G4Media.ro

Netanyahu afirmă că luptele „intense” cu Hamas din Rafah sunt „pe punctul…

Sursa foto: SAID KHATIB / AFP

Netanyahu afirmă că luptele „intense” cu Hamas din Rafah sunt „pe punctul de a se termina”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică că luptele „intense” din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană desfășoară o ofensivă terestră, sunt „pe punctul de a se termina”, potrivit agenției AFP.

În timp ce bombardamentele israeliene au continuat duminică să vizeze acest teritoriu palestinian devastat de mai bine de opt luni de război, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant s-a deplasat în Statele Unite în plină dispută pe tema livrărilor de arme între cei doi aliați.

„Faza intensă a luptelor împotriva Hamas este pe cale să se termine (…) Aceasta nu înseamnă că războiul este pe cale să se încheie, dar războiul în faza sa intensă este pe cale să se încheie la Rafah”, a declarat Netanyahu într-un interviu acordat canalului israelian Channel 14.

„După încheierea fazei intense, vom putea redisloca anumite forțe în nord și o vom face (…)”, a adăugat premierul, asigurând că „obiectivul este recuperarea ostaticilor și dezrădăcinarea regimului Hamas din Gaza”.

Între timp, presiunea crește în Israel, unde zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă seară pentru a denunța războiul și pentru a cere revenirea ostaticilor încă deținuți în Gaza.

Războiul a fost declanșat de un atac sângeros al mișcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007, și a lansat o ofensivă majoră împotriva teritoriului palestinian.

Potrivit martorilor, duminică, obuze au vizat estul, vestul și centrul orașului Rafah din sudul Gaza, unde armata israeliană desfășoară o ofensivă terestră din 7 mai. Atacurile aeriene au lovit orașul Gaza (nord), iar tancurile au bombardat tabăra Nuseirat (centru).

Avioane de luptă au efectuat raiduri sâmbătă împotriva a „zeci de ținte teroriste în Fâșia Gaza, inclusiv structuri militare și infrastructură”, potrivit armatei.

Discuții „cruciale” la Washington

Atacul Hamas din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1 194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale. În acea zi, 251 de persoane au fost răpite.

Operațiunile militare israeliene din Gaza au făcut până în prezent 37 598 de victime, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății al guvernului local condus de Hamas.

Într-un moment în care relațiile dintre Netanyahu și Casa Albă cunosc un nou episod de tensiune, Yoav Gallant a plecat la Washington pentru a „discuta despre evoluțiile din Gaza și Liban”.

Frontul de nord al Israelului, împreună cu Libanul, a fost scena unei escaladări a focului între armata israeliană și Hezbollah, aliat al Hamas, iar retorica belicoasă dintre cele două părți a stârnit temeri cu privire la un război la scară largă.

Duminică, mișcarea șiită susținută de Iran a anunțat că a vizat două situri militare israeliene cu ajutorul unor drone explozive, rănind grav un soldat, ca represalii pentru moartea unui lider al grupului islamist aliat într-un atac israelian în estul Libanului.

Mișcarea a publicat, de asemenea, o nouă înregistrare video care prezintă ceea ce a descris ca fiind situri din Israel cu coordonatele lor, fără a le identifica, la cinci zile după ce a dezvăluit imagini din Haifa care ar fi fost luate luate de o dronă care a survolat acest port important din nordul Israelului.

Referindu-se la relațiile cu Washingtonul, Gallant a afirmat într-un comunicat că „legăturile cu Statele Unite sunt mai importante ca niciodată”. „Discuțiile noastre cu oficialii americani sunt cruciale pentru (continuarea) războiului”, a spus el.

Există, de asemenea, disputa privind livrările de arme americane, după ce Benjamin Netanyahu a criticat o întârziere în transferul acestora către Israel.

Dar duminică Netanyahu a declarat că această „dispută” cu Washingtonul va fi „rezolvată în viitorul apropiat” în cadrul unei reuniuni a guvernului său. „(…) În lumina a ceea ce am auzit în ultimele zile, sper și cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...