care-i un fel de Iohannis nu atat de arogant, deocamdata.

    • @Adriana
      Bine ca ai amintit de ea ca o uitasem! Ce-o mai face oare?! Mi-o aduc aminte , draguta de ea, in filmuletul ala in care-i dadea lu’ Prostanacu’ un tencusor sifonat de, ce era la vremea aia, dolaru’ sau euroiu’?, ca sa o urce pe un loc eligibil pe lista! hahahaha… O tempora, o Moritz! :))

    • Poate dvs v-a lasat aceasta impresie . Initial si mie. Ulterior am inteles ca atasarea Nelocuitului la manifestarile din strada impotriva ciu–i nu erau impotriva coruptiei ci doar impotriva celeilalte gasti interesate de coruptie si care, in acel timp i se opunea. Dupa ce le-a reunit la Cotroceni a continuat ”munca”inceputa de dragnea, ducand-o la cel mai inalt nivel, unde initiatorul nici nu visa, astfel ca azi, cum putem vedea cu ochiul liber , aceasta -paradoxal desi ne sufoca- practic a fost facuta sa nu mai existe …. Cred eu ca asta e ”realizarea” mandatului : Stabilitatea, consolidarea coruptiei.

    • Pai a dat Patriotu’ sperand sa o obtina ceva. Vom vedea daca a si primit au ba. Sper ca nu, ca NATO, UE l-au tratat asa cum ne-a tratat el pe noi, pe ei.
      @susufler0 Sau nu! In cazul meu, votant mereu de dreapta, de aceasta data, in turul doi, intre Ciuca si Ciulacu, aleg direct Ciolacu, macar sa stiu o treaba; intre Ciolacu si Simion aleg Simion. Pe bune acum ca nu-i vreo diferenta intre Ciolacu si Simion. Si daca il intrebati pe Cozma, ala de la Satu Mare, penelist sustinut si de AUR, cred ca nici ala nu gaseste vreo diferenta intre Ciuca si Simion.
      Parerea mea e ca nu se va ajunge aici, totusi, trebuie sa punem raul inainte.
      Faliment si inflatie ca in Argentina scrie pe economia Romaniei, nu ca in Grecia 2015! Daca astora nu li se ia toata puterea prin vot!

  3. Numeroase nedumeriri și un noian de ipoteze: ce anume a mânat stâlpul în groteasca situație a candidaturii? Mie unul mi se pare mult mai verosimilă o explicație pe care nu am citit-o nicăieri. Anume, omul s-a senilizat, a luat-o pur și simplu razna. Este un efect firesc al megalomaniei. Destinul te favorizeasă o vreme, toate îți ies ca la carte. Îți crește astfel în tine impresia că ești un panaceu, un geniu, un salvator. Atunci te apucă dileala, te convingi că ai devenit mandatarul pe Pământ al divinității, că soarta ta o va modifica complet pe cea a semenilor tău. Fix în acel moment vine însă realitatea peste tine și te doboară. E plină istoria de astfel de nebuni, de la Cezar la Hitler. Explicația e deci mult mai simplă, mai banală: nu, nu-i niciun mister, niciun calcul, nicio negociere: Iohannis doar s-a dilit, săracu’. Niciodată n-a fost cu totul normal, acum însă-i nebun de-a binelea…

    • I fully concur with this comment :))

    • Excelent comentariu.
      Total de acord.

    • @Sorin
      Deja sună ca și cum i-ați găsit o scuză! Nu mai poate fi acuzat de nimic, pentru că e nebun.
      Și, cum zicea și clasicul în viață Băsescu, nu poți condamna pe cineva doar pentru că a fost prost.

  4. O analiză corectă. Johannis a pus pe butuci justiția, economia și democrația.

  5. Poporul l-a ales. Eu nu l-am votat niciodată în turul 1. L-am votat mereu in turul 2 neavând de ales. E oglinda poporului: dezinteresat și egocentric Un miserupist pe românește.

  6. Mi-e rușine de rușinea acestui individ. Atât el cât și cucoana sunt de o nesimțire nemaiîntâlnită pe plaiurile mioritice.

  7. „nemaiîntâlnită”? Hai să nu exagerăm! Poate nemăsurată, imensă… Dar, din păcate, o întâlnim la tot pasul.
    A! Doar că nu ne așteptam, taman din partea dumnealui (și-a coanei dumisale, care-i dama bine,) parol!
    Pesemne că nu am trăit destul să le vedem pe toate.
    Iohannis a reușit să asigure mai multă putere pe termen lung pentru psd decât și-ar fi visat Iliescu. Și, asta, cu votul disperat al unora care n-ar fi votat psd, să-i arzi cu lampa de benzina!

  8. un megaloman fara fond fara forma (de fapt forma doar are, de ficus, de dulap) care ar fi putut sa faca ceva deosebit, dar nu a reusit sa isi depaseasca conditia , nu a inteles votul acordat si de ce

  9. Nu avea cum cum sa faca ceva pentru Romania,din moment e ce putred de corupt(vezi cele 6 case,afacerea BMW),asteptam cu nerabdare firma de consultanta sa adune toate spagile din timpul mandatului.

