G4Media.ro

Josep Borrell: UE va putea evita blocajul Ungariei privind folosirea activelor rusești…

Sursa foto: © Paulgrecaud | Dreamstime.com / Photo 61190226

Josep Borrell: UE va putea evita blocajul Ungariei privind folosirea activelor rusești înghețate pentru Ucraina

Uniunea Europeană a găsit o modalitate de a folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina, în ciuda poziției Ungariei, a declarat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.

Guvernele UE au convenit în mai să folosească profiturile din activele înghețate în interiorul blocului pentru a ajuta Ucraina, 90% din fonduri fiind alocate ajutorului militar. Dar Ungaria a întârziat aprobarea măsurilor legale necesare, spun diplomații.

Ungaria menține relații mai calde cu Moscova decât orice altă țară din UE. Nu dă arme Ucrainei, iar premierul ungar Viktor Orban a criticat alți membri ai UE și NATO pentru că au făcut acest lucru, spunând că aceștia alimentează războiul.
Cu o primă tranșă de încasări în valoare de 1,4 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) stabilită pentru săptămâna viitoare, oficialii UE au căutat o modalitate de a permite ca fondurile să fie utilizate imediat, pentru a ajuta Ucraina să se apere de invazia Rusiei.

Borrell a spus că oficialii UE au găsit acum o modalitate de a aproba măsurile fără a avea nevoie de acordul vreunei țări membre care s-a abținut de la decizia inițială.

„Avem o procedură legală pentru a evita orice fel de blocaj”, a spus Borrell înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.

„Din moment ce Ungaria nu a participat la decizie, nu este necesar ca ei… să participe la implementare”, le-a spus el reporterilor.

„Acum trebuie să punem în aplicare această decizie. Banii vor veni săptămâna viitoare. Acești bani sunt pentru sprijinul militar al Ucrainei”.

Planul UE de utilizare imediată a profiturilor din activele rusești înghețate este separat de decizia liderilor G7, de luna aceasta, de a utiliza veniturile viitoare pentru a finanța împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...