G4Media.ro

Alegeri legislative anticipate în Franța: Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) urcă încet…

Foto: Facebook Marine Le Pen

Alegeri legislative anticipate în Franța: Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) urcă încet în sondaje spre majoritatea absolută

RN a ajuns în cel mai recent sondaj (Harris) la 37%, în timp de Noul Front Popular (NFP, Alianța stângii) plafonează la 27 – 29%, Ensemble (confederația centristă pro-prezidențială) nu depășește 22%, iar Republicanii (LR, centru dreapta) sunt în zona 7 – 9%, pentru primul tur de scrutin care va avea loc duminică 30 iunie.

Transformarea în mandate în Adunarea Națională este dificilă, având în vedere modul de scrutin majoritar uninominal cu două tururi, care prevede că în turul întâi sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a sufragiilor exprimate, reprezentând cel puțin 25% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale în acea circumscripție. Acolo unde niciun candidat nu obține această majoritate se califică pentru turul doi cei care obțin un număr de voturi reprezentând mai mult de 12,5% din cei înscriși pe listele electorale sau, dacă sunt mai puțin de doi care îndeplinesc această condiție, primii doi clasați, fiind declarat învingător cel care obține cel mai mare număr de voturi. Turul 2 va avea loc pe 7 iulie.

Sondajele care fac proiecții în mandate dau RN un număr mediu de 240 – 275 de deputați din totalul de 577, majoritatea absolută fiind de 289. Un sondaj (Odoxa) prezice chiar la limita superioară un număr de 300 de deputați RN.

Foarte probabil că în majoritatea circumscripțiilor va avea loc în turul 2 un duel între candidații RN și cei ai NFP și acolo totul va depinde cum vor vota sprijinitorii Ensemble și cei ai președintelui Emmanuel Macron. Iar aici NFP, format din patru partide – Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală), Partidul Socialist (PSF), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF) – are o problemă majoră: cei mai mulți dintre candidații stângii provin de la LFI, partid calificat de președintele Macron drept “extrema stângă”, pe lângă calificarea RN drept “extrema dreaptă”.

Dat fiind că intenția de participare destul de ridicată – peste 60% potrivit sondajelor – e posibil ca anul acesta în turul doi să asistăm la mai mult de 100 de “triunghiulare” RN – NFP – Ensemble, unde din nou RN poate fi favorizat, mai ales acolo unde candidații stângii provin de la LFI.

În cazul în care niciunul dintre cele trei mari blocuri nu obține majoritatea absolută, atunci balanța puterii ar putea fi deținută, din nou ca în parlamentul precedent, de LR, căruia sondajele îi dau 30 – 60 de mandate. După alegerile din 2022, LR a sprijinit prin abținere guvernele pro-prezidențiale conduse de Elisabeth Borne și Gabriel Attal.

RN are și un alt avantaj: un candidat declarat la funcția de prim ministru: președintele partidului, tânărul de 28 de ani, Jordan Bardella, care are în fața sa pe premierul în exercițiu Gabriel Attal (34 de ani) care conduce campania electorală a Ensemble, în timp ce NFP nu și-a desemnat încă un candidat. Fostul triplu candidat prezidențial al LFI, Jean-Luc Melenchon, se tot declară pregătit să preia funcția, stârnind iritarea partenerilor din NFP, mai ales a acelora din PSF.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...