    • Exact, era de-al Lor , de-al gastilor inca de pe atunci. Fara sa fi avut ”schelete in dulap”si cheile de la dulap sa nu fi fost la ei, nu se dadeau Fonta-Antonescu pe mana lui…. In camera, in ianuarie 2017 nu erau ”doi elefanti” ci, o cireada !

  10. Un om mare face ca în jurul său să ajungă oameni mari. Iohannis, turistul de lux al României, lasă după el oameni mici, extrem de mici: Ciucă, Ciolacu. El a fost omul care i-a semnat actele lui Dăncilă…
    Deși are o mândrie tupeistă, totuși frica sa de români e imensă. De ce nu face tururi prin țară să se întâlnească cu lumea?

  11. La NATO i s-a infundat si sper sa nu primeasca nimic nici de la UE.
    Totusi, in Romania a mers ca prin branza. Din profesor nerelevant a ajuns inspector sef pe judet , apoi primar, apoi seful PNL, apoi presedinte… fara sa fi avut prestatii convingatoare pe unde a trecut.
    De ce? De ce i-a mers? Trebuie studiat cazul. Atat personajul, cat si decorul.

    • Poate dacă rămânea profesor sau, cel mult, primar…
      Nu știm cât de nerelevant a fost ca profesor, dar rezultate – măsurabile cel puțin imobiliar! – a avut.

  12. Acum doi ani lua un premiu in Germania, Carol ce Mare (?), exact acum un an lua un alt premiu. Ceva cu ”Civic”. Civic pentru altii, nu pentru noi, poate. Atunci ne revoltam cum poate Germania sa-i dea premii?! Acum, s-a trezit FAZ ul si a pus bine punctul pe i: dom profesor nu este in stare sa comunice si se ascunde in palat. Restul, coruptie, jocuri politice sinistre, le stim noi.
    Domnule Iohannis, daca va consoleaza, in niciun ”birou” din sedii EU sau NATO nu o sa mai aveti luxul pe care vi l-au oferit romanii. (Pacat de Palat ca a ajuns sediu de politicieni romani! Poate reconsiderati.)
    Asa ca nu pierdeti mult, mai ales ca Acolo chiar ca ar trebui sa munciti din greu, la vedere si zi de zi cu razboaie la usile Europei. Altfel, de ce nu retired la Sibiu? Este foarte sanatos! Aveti timp sa scrieti si o carte, de fizica, de calatorii, de amintiri. Nu va inecati la mal cu umilinte prin cancelarii ca doar sunteti neamt. Kopf hoch!

  13. Candidaturile inepte ”in numele Romaniei”, modul in care au fost facute, momentele alese ca si argumentatia in sustinerea acestora au fost toate din zona crepusculara pentru public. Adica dupa ce ne-am zbatut toti 17 ani sa stergem un eventual tratament disriminator pentru tarile sarace, nou intrate in UE acum, in 2024 facem Noi din asta argument poziti, de sustinere. De Noaptea mintii a fost totul : anuntul pt candidatura la NATO facut in ziua in care SUA anuntase ca anunta public sustinerea pentru Rutte, sustinerea lui Orban, primirea acestuia cu fast la Bucuresti, cinismul din toate declaratiile, lipsa raspunsurilor la orice, pe mine ma duc in cu totul alta zona , total diferita de cele aproape simpatice cum ca ar fi un personaj ”adormit”, lenes, nelocuit sau nedaruit ….

  14. Premiile alea … Or fi fost recompensa pentru ce-o fi facut pentru tarile respective (sau pentru firme din tarile respective)

    • Pentru că sunau politically correct și păreau să vină că o mică bucățică de zahar pentru publicul român care – credeau ei – simțea că i se dă ceva…

  15. Un om cu viziuni de nabab,cu pretenții de monarh,de rege într-o țără care prin Constituție are ca forma statală republica, care și-a folosit și încă își folosește avantajele funcției în interes personal.

  16. Eu cred că tipul e pur și simplu un schizofrenic cu mania grandorii, un sociopat care fuge de propriul electorat (știe el de ce…) și un megaloman care mă mir că n-a ajuns cu vizitele pe Lună…

  17. Am stat si eu si m-am intrebat ce-l motiveaza pe Dulap sa faca ce a facut timp de 10 ani. Initial am crezut ca este o nesimtire imensa suplimentata de o lene si mai mare. Totusi, cred ca, asa cum au subliniat si cativa comentatori mai sus, Ficusul este un fel de Nero, bineinteles adaptat la timpurile in care traieste. Narcisismul lui cred ca este atat de mare, ca se scoala dimineata, se uita in oglinda si zice ca Romania fara el ar fi distrusa, disparuta. Sigur se cred vreun trimis pe pamant, care a rezolvat problemele tarii si ale lumii. Am citit ca i-ar fi spus lui CTP in particular ca el pe unde a fost, a condus, a fost leader, adica providenta divina ne-a pus mana in cap si ni l-a livrat pe acest mare conducator. In fapt omul este limitat intelectual, fara viziune, fara ambitii pentru tara, de o lene imposibil de inteles in aceasta pozitie. S-a inconjurat de ipochimeni mult sub nivelul lui intelectual, deci si mai prosti ca el si a distrus tara. A pus pe butuci competenta si meritocratia in toate domeniile. Coruptia este in floare, ca pe timpul lui Iliescu-Nastase. Cam asta este mostenirea lui. O tara submediocra.