G4Media.ro

ByteDance, compania-mamă a TikTok, colaborează cu americanii de la Broadcom pentru a…

Sursa foto: Unsplash / Solen Feyissa

ByteDance, compania-mamă a TikTok, colaborează cu americanii de la Broadcom pentru a dezvolta un cip avansat de inteligență artificială

Chinezii de la ByteDance colaborează cu americanii de la Broadcom pentru a dezvolta un procesor avansat de inteligență artificială, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune, o mișcare care ar ajuta proprietarul TikTok să își asigure o aprovizionare suficientă cu cipuri high-end în contextul tensiunilor dintre SUA și China, transmite agenția Reuters, citând surse apropiate discuțiilor.

Cipul de 5 nanometri va respecta restricțiile de export din SUA, iar producția va fi externalizată către TSMC din Taiwan, au adăugat sursele citate.

Nu a existat nicio colaborare anunțată public între companii chineze și americane în domeniul dezvoltării de cipuri care să implice o tehnologie de 5nm sau mai avansată de când Washingtonul a introdus în 2022 controale la export pentru cipurile de ultimă generație. Acordurile dintre SUA și China în acest sector se referă în general la tehnologii mult mai puțin sofisticate.

Asocierea ByteDance cu Broadcom ar contribui la reducerea costurilor de achiziție și la asigurarea unei aprovizionări stabile cu cipuri de vârf, au declarat sursele, care au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al problemelor legate de semiconductori în China.

Cu toate acestea, TSMC nu este de așteptat să înceapă producția noului cip în acest an, au spus acestea. Una dintre surse a declarat că, deși lucrările de proiectare sunt în plină desfășurare, „tapeout-ul” – care marchează sfârșitul fazei de proiectare și începutul producției – nu a început.

ByteDance și Broadcom nu au răspuns la solicitările repetate de comentarii. TSMC a refuzat să comenteze.

La fel ca multe firme de tehnologie globale, ByteDance s-a lansat și ea în cursa inteligenței artificiale generative, dar compania și colegii săi chinezi trebuie să se confrunte cu o ofertă mult mai limitată de cipuri AI decât omologii lor de peste mări.

Cele mai avansate chipseturi Nvidia sunt inaccesibile din cauza controalelor americane la export menite să împiedice realizarea de progrese în domeniul inteligenței artificiale și al supercalculatoarelor de către armata chineză. Concurența pentru cipurile americane dezvoltate special pentru piața chineză, precum și pentru cele ale rivalului Huawei, unul dintre puținii producători chinezi de acceleratoare AI, este acerbă.

ByteDance și Broadcom au fost parteneri de afaceri cel puțin din 2022. Firma chineză a achiziționat cipul de înaltă performanță Tomahawk pe 5nm al companiei americane, precum și comutatorul Bailly al acesteia pentru clusterele de calculatoare AI, după cum a anunțat Broadcom în declarații publice.

Securizarea cipurilor AI este crucială pentru ByteDance pentru a-și face algoritmii mai puternici. Pe lângă TikTok și versiunea chineză a aplicației pentru videoclipuri scurte numită Douyin, ByteDance operează o serie de aplicații populare, inclusiv un serviciu de chatbot asemănător ChatGPT numit Doubao, care are 26 de milioane de utilizatori.

Pentru a-și susține eforturile în domeniul inteligenței artificiale, ByteDance a stocat cipuri Nvidia, potrivit unei alte persoane care a fost informată cu privire la această chestiune.

Acestea includ cipuri A100 și H100 disponibile înainte de intrarea în vigoare a primei runde de sancțiuni americane, precum și cipuri A800 și H800 pe care Nvidia le-a fabricat pentru piața chineză, dar care au fost restricționate ulterior, a declarat persoana respectivă, adăugând că ByteDance a alocat 2 miliarde de dolari pentru achiziționarea de cipuri Nvidia anul trecut.

ByteDance a achiziționat, de asemenea, cipuri Ascend 910B de la Huawei anul trecut, au declarat două surse separate care cunosc problema.

În prezent, Bytedance are postate sute de oferte de locuri de muncă în domeniul semiconductorilor, inclusiv 15 pentru designeri de cipuri ASIC, conform verificărilor efectuate pe site-ul său.

De asemenea, aceasta a recrutat personal de top de la alte întreprinderi chineze producătoare de cipuri de inteligență artificială, potrivit uneia dintre sursele care are cunoștință directă de această problemă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Broadcom numai firma americana nu este. Chiar daca sediul e in SUA, e un fel de cal troian chinez.

    On May 28, 2015, chip maker Avago Technologies Ltd. agreed to buy Broadcom Corp. for $37 billion in cash and stock. At closing, which completed on February 1, 2016,[25] Broadcom shareholders held 32% of the new Singapore-based company to be called Broadcom Limited. Hock Tan, Avago President and CEO, was named CEO of the new combined company.