G4Media.ro

Alegeri UK: JK Rowling, autoarea Harry Potter, acuză Partidul Laburist de abandonarea…

Sursa foto: jkrowling.com

Alegeri UK: JK Rowling, autoarea Harry Potter, acuză Partidul Laburist de abandonarea femeilor

JK Rowling a criticat Partidul Laburist pentru „abandonarea” femeilor din cauza poziției privind drepturile persoanelor transgender. Într-un articol publicat în Times și citat de BBC, autoarea Harry Potter a declarat că i-ar fi greu să voteze pentru Sir Keir Starter, despre care are o „părere proastă”.

Scriitoarea, care în trecut a donat bani pentru laburiști, a acuzat partidul, sub conducerea lui Sir Keir, de o abordare „disprețuitoare și adesea ofensatoare” față de femei.

Întrebată despre comentariile lui Rowling, Sir Keir a spus: „O respect și aș dori să subliniez istoricul îndelungat al Partidului Laburist în guvern, care a adoptat o legislație foarte importantă care a îmbunătățit drepturile femeilor”.

Comentariile lui Rowling vin după ce Sir Keir a părut să-și schimbe poziția cu privire la drepturile transsexualilor în cadrul emisiunii speciale BBC Question Time de joi.

Anul trecut, liderul laburist a declarat că „99,9% dintre femei” nu au penis, iar în 2021 a afirmat că „nu este corect” ca deputata laburistă Rosie Duffield să spună că „numai femeile au col uterin”.

Joi seară, el a declarat că este de acord cu poziția fostului lider laburist Sir Tony Blair cu privire la această problemă, spunând că „biologic, o femeie are un vagin și un bărbat un penis”.

Întrebat despre comentariile sale anterioare cu privire la Rosie Duffield, el a spus că dezbaterea de atunci devenise „foarte toxică, foarte divizată, foarte dură”.

În articolul din Times, Rowling a spus: „Impresia dată de Starmer la dezbaterea de joi a fost că a existat ceva nepoliticos, toxic, dur în cuvintele lui Rosie, chiar dacă cuvinte aproape identice au sunat perfect rezonabile atunci când au fost rostite de Tony Blair”.

Ea a adăugat: „Pentru femeile de stânga ca noi, nu este vorba, și nu a fost niciodată, despre faptul că persoanele trans se bucură de drepturile oricărui alt cetățean și sunt libere să se prezinte și să se identifice așa cum doresc”.

„Este vorba despre dreptul femeilor și al fetelor de a impune limite. Este vorba despre libertatea de exprimare și adevărul observabil.”

Autoarea a donat 1 milion de lire sterline Partidului Laburist în 2008, dar în ultimii ani a criticat poziția partidului cu privire la identitatea de gen.

„Atât timp cât Partidul Laburist rămâne disprețuitor și adesea ofensator față de femeile care luptă pentru a păstra drepturile pe care strămoașele lor le-au crezut câștigate pentru totdeauna, voi avea probleme să îi sprijin”, a scris ea în Times.

În conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010, este ilegal ca o persoană să fie discriminată din cauza „caracteristicilor protejate”.

Acestea reprezintă un set de trăsături de identificare care sunt protejate prin lege și includ, printre altele, vârsta, dizabilitatea, religia, rasa, sexul și orientarea sexuală.

Conservatorii au declarat că vor modifica legea pentru a se aplica sexului biologic și spun că spațiile pentru un singur sex, cum ar fi toaletele publice și secțiile de spital, și serviciile, cum ar fi centrele de criză în caz de viol, nu trebuie să fie deschise celor care sunt biologic bărbați, dar se identifică ca femei.

Laburiștii spun că o astfel de schimbare nu este necesară, deoarece Legea privind egalitatea protejează deja spațiile pentru un singur sex pentru femeile biologice, dar partidul spune că va introduce „orientări mai clare” pe această temă dacă va câștiga alegerile generale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...