G4Media.ro

Ucraina și Moldova vor începe marți negocierile de aderare la UE /…

Sursa foto: Photo 282616238 © Andrei F. | Dreamstime.com

Ucraina și Moldova vor începe marți negocierile de aderare la UE / Zelenski: Sunt recunoscător tuturor celor din echipa noastră care au muncit din greu pentru a face din acest pas istoric o realitate

UE va lansa marți negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, provocând reacții de recunoștință la Kiev și Chișinău, informează POLITICO.

„Sunt recunoscător tuturor celor din echipa noastră care au muncit din greu pentru a transforma acest pas istoric într-o realitate”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Milioane de ucraineni și, într-adevăr, generații ale poporului nostru își împlinesc visul european. Ucraina se întoarce în Europa, unde a aparținut timp de secole, ca membru cu drepturi depline al comunității europene”, a mai spus el.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „a deveni membru al UE este calea noastră către pace, prosperitate și o viață mai bună pentru toți cetățenii”.

Discuțiile de aderare urmează să înceapă marți după-amiază la Luxemburg prin intermediul a două conferințe interguvernamentale pe care UE le va organiza separat cu Ucraina și Moldova.

Deschiderea negocierilor este următorul pas în ceea ce va fi probabil o călătorie dificilă, de ani de zile, către aderare. Ucraina și Moldova vecină au depus cereri de aderare la UE în 2022, după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat războiul în Ucraina.

Decizia blocului de a începe discuțiile vine la două săptămâni după ce UE a anunțat că ambele țări au îndeplinit cerințele necesare pentru a începe negocierile.

Diplomații UE au făcut presiuni pentru a începe discuțiile în iunie, înainte ca Ungaria să preia președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bagati-i in UE mai repede, poate așa nu-și mai vând cerealele alea ordinare și se supun regulilor europene. Ucraina e in top 3 cele mai corupte țări din lume, ce sa caute ăștia in UE?! Da hai să-i primim,să nu-și piardă țara.