G4Media.ro

USR susține că minerii pensionari vor pierde 1.700 de lei din cauza…

Foto: InquamPhotos / Marin Raica

USR susține că minerii pensionari vor pierde 1.700 de lei din cauza legii PSD-PNL

Angajații din minerit și energie vor pierde de la 1 septembrie, când se va aplica noua lege PSD-PNL a pensiilor, 1.700 de lei în medie, susține USR într-un comunicat. De asemenea, vor fi afectați și alți români care au muncit în condiții deosebite sau speciale și cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat.

USR cere PSD și PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgență și să fie corectată nedreptatea făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții.

„Am făcut calculul pentru județul Gorj și, de la 1 septembrie 2024, după recalcularea pe noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii vor pierde la pensie, în medie, 1.700 de lei. De aceea, de când au votat această lege criminală pentru Gorj, și domnul Weber de la PSD și domnul Iordache de la PNL tac pe acest subiect. În România pensiilor speciale, să iei bani de la cei care cu adevărat au lucrat în condiții speciale și să-i dai celor care nu au muncit în condiții grele, dar care primesc pensii speciale, este o nedreptate uriașă, pe care eu nu o pot accepta”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Pentru a corecta aberația din legea PSD-PNL a pensiilor, parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău au depus, pe 27 mai, un proiect de modificare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul recunoașterii condițiilor deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Odată adoptată inițiativa legislativă a USR, cei care au muncit în grupe de muncă și cei care lucrează în continuare în condiții deosebite și speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată, așa cum a fost stabilit înainte de legea PSD-PNL.

„Celor aflați acum la pensie și cărora, după recalculare, le va rezulta o pensie mai mică decât cea primită acum nu le vor fi luați banii imediat, dar vor pierde în timp, odată prin inflație, a doua oară prin faptul că lor nu le vor mai fi mărite pensiile. Putem spune că unii dintre ei nu vor mai apuca în timpul vieții vreo majorare a pensiilor. Iar cei care se vor pensiona după 1 septembrie încolo vor avea o pensie mai mică, în medie, cu 1.700 de lei decât ar fi meritat”, explică Radu Miruță.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Ma asteptam ca USR sa aiba alte treburi si nu pensiile minerilor. De astea se ocupa partidul stat.