G4Media.ro

De ce a vorbit Vladimir Putin două zile la rând despre arme…

Sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

De ce a vorbit Vladimir Putin două zile la rând despre arme nucleare (ISW)

Timp de două zile la rând, liderul rus Vladimir Putin a vorbit despre arme nucleare, în special despre posibilitatea de „scădere a pragului” pentru utilizarea armelor nucleare în doctrina nucleară rusă. Prestigiosul think-tank american ISW consideră că Putin exprimă amenințări nucleare pentru a împiedica continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina și pentru a submina eforturile comunității internaționale de a se pune de acord asupra viziunii strategice privind victoria Ucrainei în războiul de cucerire al Rusiei, scrie cotidianul ucrainean Pravda.

În data de 21 iunie, Putin a declarat, în timpul unui discurs adresat ofițerilor ruși absolvenți, că Rusia intenționează să își dezvolte în continuare triada nucleară ca o „garanție a descurajării strategice” și a menținerii echilibrului de putere în lume.

Liderul rus a menționat că Rusia depune, de asemenea, eforturi pentru a-și spori capacitățile de luptă convenționale și producția industrială de apărare.

În timpul unei conferințe de presă din Vietnam, în 20 iunie, Putin a declarat că Rusia ia în considerare „scăderea pragului” pentru utilizarea armelor nucleare în doctrina nucleară rusă și că o posibilă viitoare înfrângere strategică a forțelor ruse pe câmpul de luptă din Ucraina ar duce la „sfârșitul statalității [Rusiei]”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează că este posibil ca Putin să fi echivalat – în mod eronat – înfrângerea Rusiei în Ucraina cu o amenințare existențială la adresa statului rus pentru a cita un „caz excepțional” în care doctrina nucleară rusă existentă ar permite utilizarea armelor nucleare.

ISW a subliniat, de asemenea, că declarația lui Putin din 21 iunie pare să fie o continuare a operațiunii sale de informare care vizează sabotarea eforturilor Occidentului de a dezvolta un obiectiv strategic comun de victorie decisivă asupra invaziei ruse. Potrivit Occidentului, victoria Ucrainei ar fi trebuit să fie obiectivul final al războiului.

Amenințarea cu escaladarea nucleară este un aspect-cheie al capacității Rusiei de a manipula factorii de decizie străini și este foarte puțin probabil să ducă la o escaladare nucleară reală prin descurajarea nucleară și convențională, mai arată ISW.

Principalele concluzii ale ISW pentru 21 iunie:

  • Liderul rus Vladimir Putin continuă să invoce amenințările nucleare ca parte a campaniei sale de informare menită să împiedice continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina și să submineze eforturile comunității internaționale de a conveni asupra unei viziuni strategice de a câștiga războiul de cucerire al Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Putin și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au continuat să sublinieze inițiativa Rusiei de a crea o „arhitectură de securitate eurasiatică” alternativă, probabil ca parte a eforturilor actuale de a crea o coaliție de state prietene care să acționeze ca o alternativă la Occident și să submineze NATO.
  • Ministerul rus de Externe a criticat obiecțiile Coreei de Sud și Japoniei față de acordul de parteneriat strategic ruso-nord-coreean și a legat direct acordul de inițiativa „arhitecturii de securitate eurasiatice” a președintelui rus Vladimir Putin.
  • În noaptea de 20 spre 21 iunie, trupele ucrainene au atacat rafinării de petrol și instalații militare din regiunile Briansk și Astrahan, din Teritoriul Krasnodar și din Crimeea.
  • Universitatea de Stat din Moscova (MSU) a anunțat la 21 iunie că a deschis înscrierile pentru programul de masterat „Comunicații strategice, informații și război hibrid” condus de ultranaționalistul rus și fost deputat în Duma de Stat Zahar Prilepin și de alți deputați aleși în Duma.
  • Trupele ruse au avansat recent la sud-est de Kupiansk, la sud-vest de Svatovo și la vest și sud-vest de Donețk.
  • Ministerul rus al Apărării (MoD) pare să ia măsuri pentru a rezolva problemele birocratice cunoscute, ca parte a eforturilor sale de a formaliza forțele neregulate ale Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Putin nu poate cuceri cu amenințare nucleară. NATO trebuie să pregătească un plan de răspuns in caz de atac nuclear! La o oră după atac trebuie să vină răspunsul care să elibereze Ucraina. Dupa aceea Putin nu va trebui să-si mai facă griji, nimeni nu-i va ataca latrina de țară odată ce a eliberat teritoriul ocupat al altei țări! 😏