G4Media.ro

O înregistrare video arată cum resturi suspecte de rachetă chineză cad peste…

Sursa Foto: X

O înregistrare video arată cum resturi suspecte de rachetă chineză cad peste un sat după lansare

Presupuse rămășițe ale unei rachete chineze au fost văzute sâmbătă prăbușindu-se la sol deasupra unui sat din sud-vestul Chinei, lăsând o dâră de fum galben strălucitor și făcând sătenii să alerge, potrivit unor înregistrări video publicate pe rețelele de socializare chineze și trimise la CNN de un martor local.

Imaginile dramatice au apărut online la scurt timp după ce o rachetă purtătoare Long March 2C a decolat sâmbătă la ora locală 3p.m. (3 a.m. ora Europei de Est) de la Centrul de lansare a sateliților Xichang din provincia Sichuan din sud-vest.

Racheta a trimis pe orbită Space Variable Objects Monitor, un satelit puternic dezvoltat de China și Franța pentru a studia cea mai îndepărtată explozie a stelelor cunoscută sub numele de explozii de raze gamma.

Liderul chinez Xi Jinping a promis să facă din țara sa o putere spațială dominantă, intensificând misiunile pentru a concura cu alte mari puteri mondiale, inclusiv Statele Unite.

Lansarea de sâmbătă a fost declarată un „succes complet” de către China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), un contractor de stat care a dezvoltat racheta Long March 2C.

CNN a contactat CASC și Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care gestionează cererile de presă ale guvernului chinez, inclusiv ale agenției sale spațiale, pentru comentarii.

Un videoclip postat pe Kuaishou, un site chinezesc de videoclipuri scurte, pare să arate o bucată de resturi lungă, de formă cilindrică, care cade peste un sat rural și se prăbușește lângă un deal, cu fum galben ieșind de la un capăt.

CNN a geolocalizat videoclipul ca fiind filmat în satul Xianqiao din provincia Guizhou, învecinată cu provincia Sichuan, locul lansării, la sud-est. Videoclipul a fost postat pe Kuaishou de la o adresă IP din Guizhou.

Alte videoclipuri care circulă pe platformele chineze de socializare analizate de CNN au arătat mai multe unghiuri de cădere a resturilor. Într-una dintre ele, sătenii, inclusiv copii, erau văzuți fugind în timp ce se uitau înapoi la urma portocalie de pe cer, unii acoperindu-și urechile pentru accident.

Unele înregistrări video au fost retrase până luni după-amiază.

Martorii de pe rețelele sociale au declarat că au auzit o explozie puternică după ce resturile s-au prăbușit pe sol. Un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut racheta căzând cu „proprii ochi”. „A fost un miros înțepător și sunetul unei explozii”, au adăugat aceștia.

Într-un anunț guvernamental, acum șters, postat de un sătean local la scurt timp după lansare, autoritățile au declarat că orașul Xinba, în apropierea satului Xianqiao, va efectua o „misiune de recuperare a resturilor de rachetă” sâmbătă, între orele 14:45 și 15:15, ora locală.

Locuitorii au fost rugați să își părăsească casele și alte clădiri cu o oră înainte de lansare și să se împrăștie în zone mai deschise pentru a observa cerul. Aceștia au fost avertizați să se țină departe de resturi pentru a preveni vătămarea cauzată de „gaze toxice și explozii”, potrivit notificării.

De asemenea, rezidenților le-a fost „strict interzis” să facă fotografii ale resturilor sau să „răspândească videoclipuri relevante online”, se arată în notificare.

Autoritățile locale nu au raportat răniri imediate.

Markus Schiller, expert în rachete și cercetător senior asociat la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, a declarat că resturile păreau să fie boosterul primei etape a rachetei Long March 2C, care utilizează un propulsor lichid format din tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH).

„Această combinație creează întotdeauna aceste dâre de fum portocaliu. Este extrem de toxic și cancerigen”, a declarat Schiller. „Orice ființă vie care inhalează această substanță va avea probleme în viitorul apropiat”, a adăugat el.

Astfel de incidente se întâmplă frecvent în China din cauza amplasării locului de lansare, a spus el.

„Dacă vrei să lansezi ceva pe orbita joasă a Pământului, de obicei îl lansezi în direcția estică pentru a obține un impuls suplimentar de la rotația Pământului. Dar dacă lansezi spre est, cu siguranță există întotdeauna niște sate în calea boosterelor din prima etapă.”

Majoritatea rachetelor din China sunt lansate de la cele trei baze de lansare din interiorul țării – Xichang în sud-vest, Jiuquan în deșertul Gobi în nord-vest și Taiyuan în nord. Construite în timpul Războiului Rece, aceste baze au fost amplasate în mod deliberat departe de coastă din motive de securitate.

În 2016, o a patra bază de lansare, Wenchang, a fost deschisă în insula Hainan, cea mai sudică provincie a țării.

În comparație, NASA și Agenția Spațială Europeană își lansează de obicei rachetele din locații de coastă, spre ocean, a declarat Schiller, care este și director al ST Analytics din München, Germania.

De asemenea, agențiile spațiale occidentale au renunțat în mare măsură la tipul de propulsoare lichide extrem de toxice pentru programele lor spațiale civile, pe care China – și Rusia – încă le folosesc, a adăugat el.
Sonda Chang’e-6 este văzută ridicând un steag chinez cu un braț robotic pe partea întunecată a Lunii.

Sursa: CNN

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Sat rural”? 😂😂😂😂Voi verificați înainte de publicare sau vă doare la bască?